BIVŠI DEKAN FILOZOFSKOG

BORAS IZBJEGAVA ODGOVOR Zašto je petinu od 3 mil. kuna novi rektor dao svom fakultetu?

 Tomislav Kristo/CROPIX

Zvuči paradoksalno: u doba proračunskih restrikcija Sveučilištu u Zagrebu ove je godine ostalo oko tri milijuna kuna neraspodijeljenih sredstava za istraživanja. Ipak, taj je novac naposljetku raspodijeljen, ali tako da je najveći iznos neutrošenih sredstava, odnosno 620.000 kuna, dodijeljen Filozofskom fakultetu (FF) u Zagrebu.

Slučajno ili ne, no jesenas spektakularno ustoličeni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras na tu je poziciju došao s funkcije dekana Filozofskog fakulteta.

Novac iz Ministarstva

No, pođimo redom. U skladu s trogodišnjim pilot-programskim ugovorom, potpisanim s Ministarstvom znanosti, Sveučilište u Zagrebu ove je godine po drugi put dobilo 22,4 milijuna kuna za namjensko institucijsko financiranje znanstvene djelatnosti. Kada se odbije pokriće indirektnih troškova (oko 450 tisuća kuna), ukupni raspoloživi iznos za potpore po područjima bio je 19 milijuna kuna, a za potpore iz zajedničkog sveučilišnog fonda oko tri milijuna kuna.

No, nakon nekoliko ciklusa natječaja i dovršenog postupka recenzije, ostalo je neraspodijeljeno 2,991.225 kuna. Taj je iznos zatim raspodijeljen po područjima i sastavnicama tako da je najveći dio, 620.000 kuna, odnosno 20 posto od ukupno neraspodijeljenog novca dobio Filozofski fakultet.

Sljedeći po veličini dodijeljenje svote jest Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) sa 300.000 kuna, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) sa 180.000 kuna i Medicinski fakultet (MF) sa 155.000 kuna.

Neobjašnjiv višak

Čini se da će unatoč sumornim vremenima za hrvatsku znanost, 2014. godina za Filozofski fakultet naposljetku biti financijski više nego dobra godina.

Naime, od spomenutih 22,4 milijuna kuna Filozofski je ukupno dobio 1,8 milijuna kuna, što ga svrstava na 4. mjesto od 33 sveučilišne sastavnice. Ispred njega su samo PMF (oko 2,7 milijuna kuna), MF (oko 2,1 milijun kuna) i FER (oko 2,1 milijun kuna), dakle tri fakulteta čija su istraživanja, za razliku od onih na FF-u, nezamisliva bez eksperimenata i skupe opreme.

Rektorov odgovor

Pokušali smo od rektora Damira Borasa saznati kojim se kriterijima Sveučilište u Zagrebu rukovodilo prilikom dodjele 22,4 milijuna kuna jer posve je apsurdno da u situaciji smanjivanja sredstava za znanstvena istraživanja tri milijuna kuna ostanu neraspodijeljena.

Nažalost, ni nakon 12 dana odgovore nismo dobili. Jedino što je rektor imao za reći, prenijela je njegova služba za odnose s javnošću, jest to “da dobro proučimo Odluku o raspodjeli sredstava za namjensko financiranje znanstvene djelatnosti na Sveučilištu u Zagrebu za 2014. godinu dostupnu na sveučilišnim mrežnim stranicama”.

Znanost bez novca, a novac nepotrošen

Mnogi se znanstvenici žale na rascjepkanost natječaja za raspodjelu sredstava, na to da različiti polugodišnji natječajni ciklusi stvaraju veliko administrativno opterećenje, da su rokovi u kojima novac treba potrošiti prekratki... Ljudi su se pogubili u silnim natječajima, uvjetima i rokovima, a sve za sitne iznose koji su zamišljeni kao nekakva dopuna postojećim istraživanjima. Kako inače objasniti da se do 15. rujna prijavljuje na natječaj za sredstva koja treba utrošiti do 31. prosinca? No mnogi nemaju tekuća istraživanja, pa su prisiljeni improvizirati, zbog čega ima puno neutrošenih, a možda i nepotrebno utrošenih sredstva - rekao nam je jedan znanstvenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:41