POVRATAK

FOTO: BOLNIČKI SUSTAV OD DANAS RADI U PUNOM OPSEGU Pogledajte veliku gužvu pred zagrebačkim Rebrom. Evo koja pravila i protokole svi moraju poštivati

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Bolnički sustav od danas počinje s radom u punom opsegu, nakon više od mjesec dana pauze kada su se obrađivali samo hitni pacijenti i oni sa sumnjom na zarazu Covidom-19.

Bolnice su od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobile detaljne upute za rad napisane na deset stranica, koje uključuju postupanje s pacijentima, organizaciju rada osoblja, smještaj i komunikaciju s pacijentima, pa i iznimno posjete bolničkim pacijentima.

Zaposlenici zdravstvenih ustanova tako će morati prolaziti trijažu pri svakom dolasku na posao: mjerit će im se temperatura, provjeravati imaju li kakve simptome korone ili jesu li bili u doticaju sa zaraženima, a preporuča se punktove za trijažu urediti na vanjskim prostorima.

Jutros su snimljene gužve ispred trijažnih kontejnera za ulazak na odjel dječje pedijatrije u bolnici Rebro. Snimljeni su brojni roditelji s djecom kako čekaju u dugim redovima za trijažu prije ulaska na sam odjel dječje pedijatrije.

Fotogalerija: Gužva ispred trijažnih kontejnera za ulazak u bolnicu Rebro

Osobe starije od 60 godina i one koje boluju od kroničnih bolesti trebalo bi što manje izlagati riziku, nužno je uzeti u obzir i raspoloživost javnog prijevoza, rad vrtića i škola te korištenje godišnjih odmora. Zaposlenike treba upozoriti na pridržavanje mjera i izvan radnog mjesta.

Protokoli

Bolnice će morati definirati protokole u slučaju zaraze, radit će se u timovima koji će se izmjenjivati svakih sedam do 14 dana, a primat će se manji broj pacijenata u različitim vremenskim intervalima kako bi se poštivala distanca.

Može se organizirati i rad u dvije smjene subotom i nedjeljom kako bi se odradili pacijenti koji su prvi na redu - za izvanbolničke pacijente radit će se u drugoj smjeni i vikendom, povećat će se broj pacijenata u dnevnoj bolnici zbog manjeg broja pacijenata u sobama, a kronični pacijenti koji su stabilno, dobro reagiraju na terapiju i prema procjeni izabranog doktora nije im potreban specijalistički pregled mogu za konzultacije specijalista koristiti A5 uputnice bez fizičkog odlaska u bolnicu.

Kretanje osoblja i pacijenata po odjelima treba svesti na najmanju moguću mjeru, samo ako je hitno. Ako se sumnja da je pacijent zaražen koronom, mora nositi kiruršku masku, a osoblje cijelu opremu. Pultovi za prijem pacijenata moraju imati pregradu, a u slučaju sumnje na zarazu u bolnici, premještaj i prijevoz pacijenata treba osigurati samo u krajnjoj nuždi, direktno od odjela do odjela ili bolnice, bez zadržavanja u čekaonicama.

Posjeti su iznimno dopušteni samo ako je došlo do smrtnog ishoda ili ako je to nužno (primjer su majke i djeca).

Liste

Liste čekanja moraju se evaluirati te se mora odrediti prioritete prema hitnosti, uz jačanje suradnje između primarne zdravstvene zaštite i bolnica. Za evaluaciju listi čekanja potrebno je utvrditi stanje pacijenta i koristiti A5 uputnice ako je potreban savjet specijalista. Komunikacija s pacijentima treba biti na daljinu telefonom, SMS-ovima i e-mailovima, a naručivanje će početi odmah nakon uspostave nove organizacije rada.

Prijem pacijenata treba se odvijati prema protokolima same bolnice uz trijažu. Preporuča se uzeti epidemiološku anamnezu, osobito kod postupaka kada se može širiti aerosol. Pacijenti moraju sjediti u čekaonici na dva metra razmaka, poštivati točno naručeno vrijeme, nositi maske, a po mogućnosti čekati i izvan bolnice. Svaka bolnica mora napraviti tjednu procjenu količine zaštitne opreme.

Liste čekanja u prosjeku su se povećale za 65 dana

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, prokomentirao je u ponedjeljak u "Novom danu" N1 televizije kako teče reaktivacija zdravstvenog sustava.

- Od danas rade poliklinike, dnevne bolnice i sve što prije nije radilo. Imamo problem sa smještajem bolesnika jer smo u potresu ostali bez 403 bolesnička kreveta. Sve radi u mjeri u kojoj je to moguće. Prihvaćamo bolesnike koji su bili na listama čekanja za operativne zahvate i slično - rekao je Ćorušić.

Pripremili su se i revidirali liste čekanja tako da su se pacijenti pojedinačno zvali. Neki su obavili preglede u privatnom sektoru. Pojačali su jedinicu centralnog bolničkog naručivanja, dodao je objašnjavajući da se inače za neke kronične bolesti poput katarakte ili zamjene kuka čekalo od nekoliko do sedam ili osam mjeseci.

Kaže da su se liste čekanja u prosjeku povećale za 65 dana prema njihovu izračunu.

- Zato ćemo raditi i popodne i vikendom, po naputku Stožera i Ministarstva zdravstva kako bismo postupno smanjili tu listu - naglasio je Ćorušić koji očekuje da će se, zbog posljedica potresa, u normalu sve vratiti za najmanje tri mjeseca, objavio je N1.

Problem smanjenog kapaciteta očekuje da će se riješiti osposobljavanjem objekata, a rad u timovima, što se liječnika tiče, zasad će se zadržati, ali u reduciranom obliku. Što se tiče testiranja zdravstvenog osoblja, uvodi se serološko testiranje za one koji rade s najrizičnijim skupinama.

- Najavili smo to, serologiju ćemo raditi za zdravstveno osoblje koje radi s rizičnim skupinama bolesnika, da vidimo koliko je zdravstvenog osoblja prokuženo Covidom i koliko ih nije znalo da su preboljeli. Krećemo već danas s tim testovima - rekao je i dodao da testiranje pacijenata na koronavirus ovisi o epidemiološkoj slici: "Svi pacijenti se trijažiraju, a ako je netko suspektan ovisno o epidemiološkoj anamnezi, njemu uzimamo bris".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:17