ISTRAGA

SRAMOTNI STATUSI HRVATSKE DIPLOMATKINJE ĆE SE VODITI KAO TEŠKA POVREDA DUŽNOSTI? Doznajemo kako će MVEP tretirati njene izjave i što sada slijedi

 
 Screenshot / FACEBOOK

Danas bi u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Elizabeta Mađarević, od siječnja ove godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, trebala dati očitovanje o nizu rasističkih i ksenofobnih izjava koje je objavljivala na svojem Facebook profilu.

Izjave o “čistoj i autentičnoj Europi, samo bijelim Europljanima, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi”, prozivanje njemačke kancelarke Angele Merkel zbog “nedostatka vlastite kulture zato što vjeruje da je islam sastavni dio njemačke kulture”, premijera Andreja Plenkovića zbog toga što je omogućio tragediju Istanbulske konvencije, izjave o napadima na imigrante, LGBT zajednicu, sprdanje s “poltronima Šonjom, Njonjom, Blonjom kojima najviše fali srama” - u MVEP-u tretiraju, kako neslužbeno saznajemo, kao izrazito tešku povredu službene dužnosti.

A takvu povredu bit će teško braniti u postupku koji slijedi i koji, sudeći po neslužbenim informacijama iz samog ministarstva, može rezultirati otkazom po hitnom postupku.

“U ovom slučaju ima dosta elemenata teške povrede službene dužnosti Zakona o državnim službenicima, Etičkog kodeksa, Zakona o vanjskim poslovima. Mađarević nam je učinila i ogromnu političku štetu. Uz sve te problematične objave, nakon svega, nije se još ni suzdržala, nego se javila novinarima i davala izjave. Pisano je pravilo MVEP-a da službenici prije bilo kakvog javnog obraćanja moraju tražiti suglasnost. Ni to pravilo nije poštivala. MVEP je u vrlo nezgodnoj situaciji, ne samo da se njezinim Facebook objavama bave domaći mediji, nego i njemački”, rekao je Jutarnjem izvor iz MVEP-a, naglašavajući da ne bi prejudicirao ishod jer se regularni postupak protiv djelatnice Mađarević mora provesti po proceduri.

Da politički vrh želi što prije sanirati štetu jasno je i iz jučerašnjeg komentara premijera Andreja Plenkovića koji je njezine Facebook objave na privatnom profilu neuvjetno nazvao katastrofom “Kad ste na dužnosti u zemlji primateljici - to se ne radi.” Na pitanje novinara zašto nije odmah dobila otkaz kratko je rekao da postoji pravna procedura. Ali je pritom odbacio sumnje novinara da bi ova afera mogla izazvati diplomatsku štetu: “Nemojmo predimenzionirati”.

MVEP, suočen sa skandaloznim ponašanjem svoje djelatnice, reagirao je priopćenjima čak dva puta. Prvi put su se oštro ogradili od stajališta djelatnice Mađarević i najavili kako su je “s obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova, ali i Zakon o državnim službenicima” odmah pozvali u ministarstvo, gdje će se “bez odlaganja utvrditi sve činjenice i poduzeti odgovarajuće mjere”. A drugi put još jače su naglasili kako su im sve izjave obilježene ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije neprihvatljive. Podsjetili su na odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prema kojima se miješanje u unutarnje stvari države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, smatra neprihvatljivim. Nadalje, pojasnili su i kako je prvotno opravdanje Elizabete Mađarević da je to njezin privatni profil i privatna stvar nespojivo s poslom koji radi jer su diplomati svjesni da što god da rade tijekom mandata u privatnoj sferi ili slobodnom vremenu ima veze s diplomatskim poslom koji obavljaju. “Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne podrazumijevaju nepoštivanje Ustava, zakona i međunarodnih konvencija”, podcrtali su.

Iako se Elizabeta Mađarević u subotu javila novinarima Fenix magazina i ustvrdila da joj je profil hakiran, što su IT stručnjaci proglasili neuvjerljivom obranom, te da se radi o napadu na novog ministra Gordana Grlića Radmana i Vladu jer je ona samo obična službenica, do nje Jutarnji list nije uspio doći.

Pokušaj da od kolega u Fenixu dobijemo njezin broj nije uspio: “Ne možemo vam izići u susret i dati broj jer je gospođa Mađarević tako tražila. A ni nama se više ne javlja na taj broj, tako da pretpostavljamo da je uzela novi”.

Njemački mediji o incidentu

“Samo bijeli Europljani” naslov je teksta koji je jučer objavila njemačka javna televizija ZDF na svojim internetskim stranicama. Prenose vijest njemačke agencije DPA, koju koriste brojni njemački i strani mediji.

Pozivajući se na portal index.hr, DPA piše da je Elizabeta Mađarević, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, 8. kolovoza na svoju Facebook stranicu stavila sliku hrvatske obale.

Napisala je na engleskom: “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kao što je još prije 30 godina bio slučaj u čitavoj Europi”.

Slučaj ima dodatnu razornu snagu s obzirom na to da Hrvatska početkom iduće godine preuzima predsjedanje Europskim vijećem, prenosi agencija.

Naknadno se ispostavilo da je diplomatkinja već dulje vrijeme izražavala ultra desne, homofobne i ksenofobne stavove.

Vrijeđala je i njemačku kancelarku Angelu Merkel, prenosi DPA. (S. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:20