MARIJAN ŠARIĆ

BITKA ZA MILIJUNE Vlasnik Europatradea godinama je vodio dvostruki život i skrivao ljubavnicu

Bivšoj supruzi Mari Šarić sud nije dodijelo imovinu. Ona je uložila žalbu i traži pola svega što je stekao
 Martina Popovcic, Boris Kovacev / CROPIX;

Gotovo se sa sigurnošću može ustvrditi da u Hrvatskoj ne postoji nijedno domaćinstvo koje nije nešto kupilo od Marijana Šarića. Osnivač Europatradea dva je desetljeća zastupnik Samsunga za Hrvatsku, a njegovo je poduzeće jedno od pet najboljih partnera tog južnokorejskog diva u svijetu.

U Hrvatskoj je svaki drugi prodani komad tehničke robe marke Samsung. Osim toga, Europatrade je zastupnik i robnih marki LG i Philips. Koliko je težak Marijan Šarić, možda najbolje ilustrira njegova vlastita izjava da je do sada državi platio više od milijardu kuna poreza, što znači da je sam okrenuo nekoliko puta više, što mu je donijelo status jednog od najbogatijih Hrvata.

U poslovnom je svijetu izuzetno cijenjen i poželjan partner, a društveno je odgovoran. Osim za njegove sjajne poslovne pothvate, javnost zna da je dva puta bio opljačkan, a u oba slučaja to su mu učinili zetovi, bivši suprug jedne kćeri i bivši dečko druge kćeri. U posljednjoj teškoj krađi, koja se dogodila prije točno godinu, njegova supruga Ljerka ostala je bez dijamantne ogrlice, smaragdne narukvice kakvu nosi poznata pjevačka zvijezda Rihanna te drugog nakita i gotovine ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Što reći o čovjeku koji nakon što gotovo ostane bez 100 milijuna kuna koje je povjerio sestri Mariji Šoli, koja je sa sinom Sandijem bila vodila Karlovačku banku, izjavi: “Ne dirajte mi sestru!” Malo je onih koji ga ne vole, ali čak će ga i oni nazvati dobrotvorom.

Marijan Šarić ima i svoju drugu stanu koja uvelike narušava imidž “dobrog tajkuna iz Sesveta”, kako mu tepaju mediji. U javnosti je eksponirano njegovo troje djece, sinovi Mateo i Antonio te kći Lucija Šarić, koje je dobio u braku s Ljerkom. Malo je poznato da Marijan iza sebe i brak s Marom Šarić, s kojom ima četvero djece, kćeri Ivonu Marijanu, Anu, Marietu i Anetu, rođene u Njemačkoj, koje su gotovo zatajene od javnosti.

Na fotografiji: Marijana Šarića multipla skleroza prikovala je za invalidska kolica. Usprkos njegovu silnom bogatstvu, koje se mjeri u više od šezdeset nekretnina i drugim materijalnim vrijednostima koje se broje u stotinama milijuna eura, Općinski sud u Zagrebu odlučio je prvoj supruzi Mari dodijeliti tek pola kuće na Tuškancu i pola vikendice u Svetom Jurju. Sud je odlučio i da bivša supruga nema pravo na pola Europatradea, koji je osnovan 1989. godine. Foto: Marko Todorov / CROPIX;

Brak s Marom, tijekom kojega je zapravo i procvjetao njegov posao, sudski je pravomoćno okončan 1999. godine, međutim sudska bitka oko podjele imovine još traje, također daleko od očiju javnosti.

Marijan Šarić devedesetih je godina živio dvostrukim životom. Primjerice, 1991. godine rodio se Mateo, prvo dijete s tadašnjom ljubavnicom Ljerkom, a svega šest mjeseci poslije dobio je Anetu sa suprugom Marom. Između poslovnih putovanja bio je otac dvjema obiteljima, a na sudu su njegove kćeri svjedočile da je na vlastito vjenčanje s Ljerkom 2000. godine otišao iz njihove kuće u kojoj je tu noć prespavao.

Tu zapravo počinje priča o drugoj strani Marijana Šarića koja će ovih dana završiti na zagrebačkom sudu. Usprkos silnom Šarićevu bogatstvu koje se mjeri u više od šezdeset nekretnina i drugim materijalnim vrijednostima koje se broje u stotinama milijuna eura, Općinski sud u Zagrebu odlučio je prvoj supruzi dodijeliti tek pola kuće na Tuškancu i isto toliko vlasništva u vikendici u Svetom Jurju (Šarić je tražio pravo na 3/4 vlasništva, op.a.).

U obrazloženju prvostupanjske i nepravomoćne odluke sudac Ante Brkljačić zaključio je da je, iako im je brak formalno razvrgnut 1999. godine, Marina i Marijanova bračna zajednica zapravo trajala do siječnja 1993., te je u skladu s time podijelio zajedničku imovinu iako je, tvrde nam izvori, i do te 1993. godine bilo zajednički stečeno više nekretnina. Na odluku kojom joj je oduzeto pravo na još desetak nekretnina Mara Šarić uložila je žalbu, te će se o njoj ovih dana raspravljati na Županijskom sudu.

Osim na nekretnine, sud je odlučio i da nema pravo na pola Europatradea, koji je osnovan 1989. godine, kao i na poslovnu zgradu, sjedište poduzeća sagrađeno iste godine. Inače, Šarića zastupa nekadašnji zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga, koji je dugogodišnji prijatelj obitelji Šarić.

Poslovni procvat Marijana Šarića dogodio se 1990. godine, kada je u Gotovčevoj u Zagrebu otvorio prvi duty free shop. Nakon toga je Šarić u Hrvatsku doveo brand Samsung koji je preplavio svjetsko tržište.

Sve vrijeme desna ruka mu je bila tadašnja supruga Mara, koja se brinula o obitelji, ali i s njim vodila poslove, a to, kaže nam osoba bliska Šariću, radi čak i danas. Svih njegovih sedmero djece zaposleno je u poduzeću koje je osnovao i sve ih je zbrinuo, iako formalno nikada nije uplatio ni kunu alimentacije za četiri kćeri iz prvog braka, što bi ga koštalo 4000 eura mjesečno.

Izvor nam kaže da tih ranih devedesetih godina Mara Šarić nije naslućivala da bi Marijan mogao imati ljubavnicu. Zbog poslovnih je obveza živjela na relaciji Njemačka - Hrvatska. Njezin je suprug u to vrijeme u jednom od njihovih zajedničkih stanova u Zagrebu zbrinuo ljubavnicu Ljerku, s kojom je dobio i djecu. No, čitavo vrijeme dolazio je doma i brinuo se o “pravoj” obitelji.

- Nikada Mari nije priznao da ima ljubavnicu, čak ni na dan kada se ženio s Ljerkom, a nije želio pričati ni o zajedničkoj djeci koju je dobio s njom. Ipak, Mari i kćerima dolazio je čak do 2003. godine, a posjeti su se prorijedili nakon što ga je multipla skleroza prikovala za invalidska kolica - priča nam povjerljivi izvor, dodajući da je zapravo sve što je Šarić kasnije stekao nastalo na temeljima njegovih dobrih poslovnih poteza koje je ostvario zajedno s bivšom suprugom Marom.

To su na sudu potvrdile i Marine i Marijanove kćeri, a Mara je to potvrdila i punomoćima na Marijanove račune iz perioda nakon važenja bračne zajednice, kako je taj period ocijenio sud.

On je izjavio da je s drugom ženom živio od 1990. godine.

Sudsko tumačenje da je Marina i Marijanova bračna zajednica okončana u siječnju 1993., kako se navodi u Marinoj žalbi, u suprotnosti je s provedenim dokazima i utvrđenim činjenicama tijekom postupka. Njezin odvjetnik Damir Mokrović naglašava da je Marijan podnio tužbu za razvod braka četiri godine nakon što je navodno prestala njihova bračna zajednica, napominju i da se sud u obrazloženju koristi teorijom nepoznatog izvora.

“Sud tvrdi da bračna zajednica može trajati kraće od braka te da je relevantno samo razdoblje od sklapanja braka do prestanka bračne zajednice. Takva zakonska odredba ne postoji u Zakonu o braku i ni u jednom drugom zakonu. Dapače, zajedničkom se imovinom smatra i imovina koja nastaje kao posljedica rada za trajanja bračne zajednice, a zakon čak dozvoljava mogućnost da se i imovina koju je jedan od bračnih drugova stekao nakon razvoda braka dijeli kao zajednička, ako je plod zajedničkog rada za vrijeme baka”, navodi se u žalbi Mare Šarić.

‘Dnevni promet bio je milijun maraka’

Marijan i Mara Šarić rođeni su u istom selu, u Grabovici kraj Tomislavgrada, ali su svatko sa svojom obitelji odrasli u Njemačkoj, gdje su im se životni putevi opet spojili te su se 1978. i vjenčali. Desetak godina kasnije, kada su preko oglasa kupili posrnulo skladište tehničke robe u Njemačkoj, započeo je i njihov zajednički poslovni život. Procvat se dogodio 1990. godine, kada su se otvorile granice za uvoz u Hrvatsku. Tada je Šarić sa suprugom u Münchenu otvorio tvrtku Yugex-Export-Import Gmbh te u Gotovčevoj u Zagrebu otvorio prvi duty free shop.

- To je bilo ludilo, eldorado. Ljudi su stajali u redu. Robu smo prodavali direktno s kamiona iz Njemačke, tisuće i tisuće videorekordera i televizora prodani su na taj način. Tada smo imali oko milijun maraka prometa. Dnevno! - izjavio je nedavno Šarić za Jutarnji. Nakon toga je uslijedio poziv iz Samsunga, koji je zhvaljujući Šarić preplavio hrvatsko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:10