700 NOVOZARAŽENIH

Bolesni ste? Imate svinjsku gripu jer obična još nije stigla

Istražuje se je li u subotu jedan pacijent iz Zarazne umro od posljedica svinjske gripe
Women are taken care of in an intensive care unit at a hospital in Ternopil in western Ukraine, October 31, 2009. Ukraine closed schools and banned public meetings including election rallies and restricted travel on Friday for a three-week period after confirming its first death from H1N1 flu. REUTERS/Viktor Gurniak (UKRAINE POLITICS HEALTH)
 STRINGER/RUSSIA

ZAGREB - Kod svih slučajeva gripe koji se u ovom trenutku registriraju u Hrvatskoj radi se o svinjskoj gripi jer trenutno ne kruži ni jedan drugi virus. Drugim riječima, svi bolesnici koji imaju temperaturu višu od 38 stupnjeva više od tri dana i osjećaju opću slabost imaju svinjsku gripu i ako im bolest nije laboratorijski potvrđena - kaže prof. dr. Ante Beus, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u čijoj ambulanti ovih dana vlada opsadno stanje.

140 novih slučajeva

Svih pet bolesnika koji se posljednjih nekoliko dana u infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević liječe od svinjske gripe priključeni su na respirator jer imaju upalu pluća ili akutni respiratortni sindrom. Kod jednog od bolesnika potvrđena je svinjska gripa, a kod ostalih klinička slika upućuje na svinjsku gripu. Međutim, kako su u bolnicu došli nekoliko dana nakon prvih simptoma, gripa se laboratorijski više nije mogla potvrditi. Jedan bolesnik, koji je na liječenje došao prije desetak dana, umro je u subotu u bolnici od infarkta.

Da je svinjska gripa u zamahu, potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima je samo u posljednjih desetak dana laboratorijski potvrđeno 140 novih slučajeva.

Većina oboljelih od svinjske gripe je u dobi od 20 do 60 godina, kažu hrvatski stručnjaci i naglašavaju da će to biti i vodilja za određivanje prioriteta u cijepljenju kad cjepivo stigne, odnosno krajem ove godine.

Ministar smiruje paniku

I dok jedni tvrde da će cjepivo protiv gripe H1N1 zakasniti, drugi naglašavaju da bi ono ipak moglo smanjiti broj oboljelih u njezinu trećem naletu. Naime, pandemijske gripe obično imaju tri jaka zamaha, a ova svinjska zasad ih je imala dva. Treći se očekuje u siječnju ili početkom veljače, kažu u Zavodu za javno zdravstvo, što znači da bi se cjepivom mogli zaštiti oni koji u idućih mjesec dana izbjegnu bolest.

Dok ne stigne cjepivo najteži bolesnici i oni koji imaju neku kroničnu bolest štitit će se dva antivirusna lijeka. Tamifluom i Relenzom, koji su distribiurani i liječnicima obiteljeke medicine.

U hrvatskom susjedstvu, točnije u Srbiji svinjska je gripa izazvala pravi kaos. Najavljuje se proglašavanje epidemije, zatvaranje vrtića i zabrana masovnih okupljanja premda broj potvrđenih slučajeva ne prelazi 250.

No, u Srbiji je pet bolesnika umrlo, što je vjerojatno doprinjelo panici, premda se radi zapravo o kroničnim bolesnicima kojima je svinjska gripa pogoršala osnovnu bolest i uzrokovala smrt.

Srpski ministar zdravstva tvrdi da nema razloga za paniku, ali šef njihova stožera za obranu od svinjske gripe nije toliko optimističan.

U Hrvatskoj za sad panike nema, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo redovito daje uputstva o ponašanju u slučaju oboljevanja od svinjske gripe kao i o predostrožnostima koje treba poduzeti da se broj oboljelih svede na minimum.

Tako su građani ponovo upozoreni da većina u slučaju simptoma gripe ne treba ići u bolnice već se trebaju liječiti u domovima zdravlja.

Kod nas sve pod kontrolom

Liječnici ne trebaju obavještavati epidemiološke službe o svakom pacijentu za kojeg je postavljena klinička slika svinjske gripe jer se za sad ne daje zaštita lijekovima svim ukućanima s kojima je oboljeli bio u kontaktu.

U Hrvatskoj je, tvrde stručnjaci, sve pod kontrolom. Imamo dovoljno antivirusnih lijekova, cijepljenje protiv sezonske gripe je u tijeku, a za nešto više od mjesec dana stići će i cjepivo protiv virusa H1N1.

Trudnice najugroženije

U svim državama u kojima je počelo cijepljenje protiv svinjske gripe u prioritetnu skupinu pripadaju trudnice. Razlog je činjenica da se u dosadašnjem tijeku pandemije virusa H1N1 pokazalo da u najugroženiju populaciju pripadaju upravo trudnice. Čak deset puta češće liječe se u bolnicama negoli prosječna populacija.

Istina, svaka gripa teža je za trudnice, ali kod svinjske to je izraženije, kažu u američkom Centru za kontrolu bolesti. No, naglašavaju da se pokazalo kako je za dobar imunološki odgovor trudnicama dovoljna jedna doza cjepiva protiv gripe H1N1. Također se preporučuje da se trudnice koje se nisu cijepile i imaju simptome gripe svakako jave svojim liječnicima koji će odlučiti treba li im antivirusna terapija. Inače, najčešća komplikacija koja se razvija kod trudnica oboljelih od svinjske gripe jest upala pluća.

U SAD-u je od gripe H1N1 umrlo 28 trudnica od stotinjak koje su bile liječene u bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26