NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši načelnik ličke policije i njegovi suradnici oslobođeni optužbi za zloporabe teške gotovo 750.000 kuna

Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Bivši načelnik PU ličko-senjske Željko Jurković, troje njegovih podređenih, Blaženka Mraović, Milan Rast i Josip Ružička te načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović, u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužbi za zloporabe položaja i ovlasti teške 742.993 kune počinjene od 2005. do 2102. godine.

Konfuzno priznanje prekršaja

Obražući presudu, sudac Ivan Turudić naglasio je da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati kaznena djela koja su se stavljala na teret optuženicima.

- Demantiraju vas iskazi svjedoka i činjenica da je MUP odobravao dnevnice, dok je identična situacija bila i sa spornim telefonskim bonovima na koje je Jurković imao pravo' - poručio je Turudić zamjenici ravnateljice Uskoka Jasminki Đak Horvatić.

U obrazloženju presude sudac je istaknuo i da samo ''konfuzno'' Jurkovićevo priznanje prekršaja nije dovoljno za osudu, dok je za sporne radove na Jurkovićevoj kući pojasnio kako je tijekom suđenja utvrđeno da su oni bili ''prijateljska usluga koja je odrađena izvan radnog vremena''.

Optužnicom koja je podignuta još krajem 2014. a potvrđena u veljači 2016., bili su obuhvaćeni nekadašnja Jurkovićeva tajnica Blaženka Mraović, policajci Milan Rast i Josip Ružička te načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović koji je od ranije poznat po 'problemima sa zakonom'.

Obračunavanje prekovremenih sati i radovi na privatnim nekretninama

Jurković je prema sumnjama Uskoka od travnja 2005. do kolovoza 2012. u Gospiću neistinito obračunao gotovo 2400 prekovremenih radnih sati koje nije odradio pa su mu nezakonito isplaćene 273 tisuće kuna, dok je proračun oštećen za 525 tisuća kuna.

Zbog sumnje da su pomagali bivšem šefu, Uskok je optužio i Jurkovićevu bivšu tajnicu te voditelja službe zajedničkih i upravnih poslova u ličko-senjskoj policiji Milana Rasta kojima je više od sedam godina nalagao da mu zadužuju telefonske bonove iako je imao službeni mobitel. Prema optužnici, bivši načelnik time se na štetu državnog proračuna okoristio za 216 tisuća kuna.

Osim toga, bivšeg šefa ličko-senjske policije tužiteljstvo je teretilo da je od 2005. do 2012. naložio domarima zaposlenim u ličko-senjskoj policiji da tijekom radnog vremena obavljaju razne radove na nekretninama u njegovom vlasništvu i vlasništvu njegove supruge.

U sedam godina domari su prema sumnjama Uskoka na nekretninama u Gospiću i Zagrebu postavili protuprovalna vrata, uredili stubišta, bojali zidove, postavili laminate i pločice, montirali namještaj te izvodili vodoinstalaterske, električarske i druge radove.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i aktualni načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović i načelnik karlobaške policijske postaje Josip Ružička koje se teretilo da su zataškavali prometne prekršaje.

Načelnik Karlobaga ranije prijavljen

Jurkovića se teretilo da je na Tomljenovićevo traženje zapovjedio podređenom načelniku karlobaške policijske da se ne pokreće prekršajni postupak protiv Komunalnog društva Općine Karlobag čije je vozilo neregistrirano i neosigurano uhvaćeno u prometnoj kontroli. Time je, prema optužnici, komunalnoj tvrtki pribavljena korist od najmanje 12.500 kuna.

Prema optužnici, Jurković je u još jednom slučaju na traženje karlobaškog načelnika naložio načelniku tamošnje policije da ne pokreće prekršajni postupak protiv osobe koja je bez kacige, vozačke dozvole i osobne iskaznice vozila neregistrirani i neosigurani moped. Time je, tvrdio je Uskok, vozaču mopeda koji je počinio prometni prekršaj na štetu državnog proračuna pribavljena korist od najmanje osam tisuća kuna.

Bivši načelnik ličko-senjske policije zbog tih je nedjela neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru. Karlobaški načelnik iz redova HDZ-a je krajem 2015. nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog nezakonitog pogodovanja tvrtki svoje supruge u dodjeljivanju posla izgradnje šetnice u Karlobagu, a kasnije je optužen i za zlostavljanje na radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:28