BOLJE PROGNOZE

BITKA ZA ŽIVOT RANKA OSTOJIĆA Potpredsjednika Vlade čeka oporavak od tri mjeseca

Zbog septičkog šoka Ostojiću su otkazali bubrezi i jetra, a smanjen je rad i ostalih organa
 CROPIX

Premda je zdravstveno stanje ministra Ranka Ostojića jučer bilo malo bolje nego dan prije, jer mu je neznatno pala temperatura, i dalje je životno ugrožen.

Intenzivno liječenje provodi se na Zavodu za hitnu i intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, i to, među ostalim, antibioticima, ali i drugim lijekovima koji mu omogućavaju veću prokrvljenost organa i podizanje krvnog tlaka.

Nemoguće prognoze

Kao što je poznato, zbog septičkog šoka Ostojiću su otkazali bubrezi i jetra, a smanjen je rad i ostalih organa pa je radi boljeg dotoka kisika priključen na respirator. Naime, kod septičkog šoka dolazi do tzv. hipoperfuzije, odnosno smanjene prokrvljenosti organa, zbog čega otkazuje njihova funkcija. Liječnici nam kažu da su u Ostojićevu slučaju bilo kakve prognoze o ishodu i trajanju liječenja nemoguće iako je ono intenzivno i unatoč povremenom poboljšanju stanja.

Usporeni ritam

Na žalost, liječenje ministra Ostojića počelo je praktički zadnji čas, kad je cijeli organizam već bio inficiran bakterijama koje su krenule s upalnog procesa na vratu prije desetak dana. Zbog toga je Ostojić hitno operiran, ali septički se šok zahvatom nije moglo zaustaviti jer je infekcija zahvatila cijeli organizam, što komplicira liječenje i ugrožava život.

No, pacijente, osim dugog i zahtjevnog liječenja, prežive li septički šok, čeka dugotrajan oporavak. Liječnici kažu da ne može biti kraći od dva, tri mjeseca. Naime, teško je reći koliko, primjerice, treba bubrezima da se oporave i prorade bez dijalize, a upitno je i koliko je ostalo oštećenje jetre. U svakom slučaju, oporavak nije ni jednostavan ni brz. Lječnici smatraju da bi pacijenti nakon septičkog šoka trebali usporiti dnevni ritam.





Milanović Ostojiću poželio brz oporavak

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović zaželio je u svoje i u ime cijele Vlade što brži oporavak potpredsjendiku Vlade i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.

"Našem prijatelju i kolegi Ranku želim da se što prije oporavi. Preko vikenda je bilo kritično i iznimno opasno. Sada je na doktorima da se potpuno oporavi", poručio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:20