CVITANOVA STRATEGIJA

BORBA PROTIV LOKALNIH ŠERIFA ‘Korupcijska piramida može se srušiti samo tako da rušite temelje’

Je li glavni tužitelj kroz najavu ‘obračuna s lokalnim šerifima’ najavio akciju Agram?
Zagreb, 180914. Markov trg.Sabor.Redovita sjednica Sabora s izvjescem Dinka Cvitana drzavnog odvjetnika.Na fotografiji: Dinko Cvitan.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Za svakoga tko je pomnije analizirao javne istupe Dinka Cvitana još dok je bio ravnatelj USKOK-a, uhićenja sisačke županice Marine Lovrić Merzel te zagrebačkoga gradonačelnika Milana Badića ne bi trebala predstavljati preveliko iznenađenje.

Kao što ni eventualno nova uhićenja neće biti sasvim neočekivana. Naime, još početkom godine, prije nego što je izabran za glavnog državnog odvjetnika, Dinko Cvitan za rasprave na temu “Pravosuđe i borba protiv korupcije: kako povratiti povjerenje građana”, u organizaciji Europske komisije u Hrvatskoj, vrlo je znakovito upozorio:

“Moja je impresija da su lokalni šerifi daleko opasniji nego što to naoko izgleda.”

I pri tom je posebno upozorio na korupciju u javnoj nabavi. Iako lokalne šerife nije izrijekom spomenuo, bilo je jasno na koga Cvitan cilja.

“Kada se namještaju natječaji, nema žalbi jer ljudi koji se povuku iz nekog natjecanja očekuju da će na idućem natječaju dobiti posao, i tako se stvara zatvoreni krug u koji je teško ući. Velik je problem i što je u slučajevima u kojima se sumnja na korupciju dokumentacija uredna te se ništa ne može učiniti dok netko ne progovori.”

Nakon toga Cvitan je dao objašnjenja koja, smještena u današnji kontekst, pomažu da se bolje razumiju postupci DORH-a i USKOK-a u najnovijim aferama vezanima za županicu Marinu Lovrić Merzel i gradonačelnika Milana Bandića. Premda nije izravno spomenuo ni jedan slučaj, zapravo je vrlo slikovito objasnio zašto se DORH, USKOK i policija, još dok nije do kraja prikupljena sva dokumentacija, informacije i činjenice, odlučuju na uhićenja osumnjičenika. I na koji način nakon toga istražitelji prikupljaju dokaze.

“Dok netko ne progovori, ne možete rušiti piramidu, a piramidu nikada nećete srušiti želite li izdvojiti samo vrh piramide. Nju jedino možete srušiti ako iz temelja počnete izvlačiti dijelove piramide dok se ona ne sruši”.

OPRAVDANJE ZA SPOROST SUSTAVA? ‘Nije lako skupiti dokaze protiv visokih dužnosnika’

Cvitan je na kraju upozorio da DORH i USKOK ne mogu izaći na sud bez konkretnih dokaza. “Dogodilo se da je u Hrvatskoj postalo gotovo normalno da pred sudom završavaju najviši državni dužnosnici. Ja vam tvrdim da to nije normalno i da to nije nimalo lako. Teško je prikupiti dokaze. Jedno je znati, a drugo je imati dokaze da se s njima iziđe na sud”, zaključio je Dinko Cvitan dok je još bio ravnatelj USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:13