RASTE NEZADOVOLJSTVO

BLOK PROTIV PLENKOVIĆA Otvoreno se traži novi vođa, stvaraju se klanovi. Čak i najbliži suradnici su nezadovoljni kako se nosi s krizom u stranci'

 
Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Gordan Jandroković i Miro Kovač
 Goran Mehkek / Bruno Konjević / Hanza Media

Vjerujete li Lovri Kuščeviću – zapitali su novinari premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića u srijedu navečer nakon sastanka užeg vodstva stranke na kojemu je Kuščević iznosio obranu oko svojih imovinskih afera. No, Plenković nije želio jasno odgovoriti vjeruje li svom ministru uprave. Umjesto toga ponudio je sramotno obrazloženje o tome kako “ministar radi svoj posao, a što se medijskih napada tiče, da se to odnosi na vremena davno prije funkcije koju danas obnaša”. No, čini se da su dani Lovre Kuščevića u Banskim dvorima ipak odbrojani. Više sugovornika iz stranke uvjereno je kako će se narednim danima Plenković ipak riješiti kompromitiranog ministra.

- Kuščević je postao veliki teret za stranku. Apsolutno mora otići. Vjerujem da je i Plenković toga svjestan, ali nije ga želio odmah smijeniti da ne bi ispalo da to radi zbog zahtjeva HNS-a – smatra jedan istaknuti HDZ-ovac. Kaže kako su sve opcije otvorene te da je moguće da Vladu napusti i HNS, ali i HNS i Kuščević u paketu.

- Mislim da bi se Plenković, da može, najradije riješio i HNS-a i Kuščevića – kaže naš sugovornik, dodajući kako je to ipak prilično riskantna opcija s obzirom na tanku većinu i nepouzdanost Milana Bandića i njegove ekipe.

- Ne želim ulaziti u detalje Kuščevićevih afera, niti me to zanima. Ali, ne možeš biti bahat s građanima. Onog trenutka kad je rekao da ima toliko nekretnina da ih ne može pobrojati, Kuščević je zapečatio svoju sudbinu. To je neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje i to se ne smije dozvoliti. Kako ćeš tražiti od ljudi da vjeruju u institucije, ako ti, koji su na čelu jedne institucije, šalješ takve poruke – komentira jedan član stranke.

A slučaj Kuščević, kako doznajemo, uspio je unijeti razdor i u najuži Plenkovićev tim. Naši izvori kažu kako je Plenkovićevo odugovlačenje oko Kuščevića jako razljutilo šefa Sabora i glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, ali i šefa Kluba Branka Bačića.

Loš smjer

- Jandroković je bio za Kuščeviću smjenu i to što prije. Jako dobro zna koliki je to uteg za stranku i kolika nam se šteta nanosi – kaže jedan od naših sugovornika blizak vodstvu. No, ističe, i kako to nije jedini razlog Jandrokovićeva nezadovoljstva.

- To traje već dulje vrijeme. Jandroković je nezadovoljan jer vidi da se stvari odvijaju u lošem smjeru, a ništa se ne poduzima. Dodatni razlog za njegovu ljutnju je i činjenica što najuži krug oko Plenkovića nije imao sve informacije oko toga što se događa u Bruxellesu jer ih Plenković nije izvještavao. Igrao je za sebe, a ne možeš se tako ponašati ako si dio ekipe. Onda igraš timski – govori član stranke dobro upućen u zbivanja, dodajući kako je glavni tajnik s razlogom ljutit. Oni bliskiji premijeru kažu kako je to možda izgledalo tako, ali da krivnja oko toga nije na Plenkoviću.

- To sigurno nije namjerno radio, vjerojatno ni sam nije imao sve informacije jer se i njemu u Bruxellesu radilo iza leđa. Stalno su bili neki preokreti i iznenađenja – govori jedan od sugovornika iz Plenkovićeva kruga.

No, mnogi u stranci primijetili su da u najužem vodstvu više ne vlada idila.

- Ne mogu reći da je došlo do nekog sukoba ili svađe između Plenkovića i Jandrokovića, ali vidljivo je da se Jandroković pomalo distancira. Pa, u zadnje vrijeme vrlo rijetko i istupa, češće pobjegne od novinara – govori još jedan član stranke. Kaže kako je Jandroković dugo u HDZ-u, da ima osjećaj za politiku i stranku i da nije njega, ističe, “sve bi bilo duplo lošije”.

- On je svojevrstan glas razuma koji je Plenkoviću znao jasno reći da nešto nije u redu. Primjerice, kad je afera Agrokor bila na vrhuncu, upravo je Jandroković bio taj koji je probio led i rekao da su neke stvari mogle biti bolje odrađene, a kako se priča u stranci, dao je doprinos i oko pozicioniranja Tomislava Tolušića i Darka Horvata u Vladi. Pitanje je koliko Plenković posluša savjete – govori naš sugovornik, podsjećajući kako se, kao i u slučaju Agrokor i Martine Dalić, i ovdje do izražaja došla velika neodlučnost Plenkovića da smijeni ministra.

- Bojim se da će se ova afera bitno odraziti na rejting stranke, slično kao kad smo pali prije tri godine kad je bila afera konzultantica – kaže ovaj HDZ-ovac.

I sam Plenković, kaže više članova stranke, sve manje komunicira sa svojim suradnicima.

- Stanje u stranci je katastrofalno. Ako se nešto ne poduzme, izgubit ćemo ne samo predsjedničke, nego i parlamentarne, pa i lokalne izbore, ako je suditi po onome kako stanje na terenu opisuju županijski šefovi – govore u HDZ-u. Ističu kako je nakon zadnjih zbivanja postao jasno da se Plenković nadao ostanku u Bruxellesu.

- Očito se jako borio za to. U početku nismo ni vjerovali u te priče koje su se plasirale iako ih on nikad nije odlučno demantirao. Ali, nakon onoga što se dogodilo, sada je sasvim jasno da mu je to bila izlazna strategija. Sad mu je to palo u vodu i mora se suočiti s hrvatskom realnošću. Cijelo vrijeme je pokušavao ostaviti dojam da je tamo bio neki bitan faktor, ali svi smo vidjeli kako se to završilo – komentiraju neki HDZ-ovci.

A stvarnost s kojom se Plenkovića mora suočiti nakon povratka iz “visoke briselske politike” nije nimalo vesela. Podsjetimo tek na dio onog što ga čeka u narednim mjesecima - brojne ministarske afere koje se svakodnevnu nižu i kojima se ne vidi kraja, svađe s koalicijskim partnerima, pred njim je rekonstrukcija Vlade i popunjavanje ministarskih mjesta, a po svemu sudeći i potraga za novim političkim tajnikom, čeka ga i bivši stranački kolega Darko Milinović te rješavanje situacije u Ličko-senjskoj županiji, tu je i kampanja za predsjedničke izbore i pripreme za presjedanje EU, referendum oko mirovinske reforme, unutarstranački izbori i ogromno nezadovoljstvo u stranci kojoj svakim novim istraživanjem pada rejting... U sve to Plenković ulazi prilično uzdrman i oslabljen i, kako se čini, sa sve manje saveznika, barem kad je riječ o stranci.

- U stranci je kaos. Otvoreno se traži nova vođa, stvaraju se klanovi, ozbiljno se razgovara, lobira i razglaba tko bi bio najbolji kandidat za preuzimanje stranke – govori nam više sugovornika iz HDZ-a. Ističu kako se ne sjećaju kad se tako otvoreno raspravljalo o tome dok su na vlasti.

- Za sada su kandidature najavili Davor Ivo Stier i Miro Kovač, ali sigurno će ih biti još – komentira jedan HDZ-ovac, dodajući kako neki smatraju da bi bilo najbolje da unutarstranačke izbore održe već najesen.

Knin, 050817
U Kninu je svecano obiljezen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica VRO Oluja. Nakon budnice kninskim ulicama svecano je podignuta drzavna zastava na kninskoj tvrdjavi. Na fotografiji: Miro Kovac i Davor Stier
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Miro Kovač, Davor Ivo Stier

- Mislim da do toga ipak neće doći, ali svejedno je, kad god bili ti izbori, na jesen ili proljeće, Plenković na njima nema šanse – uvjeren je dio HDZ-ovaca. No, ističu kako pritom neće biti nikakvog rušenja Plenkovića ili vlastite Vlade kao prije nekoliko godina, nego da žele da se sve odvija legalnim putem.

- Plenkoviću sada treba dati potporu da završi ono što treba. Ne trebaju nam izvanredne situacije. Ići rušiti Vladu bilo bi neodgovorno. Sve treba napraviti poštujući Ustav i Statut. To znači, kad završi predsjedanje EU, održati unutarstranačke izbore, a potom ići na parlamentarne. To je jedino odgovorno prema državi. Nisu sve stvari koje Plenković radi loše, kako neki znaju kritizirati, ima momenata koji su dobri, poput rasta BDP-a, iako je pitanje koliko je on održiv bez provođenja reformi. No, nije problem u resoru financija, nego u političkoj arhitekturi koja se mora promijeniti, ali ne na neki revolucionaran način nego poštivanjem institucija. HDZ je stranka desnog centra, na desnom spektru su svjetonazorske teme, a na centru se pokazujete borbom protiv korupcije. No, kad se odmaknete od baze, a na centru niste ništa napravili, onda je očito da imate problem – komentira jedan od naših sugovornika.

Teška muka

- Mislim da glavno pitanje više nije hoće li Plenković opstati na čelu HDZ-a, nego hoćemo li se mi s nekim novim šefom uspjeti konsolidirati na vrijeme za parlamentarne izbore – kaže još jedan član HDZ-a i dodaje kako misli da se Plenković nikad nije uspio saživjeti sa strankom.

- On najbolje funkcionira u Bruxellesu, kad je u Hrvatskoj, imam dojam da mu je sve to teška muka raditi – komentira.

Čak i oni bliski Plenkoviću koji su mu držali stranu od početka, sada sumnjaju da bi mogao “preživjeti” ovu krizu u HDZ-u.

- Da ste me to pitali nešto ranije, rekao bih vam da nema šanse da bi Plenkovića nešto uzdrmalo. Ali nakon ovih zadnjih dana, složio bih se s onima koji kažu da nakon provedenih unutarstranačkih izbora nema šansi da zadrži čelnu poziciju u stranci. Sve je imao otvoreno i na pladnju, ali pogriješio je što je toliko dugo čekao s rješavanjem problema u stranci. Sa svim odlukama je zakasnio i to se sada više ne može sanirati. Zapravo i ne znam kako bih opisao to što on radi, zašto čeka s Kuščevićem, pa svaki dan odugovlačenja nanosi nam još veću štetu. Možda čeka da napravi širu rekonstrukciju, možda mu je dodatni problem i to što je Kuščević politički tajnik, ne znam, ali situacija je sve lošija, a vodstvo se ponaša kao da se ništa ne događa. Ne vjerujem da to može dobro završiti – kaže jedan od naših sugovornika. Drugi dodaje kako je HDZ krenuo s trendom pada i da će to biti jako teško zaustaviti.

- Nezaustavljivo padamo, u stranci nema energije. Pa nas ovakav SDP sustiže, što reći? Gledajte, odluke se moraju donositi, a Plenković to nije činio. On je sve radije gurao pod tepih. Sad mu na naplatu dolazi njegova neodlučnost, kolebljivost, kalkuliranje i bahatost – govori naš sugovornik. Kaže kako je sve počelo nakon Plenkovićeve odluke da raskine s Mostom.

- Tada je doveo HNS protiv kojeg se bunio velik dio članstva, izgubio je Stiera, kao i potporu još nekih istaknutih članova, nastavilo se s njegovim kadrovskim rješenjima koja su se negativno odrazila unutar stranke, a da ne spominjem nametanje svjetonazorskih i ideoloških pitanja koja su u suprotnosti s bilom članstva – komentira naš sugovornik. Dodaje kako je priča s donošenjem Istanbulske konvencije mogla i drugačije završiti da se s članstvom razgovaralo i da je pronađen neki kompromis oko toga.

- Problem je što on sve pokušava provesti na svoju ruku, nametanjem i bahatošću. Tako je inzistirao i na mirovinskoj reformi, pa je dobio više od 700 tisuća potpisa. Pa ne možeš se tako ponašati i na tijelima stranke ljudima docirati i držati predavanja i govoriti im da ništa ne razumiju – kritizira jedan istaknuti HDZ-ovac šefove poteze. Mnogi u HDZ-u, kaže, posebno Plenkoviću zamjeraju zadnji slučaj nereagiranja oko Kuščevića.

- Ispada da brani neobranjivo. Kao da nismo prošli slične afere, pa ne znamo koliko nam štete. Dovodimo se u situaciju da nam “najpoštenija” stranka u Hrvatskoj – HNS - drži moralna predavanja. Još samo čekam da se priključi i Milan Bandić – kaže ironično ovaj član stranke. Dodaje kako su im koalicijski partneri licemjerni, a da sve što se događa jako nanosi štetu i predsjednici.

- Mislim da su prijelomna točka za Plenkovića bili europski izbori. A do te točke nije se došlo slučajno. Ona je posljedica Plenkovićeve kadrovske i cjelokupne politike u HDZ-u do sada. Do tada je sve išlo solidno, nije bilo idilično, ali guralo se. No, nakon lošeg rezultata na euroizborima, nakon njegovih višemjesečnih pokušaja da se riješi svog zamjenika Milijana Brkića, pa do svih ovih ministarskih afera, došlo je vrijeme da se ozbiljno razmišlja o promjeni na čelu stranke. Znam da se mnogi ugledni članovi stranke već sada sastaju i ozbiljno rade planove, možda se ožive i neka stara savezništva, poput onog Tomislava Čuljka i Milijana Brkića. Oni se obično u kriznim situacijama znaju udružiti jer je to stvar i njihova opstanka, iako je utjecaj obojice danas znatno manji nego ranije. Sve je moguće, ali uvjeren sam da nitko još jedno vrijeme neće ni s čim istrčavati. Svi će čekati pravi trenutak – kaže naš sugovornik.

Može li Plenković ipak povući određene poteze i okrenuti situaciju u svoju korist, pitam neke HDZ-ovce.

- Plašim se da je to teško izvodivo. Može sada smijeniti i Kuščevića, može napraviti rekonstrukcije, bilo što, može promijeniti i odnos prema članovima, biti susretljiviji i više sklon kompromisima, ali kasno je za bitnu promjenu. Sve ti potezi stižu prekasno. Ova situacija potrajat će do unutarstranačkih izbora, a onda ćemo vidjeti što dalje. Ovih dana, nakon događaja u Bruxellesu, postalo je jasno da su, zapravo, svi Plenkovićevi potezi u posljednje tri godine bili zbog njegovih ambicija i karijere u EU, što nas dovodi do Plenkovićeve rečenice, koju i danas podržavam, a koja je izrečena 2016. na Saboru stranke u Lisinskom, da stranka ne smije biti talac ni jedne osobe – zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:24