BUKTINJA KOD TROGIRA

‘Nadljudskim naporima gasili smo vatru, ovo je bio najveći požar na obali nakon splitskog iz 2017.‘

Nešto manje od 800 hektara niskog raslinja, makije, borove šume i maslinika izgorjelo je u požaru
Prizori sa požarišta u Segetu Gornjem, snimljeni u ranim jutarnjim satima
 Facebook

NOVO 12:31 Nešto manje od 800 hektara niskog raslinja, makije, borove šume i maslinika izgorjelo je u požaru koji je u ponedjeljak ujutro buknuo u Segetu Gornjem i koji je pod nadzorom vatrogasaca.

Ministar obrane Mario Banožić zajedno je s načelnikom Glavnog stožera OS RH Robertom Hranjom obišao požarište, te tom prilikom medijima rekao kako im je ponedjeljak bio najteži dan po broju angažiranih protupožarnih snaga u kojem su imali čak deset naleta kada su ispustili više od dvije tisuće tona vode na različitim požarištima i više tisuća tona pjene.

Banožić: U Segetu angažirano 30 vojnika

"Na taj način pokušavamo zaustaviti sve ono što se događa u požarima. Jučer smo u jednom trenutku imali tri požara. Uz požar u Segetu Gornjem gorjelo je i u Drinovcima, u Šibensko-kninskoj županiji, te u Bilom brigu u Zadarskoj županiji. Jedan kanader smo uputili kao pomoć u Tursku pa smo jučer tako bili na maksimumu što se tiče Hrvatske vojske", kazao je ministar Banožić dodavši da je danas u Segetu angažirano 30 vojnika Hrvatske kopnene vojske.

image
Duje Klaric/Cropix

Naglasio je kako su od početka protupožarne sezone, 21. lipnja, imali 50 aktivnosti od čega ih je 20 bilo u Šibensko-kninskoj županiji, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, 11 u Zadarskoj, ali i u ostalim županijama. Tako žele djelovati u suradnji sa Civilnom zaštitom tamo gdje se to od njih očekuje, a imaju i dobru suradnju sa vatrogasno-operativnim središtem.

Tucaković: nadljudskim naporima gasili smo vatru

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je objasnio da je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca nakon što su im se jutros u gašenju pridružila dva kanadera. Noćas su vatrogasci, nastavio je Tucaković, nadljudskim naporima gasili vatru, pa su u jednom trenutku na terenu bila 194 vatrogasca koji su na južnoj strani odbili požar i obranili kuće, te benzinsku pumpu.

"Iako više nema dima kao što vidite mi moramo i dalje biti oprezni zbog čega ćemo sada rasporediti snage vatrogasaca, a i Hrvatska vojska će djelovati u središtu požara. Za sada je izgorjelo oko 700 hektara, ali to je prva procjena. Ove smo godine imali 2141 požar na području priobalja, dok je prošle godine bilo njih 2232. Uz to smo do sada imali 8095 hektara opožarene površine na području priobalja, a u 2020. godini 33 tisuće hektara kada je gorjela Svilaja, Dinara i južni Velebit", objasnio je Tucaković.

O stanju isušenosti biljaka, trave i stabala dovoljno govori i podatak da smo samo u srpnju imali sto požara više, istaknuo je Tucaković zamolivši sve građane da se odgovorno ponašaju kako do požara više ne bi dolazilo, a ako i bukne koji požar da ga čim prije dojave vatrogascima.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je otkrio kako je broj požara isti ove, kao i 2019. godine, ali je i ustvrdio da je ova godina meteorološki najsličnija 2017. godini kada je proljeće bilo kišno, dok je u lipnju u Splitu palo tek 4,4 litre kiše po četvornom metru, dok je 2017. godine palo 4,1 litra kiše.

Kovačević: najveći požar na obali nakon splitskog

"U tim nam se situacijama događaju ovakve stvari zato što se u takvim sezonama trava osuši i ako u srpnju nema kiša događaju nam se ovakve stvari. Ovo je što se tiče ukupno izgorjele površine najveći požar na obali nakon onoga splitskog u 2017. godini kada je izgorjelo više od četiri tisuće hektara šume. U ovom požaru neće biti velika materijalna šteta jer se uglavnom radi o niskom raslinju", rekao je Kovačević.

Požar otvorenog prostora u Segetu Gornjem je buknuo u ponedjeljak u 10,12 sati, gasilo ga je 167 vatrogasaca sa 47 vozila, 25 vojnika, kanadera, četiri air tractora i helikopter. Do 21 sat sinoć je opožareno oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja i nešto maslinika.

Jutros u 5,30 sati je stanje na južnoj i zapadnoj strani povoljno. Požar se približio državnoj cesti D-8 i kućama koje nisu ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, a isto tako nije bila ni ugrožena benzinska postaja na Trogirskoj zaobilaznici. Danas su na terenu ukupno 34 vozila sa 124 vatrogasca iz svih društava Splitsko-Dalmatinske županije te 25 vojnika. Na požar su upućena i dva kanadera.

image
Duje Klaric/Cropix

12:17 - Situacija je dobra, nema otvorenog plamena niti izdimljavanja. Radi se o velikoj fronti i velikoj opožarenoj površini, rekao je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik za Dnevnik HTV-a.

- Uspjeli smo, radimo od noći, od 3 sata... U 6 sati su nam se priključila 2 kanadera, poslije 2 air tractora. Bila je burna noć, vatra je došla blizu kuća, ali nije bilo problema. U gašenju je sudjelovalo 170 vatrogasaca, 50 vozila, sve raspoložive zračne snage. Oko 800 ha je opožareno, nisko raslinje, makija, na južnom dijelu nešto poljoprivrednog zemljišta, maslinika, ali šteta je minimalna. Službe će odrediti uzrok požara. Sve su snage na terenu, do večeri se sigurno nećemo raspuštati, imamo sada nešto više pješadije koja rješava rubne dijelove, rekao je. Uz zračne snage pomogle su i snage Hrvatske vojske.


11:43 - Požarište su posjetili ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

11:02 Na Facebook stranici DVD-a Trogir objavljena snimka divljanja velikog požara u Segetu Gornjem i borba vatrogasaca protiv vjetra i vatre, a nastala je u ranim jutarnjim satima.


10:35 - Na internetskoj stranici projekta EFFIS ucrtana je procijenjena opožarena površina u Segetu Gornjem, javlja N1.

image
EFFIS

9:15 - Situacija je trenutno puno bolja. Otvorenog plamena više nema, samo povremena manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta. Tijekom noći je došlo do razbuktavanja te je vatra zaprijetila i objektima. Angažirali smo odmah i dodatne snage s makarskog područja. Možemo reći kako je zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca sve brzo stavljeno pod kontrolu te nema opasnosti za ljude i imovinu - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a javlja Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo kako je dojavu za najzahtjevniji požar u ovogodišnjoj požarnoj sezoni Županijski centar Split zaprimio jučer u 10:15 sati, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.


Vatrogasci se još bore s požarom u Segetu Gornjem koji je do sinoć zahvatio površinu od 550 hektara, a stanje je na južnoj i zapadnoj strani u utorak ujutro bilo povoljno, doznaje se u Županijskom vatrogasno operativnom centru Split.

Požar se približio državnoj cesti D-8 i kućama koje nisu ugrožene te nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, a isto tako nije bila ni ugrožena benzinska stanica na Trogirskoj zaobilaznici.

Od utorka u 5,15 minuta djelomično je uspostavljen promet na državnoj cesti kod Trogira koji je od sinoć bio zatvoren na zahtjev vatrogasaca, izvijestila je policija.

Promet se sada odvija jednim prometnim trakom, a vozila iz dva smjera naizmjenično pušta policija koja regulira promet.

Na terenu su trenutno 124 vatrogasca i 25 vojnika s 34 vozila, a na požar su upućena i dva kanadera.

Požar otvorenog prostora koji je buknuo u ponedjeljak oko 10 sati jučer je gasilo 167 vatrogasaca i 25 vojnika sa 47 vozila, tri kanadera, četiri air tractora i helikopterom, a tijekom noći vatru su nastavili gasiti 91 vatrogasac s 22 vozila, dodaju vatrogasci.

Zbog nepovoljne situacije na terenu u utorak u 2,40 sati podignute su dodatne snage i to 31 vatrogasac i 12 vozila iz JVP Split, Sinj, Podstrana i Makarska, te lokalnih DVD-ova.

U požaru je do sinoć izgorjelo oko 550 hektara makije, borove šume, niskog raslinja, ali i i nešto maslinika.

Tijekom jutra požarište će obići i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je rekao da je u tijeku izdimljavanje te da na požarištu ima i dalje otvorene vatre.

- Stanje je jutros stabilno na požarištu Seget Gornji, ima još otvorene vatre. ali stanje je pod kontrolom. I jutros lete kanaderi iznad požarišta, rekao je.

image
Požar kod Trogira
Ante Cizmic/Cropix
image
Požar kod Trogira
Ante Cizmic/Cropix
image
Požar kod Trogira
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:22