LABIRINT POLITIKE

Elizabeta Mađarević dokaz je da u državnim službama nema kontrole

 
 Screenshot / FACEBOOK

Stvarno, što se treba dogoditi u glavi nekoga tko je profesionalni diplomat pa da na Facebooku počne širiti rasističke teorije o “Čistoj i autentičnoj Europi. Samo bijeli Europljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”. Ili da za homoseksualce napiše da je “moguće ozdraviti i osloboditi se sve te nemoralnosti i psiholoških poremećaja”, a LGBT povezivati s pedofilijom?

Uz to što je u pitanju iskonski šovinizam, radi se o tolikoj količini poluistina, dezinformacija i laži od kojih se svakome iole normalnom mora stegnuti želudac.

Ali, gospođa koja je javno objavljivala ovakve gadosti - zove se, svi znamo, Elizabeta Mađarević - iako je na važnom položaju u državnoj službi, nastavila bi to raditi i dalje da mediji nisu otkrili njezinu rabotu. A to, jasnije od svega, govori kakva je Hrvatska kao država. Takva da je svakome dopušteno širiti rasizam i homofobiju u javnom prostoru.

Ali čak i u takvoj današnjoj, slučajnoj, Hrvatskoj teško je povjerovati da postoji netko kao Elizabeta Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu na svome Facebook profilu, i unatoč prilično visokom statusu, širila rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, objavljivala antiimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice. Najgore od svega - novinari su u međuvremenu otkrili da ona već godinama na internetu plasira slične teze. Skandalozan je podatak da je u tekstu naslovljenom “Drukčija slika imigracijske krize - nedostatak vlastite kulture i sukob kultura”, objavljenom još 24. rujna 2015., Elizabeta Mađarević, propitujući koncept univerzalnih ljudskih prava, napala Angelu Merkel, čiju izjavu da je islam sastavni dio njemačke kulture Mađarević smatra pokazateljem da njemačka kancelarka pati od “nedostatka vlastite kulture koja je, htjeli mi to ili ne, vezana uz kršćanstvo”.

Ili to što je, kada je Vlada Andreja Plenkovića ratificirala Istanbulsku konvenciju, napala HDZ kao “stranku koja je opljačkala državu”, a onda i kao stranku “koja je prodala dušu ove zemlje”.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah se u petak “oštro ogradilo” od takvih stavova i objavilo da je djelatnica pozvana u MVEP, gdje će se, bez odgode, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Ali, nikakva utvrđivanja odgovornosti ili, što se u konačnici u ponedjeljak i dogodilo, povlačenje gospođe Mađarević iz veleposlanstva u Berlinu suštinski ne mijenjaju najvažniju činjenicu, a to je da je Ministarstvo u Njemačku poslalo osobu koja je Angelu Merkel, inače kćer luteranskog pastora, optužila da “pati od nedostatka kršćanske kulture”. Ako ništa, barem su u HDZ-u pokazali širinu jer su na važnu diplomatsku sinekuru poslali ženu koja ih javno proziva kao lopovsku stranku. I koja je, usto, bila suradnica SDP-ovca Nevena Mimice, kojega također nisu zasvrbili njezini pogledi na svijet. Ovakvi skandali pokazuju da u državnim službama nema nikakve kontrole, tko je što radio ili napisao, i čudo je da nema još više sličnih kravala.

S druge strane, čemu se čuditi do jučer anonimnoj Mađarević kad živimo u državi u kojoj predsjednica daje intervju za notorno proustaški magazin u kojem iskazuje razumijevanje za krvnika poput Ante Pavelića. Riba, uvijek, smrdi od glave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18