TIJELO DVA MJ. NA ŠALATI

Bolnica u Zaboku: Poslali smo nalog; Patologija: Nismo ništa dobili

U zabočkoj bolnici tvrde da su dokumentaciju poslali faksom, a na Zavodu da telefaks nije važeći način komunikacije
 Krunoslav Pavlina/CROPIX

ZAGREB - Zavod za patologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta nikada nije primio pisanu izjavu roditelja iz Krapinskih Toplica kojom su se u siječnju ove godine odrekli prava na pokop svojeg novorođenčeta umrlog nakon 20-ak sati života u Općoj bolnici Zabok.

To je, tvrdi predstojnik Zavoda dr. Sven Seiwerth, glavni razlog što je majka, uvjerena da je dijete kremirano i pokopano, na šokantan i potresan način dva mjeseca kasnije, pri podizanju nalaza patologa, doznala da je dijete još uvijek u hladnjači patologije, i to nakon pitanja začuđenog patologa: “A što ćemo s bebom?”

- Naravno da nismo primili pisanu izjavu koju nam je trebao dostaviti OB Zabok. Da smo je primili, zbrinuli bismo dijete - tvrdi dr. Seiwerth.

‘Sve u skladu s propisima’

U OB-u Zabok pak tvrde kako su tu izjavu, koju je majka potpisala 28. siječnja, poslali Zavodu za patologiju, i to putem faksa na točan broj koji su predočili i majci, a što mogu potvrditi ispisom poziva telefonskog operatera. U priopćenju izražavaju žaljenje što je došlo do ovakve situacije, ali smatraju da je OB Zabok “stručno i administrativno učinio sve u skladu s pravilima i propisima medicinske struke, što potvrđuje i arhivirana bolnička dokumentacija”.

Nužan originalni dokument

- Ja ne tvrdim da izjava nije poslana, no mi je nismo primili. Naglašavam da telefaks nije važeći način komunikacije kad je u pitanju medicina. Faks-poruka može se koristiti kad je važno nešto hitno javiti kolegi. Nakon faks-obavijesti obavezno se mora slati hard copy, odnosno dostaviti original - tvrdi dr. Seiwerth.

Ističe da postoji jasan postupovnik vezan uz tijela koja nitko nije preuzeo na patologiji ili za koja ne postoje jasne upute o postupanju. Osobito su, kaže, oprezni kad se radi o djeci, jer roditeljima treba vremena da prebole prvotni šok te nije rijetkost da se predomisle i dođu po djetetovo tijelo.

- Ako nema pisane upute niti se itko pojavljuje, tijelo čuvamo do četiri mjeseca, a nakon toga obavještavamo socijalnu službu koja preuzima odgovornost - tvrdi dr. Seiwerth.

Roditelji preminule bebe i dalje su u šoku, a majka toliko da je psihijatar preporučio bolničko liječenje. Roditelji su angažirali odvjetnika koji će razmotriti mogućnost tužbe protiv odgovornih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:08