IMALA NEPOŠTENO SUĐENJE

Bivša glasnogovornica splitske policije pobijedila Hrvatsku na sudu u Strasbourgu: ‘Meni je život uništen‘

Bivša glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske pravomoćno je osuđena zbog krivotvorenja diplome s Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Marina Kraljević Gudelj
 Mario Todoric/CROPIX

Nakon više od šest godina bivša glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj, koja je zbog krivotvorenja diplome profesorice engleskog jezika i književnosti te etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pravomoćno osuđena 2015. godine na Županijskom sudu u Zagrebu na godinu dana zatvora, trebala bi imati novo suđenje u Hrvatskoj za to djelo.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, odlučujući po tužbama 10. lipnja 2021. godine donio je jedinstvenu presudu (prethodno spojivši odlučivanje o tužbama podnositelja u tri predmeta Kraljević Gudelj, Kašinec i Vukšić) te presudio da ove tri osobe, iako su na kraju uvjetno osuđene, nisu dobile pravo na pošteno suđenje u svojoj zemlji - Republici Hrvatskoj.

Marini Kraljević Gudelj kazna od godinu dana zatvora zamijenjena je radom za opće dobro u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe "Lovret", a dva sata rada zamjenjivala su jedan dan zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Nepozivanje na sjednice

Preko svog odvjetnika Nediljka Ivančevića Gudelj je prigovarala u tužbi zbog nepozivanja na sjednice drugostupanjskog vijeća i nedostavljanja podneska suprotne strane (Državnog odvjetništva) njoj i njezinu odvjetniku u žalbenom postupku.

- U slučaju moje klijentice to znači da nije pozvana na jednu sjednicu vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu gdje joj se izricala pravomoćna presuda, a i u tijeku prvog postupka na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sud je krivo vrednovao pojedine dokaze koji su nastali iz dvaju vještačenja, a koja su potvrdila da Kraljević Gudelj nije krivotvorila svoju diplomu, ali ta vještačenja, točnije zaključke iz njih, sud nije uvažio.

Ova presuda Europskog suda u Strasbourgu je dovoljan razlog da Zakonom o kaznenom postupku RH Općinski kazneni sud u Zagrebu pred kojim je i počeo proces odobri ponavljanje kaznenog postupka. Nadam se da će u ponovljenom postupku sud uvažiti primjedbe Europskog suda za ljudska prava u svom odlučivanju i presuđivanju, pogotovo što sud u ranijem postupku uopće nije uzeo u obzir da je vještačenjem utvrđeno da je mojoj klijentici izdana vjerodostojna diploma Filozofskog fakulteta u Zagrebu, da je tu diplomu potpisala osoba koja je u to vrijeme bila dekan Filozofskog fakulteta i da je diploma izrađena na potpuno istovjetnom papiru kao i sve ostale diplome tog fakulteta u to doba - izjavio je odvjetnik Ivančević.

'Uništen mi je život'

Marina Kraljević Gudelj Slobodnoj Dalmaciji u početku je odmah rekla kako joj je ova presuda izazvala ponovno novi stres, iako joj je drago što je do nje konačno došlo.

image
Marina Kraljević Gudelj
Ranko Suvar/CROPIX

- U postupku protiv mene u Hrvatskoj gdje sam osuđena jedino je korektno bilo što sam pošteno do zadnjeg sata odslužila svoju kaznu i ništa više. Meni je taj postupak uništio život iako je lijepo čuti da pravni stručnjaci u Strasbourgu vide ono što naši nisu htjeli vidjeti! Meni je šteta u životu već učinjena ne samo ovom presudom, nego i raznim dociranjima i prozivanjima. Ne bih vas htjela zamarati gdje sam i što radim sad, ali bih voljela da u konačnici pravda pobijedi, a nadam se da je ova presuda jedan mali korak k tome.

Presuda nije prevedena s engleskog na hrvatski jezik, ali iz dostupnih dokumenata Europski sud je smatrao da činjenica što je prema ovo troje podnositelja primijenjena uvjetna kazna i neovisno o diskreciji žalbenog suda da odluči hoće li im omogućiti prisustvovanje sjednici žalbenog vijeća te neovisno o tome što podnositelji nisu zatražili da osobno prisustvuju sjednici, trebalo im je radi poštenosti postupka omogućiti saslušanje i iznošenje obrane pred drugostupanjskim sudom. Stoga je Europski sud utvrdio povrede čl. 6. st. 1. i 3. (c) Konvencije podnositeljima Kraljević Gudelj i Vukšiću.

Također, Europski sud je ponovio stajalište da nedostavljanje podneska koji sadrži obrazloženo mišljenje nadležnog državnog odvjetništva okrivljeniku u žalbenom postupku predstavlja povredu prava na jednakost stranaka i kontradiktornost postupka.

Europski sud je dosudio po 1500 eura naknade za neimovinsku štetu svakom podnositelju, uvećano za troškove postupka, piše Slobodna Dalmacija.

Presuda je konačna i dostupna je na web-stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web-stranici Ureda zastupnice (https://uredzastupnika.gov.hr) u rubrici Sudska praksa.

Pravomoćna presuda: Iskoristila je diplomu da dobije posao

Prema pravomoćnoj presudi, tijekom 1996. od nepoznate osobe Marina Kraljević Gudelj nabavila je krivotvorenu diplomu Filozofskog fakulteta u Zagrebu na svoje ime, a u toj diplomi se navodilo da je diplomirala na temu ''Svadbeni običaji otoka Korčule''.

Iako je, kako se navodi, bila svjesna da je diploma krivotvorena, iskoristila ju je pri zapošljavanju u MUP-u, kao i pri raspoređivanju na druga radna mjesta unutar tog ministarstva za koja je potrebna visoka stručna sprema, što podrazumijeva i veću plaću.

Konkretno, 22. kolovoza 2005. dobila je posao službenice za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, u ožujku 2007. postala je glasnogovornica, a 5. svibnja 2010. voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću.

Krajem 2011. zatražila je premještaj u Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, ali do njezina premještanja nije došlo jer su tamo posumnjali u autentičnost njezine diplome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:55