ELIZABETA MAĐAREVIĆ

BIVŠI VELEPOSLANIK O DIPLOMATKINJI SA SKANDALOZNIM FB PROFILOM 'Smije li ona raditi u ambasadi i privatno objavljivati što god hoće? Naravno da ne'

 
Elizabeta Mađarević (lijevo); sporni komentar (desno)
 Screenshot / FACEBOOK

Dan nakon što je portal Index razotkrio da prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na svom zatvorenom Facebook profilu objavljuje postove pune rasističkog, ksenofobnog i homofobnog sadržaja i proziva sve redom, od Angele Merkel, kojoj nedostaje vlastite kulture, do premijera Andreja Plenkovića, kojemu nedostaje petlje, a posljednji post je zazivao “bijelu Europu”, kao “jedinu čistu i autentičnu”, dogodio se komičan obrat.

Elizabeta Mađarević jučer se oglasila na “Fenix magazinu, najčitanijem hrvatskom portalu izvan domovine”.

Nije se ogradila

Nije se ogradila od skandaloznog sadržaja postova, ali tvrdi da ona nema veze s njima jer joj je profil - hakiran. Doduše, ponovila je prijetnje tužbom. Takva joj je bila i prva reakcija kad su joj prijatelji javili da je postala novinarska priča: ustvrdila je da ima pravo na svoje stavove i da od svojih konzervativnih stavova ne odstupa jer živi u slobodnoj zemlji.

Pritom je objavila javni poziv odvjetnicima da joj se jave jer smatra da su joj otkrićem rasističkih poruka ugroženi pravo na privatnost i dostojanstvo. Novinarima je poručila da uništavaju obične ljude. Reterirala je tek kad se suočila s javno objavljenim upozorenjem Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje se promptno od nje ogradilo i uputilo joj hitan poziv na očitovanje. Jučer navečer zaoštrili su stav. Iz MVEP-a su poslali prošireno priopćenje u kojemu navode kako je neprihvatljivo da se diplomat miješa u “unutarnje stvari države primateljice” te da je posao diplomata “jačanje ugleda RH, a ne narušavanje njezina ugleda i nanošenje političke štete”.

- Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištima ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske - stoji u priopćenju, uz podsjetnik da je oko slučaja pokrenut postupak utvrđivanja činjenica.

Mađarević je, pak, novinarima Fenix magazina rekla: “Moj profil je hakiran i začuđena sam onime što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske, i ništa mi drugo, osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine, ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju”, rekla je Mađarević i dodala kako drži da krajnji cilj napada nije ona, već Vlada i novi ministar.

“Ja sam posve obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu”, poručila je Elizabeta Mađarević do koje nismo uspjeli doći.

Ne zna se što bi za ijednoga zaposlenog u veleposlanstvu moglo biti od tri stvari gore: grozni sadržaj postova, stav da je prva tajnica veleposlanstva privatna osoba ili klimava obrana o hakiranom profilu. Može li netko zaposlen u veleposlanstvu biti privatna osoba koja će objavljivati sve što joj padne na pamet, riskirajući skandale, pitali smo Božu Kovačevića, bivšeg ministra i veleposlanika u Moskvi, predavača na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu.

Obuka i upute

- Naravno da ne može - odgovara Kovačević i tumači kako svaki zaposlenik MVEP-a prolazi obuku i dobiva upute o temeljnim pravilima ponašanja prije odlaska u drugu zemlju. Uostalom, za tu je svrhu Ministarstvo 1994. godine osnovalo Diplomatsku školu koja je godinu dana poslije postala Diplomatska akademija na kojoj predaju iskusni hrvatski i strani diplomati. Obrazovanje se, ovisno o poziciji, provodi kroz diplomatske tečajeve, seminare, predavanja, koji mogu trajati od nekoliko mjeseci do jedne godine. Za rang prvog tajnika program se odvija u 120 do 140 nastavnih sati, to je priprema za polaganje savjetničkog ispita kao jednog od preduvjeta za napredovanje u službi.

- Svi zaposlenici veleposlanstva prolaze pripreme, ovisno o rangu, sami veleposlanici, naravno, posebne i najdulje, obavljaju niz razgovora, među inim i s predstavnicima siguronosne službe, Hrvatske narodne banke... MVEP ima i kadrovsku službu u okviru Tajništva, a prije odlaska prethodni šefovi moraju ocijeniti kandidata. Za službenike veleposlanstva vrijedi sve ono što vrijedi i za državne službenike, ali i još više. Od predstavnika u stranoj zemlji očekuje se da ne iznose svoje stavove ako su oni suprotni stavovima državne politike. Teško je napraviti granicu između privatnog i državnog; neovisno o tome što se ovdje radi o privatnom profilu, on podliježe pravilima državne službe - objašnjava Kovačević i naglašava da ovaj slučaj otvara problem kadrovske politike i da u krajnjoj liniji nije odgovorna prva tajnica nego onaj tko ju je uopće poslao u Berlin.

Sporne teze

- Njezin neposredni šef je nije poslao, ali je po zapovjednoj logici njegova odgovornost najveća, a to je bio novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman - kaže Kovačević i predviđa da bi afera, s obzirom na to da do sada očito nije bilo nikakvih posljedica, za prvu tajnicu mogla završiti opomenom i upozorenjem da se mora držati pravila diplomatske službe.

Obrana Elizabete Mađarević o hakiranom profilu teško je održiva. Objavljeni postovi pokrivaju duže razdoblje, i davno prije bi sama upozorila da ima problema s profilom i nastojala spriječiti vlastitu kompromitaciju i aferu da je uopće bila svjesna posljedica. Profil je jučer munjevito obrisan - a zašto bi joj onaj tko njoj i Vladi, navodno, radi o glavi, učinio takvu uslugu da briše tragove? Usto, sporne teze o imigrantima, Istanbulskoj konvenciji i dalje se mogu čitati na portalu PolitikaPlus.

Marko Rakar, politički konzultant i IT stručnjak, kaže da ta “dječja obrana pada u vodu”: - Glupost, glupost je da je hakiran profil. Nemoguće - sigurno ga ne bi obrisao onaj tko ju je hakirao da je doista hakirana. Nije to prvi slučaj, imamo cijeli niz primjera bedastih objava javnih osoba zbog kojih autori požale. Valjda im tako piše u udžbeniku: ‘kad napraviš svinjac, reci da si bio hakiran’. Za ovo je jedina mjera otkaz.

Dugogodišnja zaposlenica ministarstva vanjskih: Radila u kabinetu europovjerenika Mimice

Službena biografija Elizabete Mađarević nije dostupna. Poznato je da je u Berlinu imenovana početkom godine.

Iz političkih kuloara može se čuti kako je bila savjetnica Nevena Mimice dok je on bio potpredsjednik Vlade i da ju je poveo sa sobom i zaposlio u kabinetu kad je odlazio na mjesto povjerenika EU za međunarodnu suradnju i razvoj EU. Mimica se jučer nije javljao na telefon. Prije toga je, navodno, imala već oko pet godina staža u MVEP-u, što znači da se zaposlila u HDZ-ovu mandatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:28