STUDIJU ĆE ISKORISTITI SADAŠNJA VLADA

Bivša Vlada znala je od 2008.: 20% radnih mjesta u upravi je VIŠAK!

Split, 300910.Poluprazni salteri HEP-a.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

U Ministarstvu kulture u četiri godine broj organizacijskih jedinica odnosno odjela, odsjeka, pododsjeka... porastao je sa 58 na 96, pa je gotovo svaki peti zaposlenik šef, u Ministarstvu branitelja trećina zaposlenih obavlja posao vođenja raznih evidencija, a samo četvero ljudi radi na poslovima upravnog nadzora, u Ministarstvu znanosti među 290 zaposlenih najviše je načelnika odjela, a zaposlenicima Ministarstva pravosuđa samo u jednoj godini isplaćeno je 14,9 milijuna kuna za prekovremene sate.

Dio je to podataka iz opsežne Studije restrukturiranja državne uprave koji su ugledni stručnjaci s Instituta za međunarodne odnose napravili još krajem 2008. godine. Studiju je od njih naručila bivša Vlada, a sve pod egidom modernizacije javne uprave.

No, umjesto da bude osnova za reformu državne uprave, završila je u nečijoj ladici, gdje je stajala protekle tri godine dok nije došlo do promjene vlasti. Jutarnji list ekskluzivo je dobio na uvid tu opsežnu Studiju, a iz resornog ministarstva uprave, na čelu s novim ministrom Arsenom Baukom, najavljuju kako će im upravo ona biti temelj za restrukturiranje državne uprave koje Kukuriku Vlada namjerava provesti.

Nužna racionalizacija

- Bivša vlast preporuke iz Studije očigledno nije koristila jer za to nije bilo političke volje - kažu nam u Ministarstvu uprave.

Novi ministar već je održao i sastanak s jednim od autora Studije prof. Ivanom Korpićem s Pravnog fakulteta i predsjednikom Instituta za javnu upravu koji navodi tri glavne zadaće koje bi, na temelju onoga što je pokazala Studija, trebalo napraviti u restrukturiranju državne uprave:

- Potrebne su racionalizacije kojima će za 20 posto biti smanjen broj radnih mjesta u državnoj upravi, sve pomoćno-tehničke poslove prepustiti tržištu, odnosno outsourcingu, a sve ispostave državne uprave u kojima po cjeloj Hrvatskoj radi gotovo polovica od 65 tisuća zaposlenih, u državnoj službi treba spojiti u urede državne uprave u županijama kako bi se uštedjelo na troškovima - objašnjava prof. Koprić.

Cilj: Veće plaće

Studija je rađena od studenoga 2007. do studenoga 2008. pa bi podatke trebalo osvježiti, a vrlo detaljno je napravljena analiza državne uprave u osam ministarstava, središnjem uredu za državnu upravu, Državnom inspektoratu te pet ureda državne uprave po županija. Na više od 1100 stranica donosi cjelovitu snimku stanja, ali i konkretne prijedloge što ukinuti, spojiti, izmjestiti ili osnovati, gdje ima previše ljudi, a gdje premalo, i koliko se može uštedjeti ako se bude tako postupalo. A uštede su od primjerice, 4 posto u Ministarstvu zaštite okoliša do čak 80 posto u Ministarstvu pravosuđa, kada bi se izdvojio zatvorski sustav.

- Ministarstva bi trebala biti manje organizacijske sa manje ustrojstvenih jedinica, dio poslova treba prebaciti u posebne agencije ili na lokalnu razinu, a u potpunosti treba eliminirati osnivanje službi u ministarstvima s malim brojem službenika što se prakticira radi osnivanja novih rukovodećih mjesta - preporuke su stručnjaka.

Oni su naime, detektirali, prema svemu sudeći, glavnu boljku državne uprave - previše šefovskih mjesta. Nema ministarstva koje je analizirano, a u kojem se ne navodi kako je glavna svrha osnivanja sektora, odjela, odsjeka, podosjeka, bila zaposliti ljude na rukovodećim mjestima samo zato da bi mogli dobiti veću plaću.

Analizu stanja u ministarstvima pronađite u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:20