ISKAZ USKOK-U DUG 60 SATI

Bivši šef HEP-a Mravak je dobro pričao. Zato može na slobodu

Iako odluka o puštanju iz Remetinca nije službena, Mravak je priznao djela, pa nema ni opasnosti od utjecaja na svjedoke
Zagreb, 240409.Ivan Mravak, predsjednik uprave HEP-a, snimljen u svom uredu u Vukovarskoj ulici.Foto: Sasa Midzor Sucic / CROPIX
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak proveo je u istražnom zatvoru već pet i pol mjeseci. Nakon što mu je u kolovozu istražni zatvor produljen za još dva mjeseca, Mravak se odlučio, kako je tada izjavio njegov odvjetnik Branko Šerić, braniti istinom. Tada je i počela njegova suradnja s istražiteljima, jer je, osim što je iznio detaljne obrane vezano uz kaznena djela za koja ga se teretilo, i više puta svjedočio o drugim nezakonitim poslovima u HEP-u dok je bio na čelu Uprave.

Priznao i teretio

Njegova odluka da surađuje s istražnim tijelima donijet će mu, gotovo je sigurno, nešto raniji izlazak iz Remetinca. Po svemu sudeći, Mravak će se već od četvrtka moći braniti sa slobode. Naime, tada mu istječe produljeni istražni zatvor.

Može, doduše, doći do novog produljenja. Međutim, imajući u vidu neslužbene informacije prema kojima je Mravak ne samo priznao vlastitu odgovornost, nego i teretio druge, ranije neprocesuirane osobe, mala je mogućnost da će USKOK uopće za njega tražiti daljnji istražni zatvor. Formalno-pravno, takav bi prijedlog teško i prošao na sudu, jer nakon priznanja više nema opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sporo iskazivanje

Ispitivanje Mravka, na koje je, navodno zbog njegova specifičnog i dosta sporog iskazivanja, efektivno potrošeno 60-ak sati, nastavljeno je i danas u prostorijama USKOK-a.

Kako neslužbeno doznajemo, Mravak je detaljno iznio sva saznanja o aferama u koje je umiješan. Pritom je u vezi s optužbom da je oštetio HEP za 600 milijuna kuna opskrbljujući jeftinom strujom šibenski TLM, odnosno Aluminij Mostar, izjavio da je zapravo bespogovorno izvršavao naloge politike, odnosno neformalne odluke tadašnjih najviših dužnosnika. Uz suosumnjičenog Damira Polančeca u tom je kontekstu spominjao i bivšeg premijera Ivu Sanadera, bivšeg ministra gospodarstva Branka Vukelića i druge.

Novac za ‘blagajnika’

Osim toga, u odnosu na optužbu da je namještao poslove za poduzetnike koji su mu davali mito, Mravak je potvrdio da je primao novac, ali je naglašavao da ga nije zadržavao za sebe nego da ga je proslijedio tadašnjem rizničaru stranke Mladenu Barišiću.

Ivo Sanader me je tražio...

Bivšeg premijera Ivu Sanadera Mravak je navodno uvukao i u priču o fiktivnom zapošljavanju Rade Buljubašića u HEP, koji je na posao dolazio u sjedište HDZ-a.

Prijašnjeg premijera povezao je i s odlukama da se dodatno pojeftini cijena struje za dvije tvrtke iz sastava Dioki grupe, a progovorio je i o izravnoj ulozi u međuvremenu uhićenog Mladen Barišića u aferi Fimi-Media i poslovanju HEP-a s tom tvrtkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:00