DUGOVI U ZDRAVSTVU

Bivši poslodavci ‘otkantali‘ umirovljene i preseljene liječnike, država umiruje: ‘Isplata tek slijedi‘

Ministarstvo tvrdi da će u lipnju početi isplaćivati zaostale isplate pogrešno obračunatih prekovremenih sati

Vili Beroš

 Ranko Suvar/Cropix

Tužbe liječnika i medicinskih sestara zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati, koje datiraju još iz 2013. godine, nisu dobile svoj epilog, barem kada je riječ o isplati novca. Dio liječnika koji su tužili poslodavce dobio je novac, ali nakon presude Vrhovnog suda iz prosinca 2019. razlika krivog obračuna treba biti vraćena svima: i onima koji su tužili i onima koji nisu.

Trenutačno je druga faza isplate, no ona ne obuhvaća liječnike koji su u međuvremenu otišli u mirovinu, ali ni one koji su promijenili radno mjesto.

Konkretno, liječniku koji je odradio 40 godina i otišao u zasluženu mirovinu u ovoj fazi novac neće biti isplaćen, kao ni liječniku koji je iz jedne bolnice otišao u drugu.

Sindikat: To je nepravda

Bivši poslodavci govore "više niste naši zaposlenici", a sindikat upozorava na diskriminaciju.

- To je apsolutna nepravda. Ispada kao da su to liječnici drugog reda. Sramota je da se na taj način dijele liječnici - kaže Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Na ovaj problem upozoravaju i iz Hrvatske liječničke komore te su od Ministarstva zdravstva tražili pojašnjenje provedbe druge faze isplate razlike u plaći zbog pogrešno obračunatog prekovremenog rada liječnicima.

Konkretno, traže da se pojasni zašto se ova faza isplate tiče isključivo trenutačnih zaposlenika.

- S obzirom na to da je stav Komore da se svim liječnicima kojima su pogrešno obračunati prekovremeni sati i koji su stekli pravo na isplatu razlike plaće treba jednako pristupiti, zatražili smo od Ministarstva zdravstva dodatne informacije kako će i kada biti organizirana isplata za bivše zaposlenike zdravstvenih ustanova, umirovljenike, preminule liječnike, vanjske specijalizante i sve ostale koji eventualno nisu obuhvaćeni drugom fazom isplate - rekao je predsjednik HLK dr. sc. Krešimir Luetić.

Pravomoćne presude

Iz Ministarstva zdravstva, pak, umiruju da treća faza počinje u lipnju te da će početi isplate i onima koji više nisu zaposlenici ustanove ili koji su u mirovini.

- Vladina odluka za isplatu navedenih dodataka provodi se u četiri faze. U tijeku je druga faza te odluke, koja uključuje one koji su trenutačno zaposleni. U sljedećim fazama provedbe odluke usmjerit će se na sve ostale kategorije radnika, kao što su umirovljenici i bivši zaposlenici, o čemu će Ministarstvo zdravstva uputom pravodobno obavijestiti zdravstvene ustanove - rekli su za Jutarnji iz resornog Ministarstva te napomenuli kako je dosad isplaćeno oko 263 milijuna kuna.

Pogrešni obračuni isplate prekovremenih sati liječnicima datiraju još od 1. prosinca 2013. godine. Nakon što je više od 4500 liječnika tužilo poslodavce zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, uslijedile su brojne pravomoćne presude u korist liječnika.

Milijarda kuna

Vrhovni je sud 9. prosinca 2019. donio odluku da liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule kao i kod obračuna redovnih sati.

Vlada RH je 16. rujna 2021. konačno donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojom je osigurala sredstva za isplatu razlike iznosa prekovremenih sati.

Dakle, nakon odluke Vrhovnog suda još godinu i pol prekovremeni sati su se nepravilno obračunavali te su se nepotrebno dizali troškovi, koji su na oko milijardu kuna. Primjerice, dio liječnika koji je tužio za razdoblje od 2013. do 2018. godine još je jednom tužio za razdoblje do rujna 21. godine.

Prosječni iznos koji se potražuje po liječniku procjenjuje se na oko 80.000 kuna kada se pribroje sudske pristojbe i troškovi vještačenja. No, ima liječnika koji su mjesečno odradili i osam ili devet dežurstava, pa se njihova potraživanja penju na 150.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26