INSPEKTORI 'ČEŠLJAJU' ŠTALU

BIZARNA NESREĆA NA PRUZI KOD ĐAKOVA RAZOTKRILA MOGUĆI SUKOB INTERESA Kako je vrijedni konj završio kod oca ravnatelja Ergele

Pitanje je i hoće li reagirati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer je riječ o dodjeli državnog vlasništva u zakup članovima obitelji

Konj lipicanac u dobi od šest godina, vlasništvo Državne ergele Đakovo i Lipik, uginuo je u srijedu 9. siječnja 2019. nakon što je podletio pod vlak nedaleko od mjesta Perkovci, na pruzi Vinkovci - Slavonski Brod.

Konja je prethodno jahao maloljetni sin Mirka Damjanovića, ravnatelja Državne ergele. On je, naime, kao ravnatelj ergele nesretnog konja prethodno dao u zakup svome ocu Iliji, a on je potom unuku dao da ga jaše. Damjanović živi u Strizivojni nedaleko od Đakova, a konja je uz pomoć djelatnika ergele kući dovezao 22. prosinca 2018. Nakon što je informacija o tom nesretnom događaju procurila u medije, Damjanović nam je potvrdio da je “konj uginuo 9. siječnja 2019. u blizini željezničke pruge Vinkovci - Slavonski Brod, a o okolnostima sam se očitovao nadležnim institucijama”.

Povjerenstvo

- Konja je jahao moj maloljetni sin, kojemu za rekreacijsko jahanje nije potrebna dozvola. Što se tiče nesreće, nadležne institucije utvrđuju okolnosti stradavanja konja čija je lešina pregledana i neškodljivo uklonjena - odgovorio je Damjanović, a nas je zanimalo i kako se konj iz Državne ergele kojom on upravlja našao na njegovu imanju s obzirom da na službenoj internetskoj stranici ergele među jedanaest zakupnika konja nema podataka o zakupu nesretno stradalog konja.

- Ugovor o zakupu lipicanskog kastrata potpisan je između ergele, čiji sam ravnatelj, i Ilije Damjanovića, mog oca. Ergela uvijek ima određeni broj konja koji su u zakupu i na zahtjev stranke potpisuje ugovor o zakupu koji propisuje obveze postupanja s konjem. U ugovoru piše da se podaci o zakupu objavljuju na internetskoj stranici, ali administrator taj podatak nije ažurirao - napisao je Damjanović, dodavši i da odluku o dodjeli konja u zakup donosi Povjerenstvo za zakup koje čine tri člana.

- Važno je da osoba ispunjava uvjete za držanje životinja, da je suglasna s ugovorom i komisija koja pregleda zamolbu donosi odluku te konja daju na zahtjev. Životinju 2-3 puta godišnje obilaze i provjeravaju uvjete držanja - dodao je Damjanović. S obzirom na činjenicu da je zakupnik konja bio njegov otac, od ravnatelja smo tražili i dodatna pojašnjenja koja se odnose na tu činjenicu. Tako smo tražili odgovor tko su sve članovi Povjerenstva za zakup koje to odobrava te ima li u toj odluci potencijalnog sukoba interesa jer je konj dodijeljen ravnateljevu ocu.

Od ravnatelja smo tražili i da se očituje moramo li tražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kad je riječ o dodjeli državnog vlasništva u zakup članovima obitelji i bliskim krvnim srodnicima, jer taj podatak nismo našli na stranicama Povjerenstva.

Posebni uvjeti

Do zaključenja ovog teksta ravnatelj nam nije poslao dodatne odgovore. Što se tiče uvjeta, zakupnik mora raspolagati boksom za smještaj konja primjerene veličine, imati primjeren ispust za grlo dovoljne veličine za slobodno istrčavanje konja, a cijena zakupa ovisi o kategoriji konja koja može biti i do 2 tisuće kuna.

U slučaju postojanja posebnih uvjeta, grlo se može dati u zakup bez naknade. Posebnim pravilnikom je određeno i da “za oštećenje i onesposobljenje grla, kojim bi se smanjila njegova vrijednost, kao i za uginuće grla, zakupnik na sebe preuzima svu odgovornost te jamči svojom imovinom. Stupanj oštećenja grla ustanovit će stručna komisija od 3 (tri) člana, koju imenuje ravnatelj.

Od ravnatelja nismo dobili ni odgovor o financijskoj šteti za ergelu zbog pogibije konja. Iz Ministarstva poljoprivrede su nas izvijestili da “nadležne institucije utvrđuju okolnosti događaja” te kako će “preispitati odgovornost uključenih osoba te poduzeti odgovarajuće mjere”.

Direktor je postao 2017., član je HDZ-a

Damjanović je na funkciju ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik došao u lipnju 2017., nakon natječaja na koji se javio i dotadašnji ravnatelj Nidal Korabi, kojemu je prethodno istekao mandat.

Korabi je, pak, netom prije imenovan generalnim tajnikom svjetske organizacije za uzgoj lipicanaca LIF kao prvi Hrvat u povijesti. No, to mu nije bilo dovoljno za još jedan mandat, što je dio stručne javnosti dočekao s negodovanjem, osobito jer su u Damjanovićevu imenovanju prepoznali HDZ-u politiku.

Naime, Damjanović je član HDZ-a, što su bila i četvorica članova Upravnog vijeća na čelu s Damirom Agičićem. Damjanović je po struci veterinar, a prethodno je radio za privatnu veterinarsku stanicu koja ima godišnji ugovor o liječenju i skrbi nad konjima u ergeli vrijedan 300.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:00