U SUKOBU INTERESA

BIVŠI ŠEF HEP-a ‘Ma, slučajni sam suvlasnik tvrtke kojoj sam dao da izradi studiju za Plomin C’

Alfredo Višković bio je voditelj HEP-ova projekta, a njegova je tvrtka dobila posao
 CROPIX

Je li porezna kontrola koja je lani provedena u atraktivnom istarskome hotelu Flanona slučajno otkrila da se 2008. iz HEP-a novac izvlačio i kroz studiju za danas vrlo aktualan projekt gradnje termoelektrane Plomin C?

Uspješna studija

Iz zaključka nadzora može se zaključiti da je dio kolača od 60 milijuna kuna, koji je HEP tada izdvojio za izradu idejnog projekta i podloga za studiju utjecaja na okoliš, a koji je na natječaju osvojio konzorcij četiriju poznatih projektantskih tvrtki, završio u spomenutom hotelu. Kada se u obzir uzme činjenica da je suvlasnik hotela u to vrijeme bio Alfredo Višković, voditelj projekta Plomin C - stvari postaju još zanimljivije.

Naime, na natječaju za izradu studije pobijedio je konzorcij koji su činili IGH, Elektroprojekt, Konzulting te Urbis 72. Četiri tvrtke podijelile su posao te prema potrebi angažirale druge, manje podizvođače. Studija je uspješno dovršena i prošla je niz testiranja koja su je ocijenila stručnom. Višković je pak, prošle godine napustio HEP.

Međutim, porezni nadzor tvrtke Ambassadors Club koja je vlasnik hotela Flanona, a koja nema zaposlenika, otkriveno je da je upravo ta tvrtka, registrirana za ugostiteljstvo, izradila i naplatila dio elaborata za Plomin C.

Brat preuzeo udio

U proljeće 2008., kada je ta tvrtka dobila posao, njezin pedesetpostotni vlasnik bio je upravo Alfredo Višković koji je paralelno radio u HEP-u kao voditelj projekta Plomin C. Kasnije je njegov udio u Ambassadorsu preuzeo njegov brat Roberto, koji je i danas direktor. Prema nalazu Porezne uprave, Ambassadors je naplatio fakture za dva manja dijela studije teške ukupno oko milijun kuna. “Analiza postojećeg stanja i utjecaja zahvata gradnje i rada TE Plomin C 500 na okoliš” naplaćena je oko 300.000 kuna, a “Uvođenje GIS sustava za Plomin C” oko 650.000 kuna.

Kako je tvrtka jednog od ključnih HEP-ovaca 2008. i sama mogla dobiti posao u natječaju za čije je raspisivanje on sam bio nadležan, što bi značilo direktan sukob interesa? Jednostavno, Ambassadors je u čitav posao upao kao podizvođač podizvođača.

HEP je raspisao natječaj na kojemu pobjeđuje konzorcij i dobiva čitav posao vrlo vrijedne studije. Poslovi se tada počinju komadati. Urbis 72, jedna od tvrtki iz konzorcija, uzima za podizvođače dvije tvrtke čiji je direktor brat Alfreda Viskovića, Roberto. Riječ je o tvrtkama Urbis Tech i Forma Inženjering. One pak i same uzimaju podizvođača, a to je tvrtka Ambassadors u kojoj je u tome trenutku Alfredo Višković 50-postotni vlasnik.

Alfredo Višković tvrdi kako nije bio svjestan ove problematike te da za ništa nije kriv.

Vlasnik za nekog drugog

- To je bilo davno. Bio sam slučajni vlasnik u toj tvrtki - rekao je. Kada smo ga pitali da nam pojasni, bivši HEP-ovac je rekao kako je bio vlasnik za nekoga drugoga, no nije želio odgovoriti za koga.

- To je jedna lokalna poslovna priča i nema veze sa studijom. Nisam ni znao da je studija došla u Ambassadors i da je radi moj brat - kaže danas Višković koji nam je i rekao da za sve trebamo pitati njegova brata.

Uskoku braću prijavila druga suvlasnica

U slučaj je od nedavno uključen i Uskok. Naime, Milena Margetić, vlasnica drugih 50 posto Ambassadorsa, nakon što je dobila nalaz Porezne inspekcije, Uskoku je podnijela kaznenu prijavu protiv obojice Viškovića. U iskazu poreznim inspektorima tvrdi da ne može uspostaviti kontrolu nad tvrtkom jer direktor Roberto Višković donosi sve odluke. Alfredo Višković nam je pak rekao da se takvoga raspleta ne boji.

- Spreman sve razjasniti u interesu istine - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15