VISOKORIZIČNI POSJET

BLINDIRANI AUTO, SNAJPERISTI, AGENTI U CIVILU... Doznali smo detalje opsežnih sigurnosnih priprema za dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb

HANZA MEDIA

 

Dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za hrvatske sigurnosne službe jedan je od većih sigurnosnih izazova. Kako smo neslužbeno doznali, u osiguranje srbijanskog predsjednika uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih sastavnica sigurnosnog sustava, od policije u odori i civilu, Uprave za posebne poslove sigurnosti, SOA-e, VSOA-e.

S obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićeva dolaska u Zagreb zakazane za sutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici na protuterorističkim odjelima koji provjeravaju sve osobe i skupine koje bi mogle ugroziti sigurnost srbijanskoga predsjednika.

Sav hodogram protokola i sigurnosni rizici koordiniraju se i u suradnji s nadležnim službama Republike Srbije i službi zaduženih za osiguranje srbijanskog predsjednika i zasad drže podalje od javnosti.

Razmjena informacija

Ilustrira to i podatak da ni iz Ureda predsjednice ni iz nadležnih gradskih službi nema odgovora na upit hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stupove javne rasvjete vještati zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb. I jedini razlozi za tu šutnju su sigurnosni. Procijenjeno je da bi protivnici Vučićeva dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih skupina to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srpskih zastava. Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi se mogla iščitati bilo kakva prijetnja, te provjeravjau svi oni koji su prije sudjelovali u sličnim incidentima. Poslovi osiguranja državnika koje pripremaju sigurnosne službe dviju država, ali i ne samo one, jer ovakav posjet uključuje razmjenu informacija na široj međunarodnoj razini, uvijek su diskretni. Kad je riječ o sigurnosti šefova država, tu nema nikakvih političkih ili ideoloških “brana” suradnji, nego se radi isključivo po pravilima policijsko-obavještajne struke. I prethodnica Vučićeva osiguranja već je stigla u Zagreb, a nakon svih tvakvih uspješno odrađenih poslova razmjenuju se i prigodni darovi “sigurnjaka”, memorabilija službi. Osim osiguranja predsjednika Srbije, posebni timovi rade i pripremu osiguranja cijelog izaslanstva te delegacije gospodarstvenika.

Zbog Vučićeva dolaska, sigurno se neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo za dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsjednika prijašnjih godina. Međutim, sasvim izvjesno da će trasa prolaska kolone vozila biti potpuno sterilna. Stoga se već možda od nedjelje navečer ili od ponedjeljka u noći mogu očekivati policajci u odori na trasi prolaska, kao i patroliranje obilježenih i neobilježenih vozila. U pripremi će biti i snajperski timovi ATJ Lučko, pripadnici interventnih postrojbi, deseci detektiva i tajnih agenata u civilu. Plan osiguranja davno je napravljen i sada se samo bruse posljednje pojedinosti.

Poseban tim hitne

MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći te će se morati raspolagati dostatnom količinom krvi krvne grupe kakvu ima i Aleksandar Vučić. To nije ništa neuobičajeno, nego standardna rutina u svim državničkim posjetima.

Već prilikom upućivanja poziva u obzir je uzet i sigurnosni aspekt koji hrvatske službe mogu jamčiti jer inače poziv ne bi ni upućen. Nije zgorega spomenuti ni da je, kad je srbijanski predsjednik Vučić u pitanju, u zadnje tri godine bilo nekoliko sigurnosnih incidenata. Podsjetit ćemo samo na onaj najpoznatiji - prilikom obilježavanja 20-godišnjice genocida nad Bošnjacima u Potočarima blizu Srebrenice, kada su napadnuti on i njegovo osiguranje, što je ocijenjeno kao ozbiljan propust sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo