ŠOKIRANI

BIVŠI MINISTAR I AKTUALNI ČLAN HSS-a 'Beljaku sam rekao da ne može biti lijeviji od druga Tita! Ja na čelu HSS-a? Neka članovi daju inicijativu'

 Goran Mehkek / CROPIX

Više uglednih članova HSS-a, od kojih su mnogi izbačeni iz stranke sličnim stegovnim postupcima koji se i sada pripremaju za članove koji kritiziraju predsjednika, jučer nisu željeli komentirati stanje u bivšoj stranci. No, Stipe Gabrić Jambo, jedan od osnivača HSS-a, bio je kao i uvijek poprilično rječit o stranci iz koje je izašao prije tri godine.

- Kao i svaki zdravi čovik, osta sam šokiran i bez teksta nakon te izjave koju ne bi izrekao nitko normalan. Ali od Beljaka vas ništa ne može iznenaditi, od čovjeka koji je u nekoliko godina iz stranke isključio sve najuglednije članove i raspustio brojne ogranke po cijeloj Hrvatskoj ništa se drugo nije moglo ni očekivati - rekao nam je Jambo koji je i sam bio u stegovnom postupku jer je kritizirao inertnost stranke kod donošenja novog zakona o poljoprivrednim zemljištu.

- Previše ja imam godina da bih vodio privatne ratove s takvim tipovima kojeg zanimaju samo saborski mandati, a ne stranka. Mislim da će, ako ovako nastavi, ostati sam u stranci sa svojim uvlakačima - kaže Jambo.

Marijana Petir tvrdi pak kako je “Beljak sramota hrvatske politike i kako bi jedino normalno bilo da podnese ostavke na sve funkcije”.

- Toj mojoj inicijativi pridružuje se sve više HSS-ovaca jer nije prihvatljivo da čelnik stranke promiče ideju ubijanja neistomišljenika, osobito kada znamo da je HSS upravo od komunista bio izgnan iz domovine, a njegove čelnike je Udba kao emigrante progonila i ubijala - rekla je Petir dodavši kako “komunistički mentalitet vodstva i metode koje se danas provode u HSS-u nisu mogli osmisliti niti Staljin niti Tito”.

I bivši ministar Božidar Pankretić, koji je još član stranke unatoč svim problemima i osipanju članstva pod Beljakovim vodstvom, misli slično.

- Taj Beljakov tvit stvarno ne zaslužuje nikakav dodatni komentar, nego savjet nekome tko se usudio takvo što reći da se ujutro dobro umije i pita se: - Bože mili, što li sam ja to rekao. Mudrost pravog predsjednika je da okuplja članstvo, a ne da ga rastjeruje u osobnim obračunima. U svakoj stranci ima i lijevog i desnog biračkog tijela i zato vodstvo treba znati balansirati i naći kompromis između te dvije struje jer obje donose dio birača. Uspjeh je kada stranka funkcionira i zato sam jednom prigodom savjetovao Beljaku: - Ne možeš ti biti lijeviji od druga Tita - kaže Pankretić.

Na našu sugestiju kako velik dio članstva upravo njega vidi kao najpoželjnijeg korektora stranke u ovoj kriznoj situaciji, Pankretić kaže da bi “članovi vodstva trebali za takvu ideju trebali dati nekakvu inicijativu”.

- Nitko me ne može istjerati iz HSS-a. Neka oni koji koji su Beljaka izabrali razmisle koje su posljedice takvog izbora na stranku. Moguće je da sada u koaliciji s SDP-om HSS dobije i više saborskih mandata, ali to utrživanje politike više nije priča, nego gdje je tu HSS - zaključio je Pankretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29