JEFTINIJA STRUJA

Vlada legalizirala: HEP smije prodavati struju Aluminiju

Vlada legalizirala: HEP smije prodavati struju Aluminiju
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB – U središtu aktivnosti Vlade ove godine bit će rješavanje problema nezaposlenosti – rekla je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade.

Premijerka je pozvala poduzeća koja zapošljavaju, koja imaju dobit, da preispitaje planove o otpuštanju i da se bore za svako radno mjesto. Kosor također preporuča svima koji su predvidjeli otpuštanja da još jednom preispitaju svoje planove.

Na sjednici je premijerka najavila da će početkom idućeg tjedna iznijeti neke nove mjere vezane za spas hrvatskog gospodarstva. Objasnila je da je riječ o promjenama nekih zakona te pokretanja investicijskih projekata.

Vlada je s današnje sjednice u Saboru uputila dopune Zakona o tržištu električne energije, kojima se omogućava opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u interesu.

Tako će biti omogućena opskrba mostarskog "Aluminija" strujom odnosno šibenskog TLM-a sirovinom.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je kako se dopunama zakona stvaraju pravne pretpostavke da domaći opskrbljivači i trgovci električnom energijom na temelju zakona i uz suglasnost i nadzor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) trguju električnom energijom za potrebe inozemnog kupca pod uvjetima pod kojima se ta električna energija prodaje domaćim kupcima, a uz uvjet da je inozemni kupac ujedno proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj.

"Na ovaj način oni koji se bave opsrkbom električne energije mogu pod istim uvjetima sklapati posebne odnose s kupcima u inozemstvu, kad je to državi u strateškom interesu", rekao je.

To će, naglasio je, omogućiti da HEP, kao trenutno jedini opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, stupi u poslovne odnose s mostarskim "Aluminijom" koji će onda, u suradnji s šibenskim TLM-om, moći nastaviti isporuku strateške sirovine za nastavak proizvodnje u TLM-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:47