IPAK SE SNAŠAO

Blaško se naselio u apartmane 'Medena', odao ga klima-uređaj: 'Ostao sam bez posla, bilo je hladno, a vrata su bila otvorena...'

Arhivska fotografija
 Hanza Media

Zbog toga što je neovlašteno živio u apartmanima "Medena" u Trogiru od 1. studenog do 3. prosinca 2013. godine, Blaško Kotarac (45) iz Sesveta osuđen je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godinu dana, piše Slobodna Dalmacija.

Kotarac, koji je rođen u Njemačkoj, a zadnje prijavljeno prebivalište ima u Sesvetama, osuđen je zbog "narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora", odnosno jer je bez odobrenja tvrtke "Apartmani Medena" u spomenutom razdoblju koristio dva apartmana za stanovanje služeći se stvarima koje su bile unutra, piše Slobodna Dalmacija.

Nije kuhao

Kotarcu je prvo bio izdan kazneni nalog na identičnu kaznu na koju je naposljetku i osuđen, no on je prigovorio pa se išlo na suđenje. No, on se na sudu nije pojavio, a sud mu je pokušao uručiti poziv preko policije u Sesvetama, no oni su izvijestili da on uopće ne stanuje na adresi koju je prijavio i da je tamo bio samo fiktivno prijavljen, tako da je krajem srpnja prošle godine izbrisan iz evidencije. Drugih podataka o njegovu mjestu boravišta ili prebivališta policija nema.

A on je na prvom ispitivanju nakon uhićenja u PP Trogir priznao da je koristio navedene apartmane. Naveo je da je ostao bez posla, te da mu poslovi koje je odradio nisu bili plaćeni. Nadalje, kazao je da je tada bilo hladno, a znao je da u "Medenoj" ima više otvorenih apartmana i da je bilo više ljudi koji su koristili te apartmane.

Negirao je u policiji da je u apartman ušao provaljivanjem i ustvrdio je da je laž da je razbio ulazna vrata, navodeći da su bila otvorena. Priznao je da je u apartmanima boravio, ali je ustvrdio da nije kuhao, nego da je jeo sendviče.

A kako je uopće primijećeno da je netko u tim apartmanima? Voditelj zaštitarske službe posvjedočio je da je u jesen 2013. godine primijetio da u jednom apartmanu radi klima-uređaj i da ga se koristi bez znanja i ovlaštenja vlasnika. Vizualnim pregledom potom je utvrđeno da su ulazna vrata provaljena i da unutra netko boravi, zbog čega je pozvana policija. Poslije je utvrđeno da se tu nalazi Blaško Kotarac.

Objasnio je sudu da se njihovi apartmani ne koriste izvan turističke sezone te da samo uz dopuštenje tvrtke tu netko prenoći, uglavnom poslovni partneri društva.

Druga provala

Kazao je i da je desetak dana nakon što je utvrđeno da je Kotarac koristio apartman ponovno zabilježena provala, ovaj put u drugi apartman.

– Zbog toga smo se odlučili na podnošenje kaznene prijave. Osoba koja je koristila apartmane ostavila je nered za sobom i bilo je vidljivo da se radilo o dužem korištenju istog apartmana. Iz apartmana, napominjem, ništa nije ukradeno – kazao je zaposlenik "Apartmana Medena".

– Kao olakotne okolnosti na strani okrivljenika sud je ocijenio njegovo priznanje, time i njegov doprinos bržem okončanju postupka i smanjenju troškova, te njegove obiteljske i teške materijalne prilike, budući da je bez stalnog zaposlenja i izvora prihoda.

Kao otegotne okolnosti sud je ocijenio raniju osuđivanost te pogibeljnost i raširenost ove vrste kaznenih djela – obrazložila je, među ostalim, sutkinja Ankica Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:05