EKSKLUZIVNO

DETALJI S UŽARENOG ROČIŠTA Bandić: 'Sve ovo rade kako se ne bih kandidirao na izborima'

Šef Zagrebačkog holdinga rekao je da je spreman otići s položaja, a ostavku je ponudio i Petar Pripuz
Zagreb, 171014.Stan Milana Bandica, Buzanova ulica 4. U nedjelju poslijepodne, zbog osnovane sumnje na korupciju i zlouporabu polozaja, privedeni su Milan Bandic, Petar Pripuz, te Slobodan Ljubicic Kikas.Na fotografiji: privodjenje Bandica.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Ja sam častan čovjek i uvijek sam radio u korist grada Zagreba i građana. Smatram da je sloboda vrednija od zlata i u ovom ću postupku dokazati da nisam počinio to što mi se stavlja na teret.

‘Jedini krivac’

Ovo sve je zbog mene, kako se ne bih kandidirao na sljedećim izborima, pustite ove ljude”, tako je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u utorak navečer govorio na ročištu na kojemu se odlučivalo hoće li sljedećih mjesec dana on, njegov najbliži suradnik Slobodan Ljubičić, poduzetnik Petar Pripuz i još devetorica osumnjičenika provesti u Remetincu.

Višesatno saslušanje

Iz zatvorenih vrata tzv. sindikalne dvorane zagrebačkoga Županijskog suda, gdje je zbog velikog broja osumnjičenika i njihovih branjenika u utorak navečer privremeno smještena sudnica istražnog suca Zdenka Posavca, maratonsko pritvorsko ročište trajalo je ukupno pet sati. Atmosfera je bila užarena, a tenzije visoke. Puno je toga bilo na kocki. Premda je pritvor mjera, a ne kazna, sasvim je izvjesno da će na buduću političku karijeru Milana Bandića ta odluka imati golem utjecaj. Počelo je u 12.40 sati, Bandićevi i Pripuzovi branitelji, Krešimir Krsnik, Mate Matić i Anto Nobilo, odmah su zatražili da se početak sjednice odgodi do 15 sati kako bi mogli pročitati spis. A USKOK je predložio oko 270 svjedoka, vjerojatno najveći broj predloženih svjedoka dosad. Za Sanadera u slučaju Fimi-Media i za Marinu Lovrić Merzel bilo ih je predloženo oko 120. Nakon jednosatne pauze, rasprava je odgođena do 15 sati, a onda su počela očitovanja odvjetnika i okrivljenika. Bandićev odvjetnik Krsnik počeo je s optužbama da je postupak politički motiviran.

Tražili blaže mjere

“Radi se o čovjeku koji je pet puta biran za gradonačelnika, vječno je pod pratnjom medija pa se i zbog toga ne može ponašati protupravno. Nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, da je to želio, mogao je to učiniti godinama unatrag. Može mu se odrediti i neka blaža mjera ako sud baš smatra da bi mogao utjecati na svjedoke.”

Kao i Bandić, i Slobodan Ljubičić je rekao da smatra da je sloboda čovjeku vrednija od zlata. “Spreman sam ponuditi jamčevinu i odustupiti s mjesta predsjednika Uprave Holdinga ako bih na taj način pomogao ovoj istrazi i ako bi to bilo potrebno da mi se omogući obrana sa slobode. Iznio sam konciznu obranu i smatram da mi niti jedan svjedok ne može štetiti svojim iskazom, pa nema ni opasnosti od utjecaja na svjedoke”, rekao je Ljubičić.

Ostavka zbog istrage

Petar Pripuz, kojemu je odobrena jamčevina od milijun eura, izjavio je pak da je njegova tvrtka jedina bila registrirana i osposobljena za traženu vrstu zbrinjavanja smeća te da se zbog toga i javljao na natječaje. I Pripuz je izjavio da je spreman odustupiti s mjesta odgovorne osobe u CIOS-u ako je to potrebno da se otkloni opasnost od ponavljanja djela.

‘Prevelik je spis da bismo se tako brzo očitovali’

Svi branitelji također su naglasili da se ne mogu očitovati o svim dokumentima USKOK-a jer je dokumentacija jednostavno preobimna, a nije im dana na uvid tako da se ne mogu adekvatno očitovati o svim svjedocima zbog kojih bi njihovi branjenici mogli ostati iza rešetaka“Tko može znati što se nalazi u 40 registratora spisa”, rekao je odvjetnik Filipa Čule, Željko Žganjer. Odvjetnik Branka Mihaljevića, Vladimir Terešak, inače zastupnik HDZ-a u predmetu Fimi-Media, nije propustio napomenuti kako smatra da se radi o još jednom od postupaka s političkom pozadinom u kojima se stranka na vlasti obračunava sa svojim bivšim članovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:46