NACIONALNE BOLNICE

Bolnice u utrci za ‘pet zvjezdica’

ZAGREB - Ravnateljima 30 hrvatskih bolnica, od njih ukupno 64 u Hrvatskoj, ministar Darko Milinović danas je uručio rješenje o kategorizaciji . Bolnice su svrstane u jednu od 4 kategorije koje je Ministarstvo odredilo sukladno broju kriterija koje ispunjavaju.

11 kriterija za status

Sve ili većinu od 11 traženih kriterija, poput broja liječnika i medicinskih sestara po bolesničkom krevetu, razine i opsega pružanja zdravstvenih usluga, broja bolesnika koji im gravitira..., ispunilo je sedam bolnica i one su postale nacionalne bolnice, dok je njih pet dobilo status županijske bolnice regionalnog značaja. Ostalo su županijske bolnice i lokalne bolnice.

Korak do akreditacije

- Ne znači da je neka bolnica koja ima status lokalne lošija od, primjerice, one koja je nacionalna bolnica. To je samo korak do akreditacije bolnica prema kojoj će se odrediti kvaliteta usluge svake pojedinačne bolnice - rekao je Milinović.

Istaknuo je da je ovime počelo natjecanje bolnica u tome koja će imati status bolje i kvalitetnije. Što više kriterija od 11 određenih bolnice zadovolje, dobit će bolji status, a pacijenti će u konačnici znati koju kvalitetu usluge točno dobivaju u pojedinoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:44