DRAMATIČNA AKCIJA

Borba za život Petra Ljubičića: Naš veleposlanik hitno spašen iz Tripolija jer tamo nema kardiologa

Ambasadoru je prijetilo prsnuće aorte, no sada se dobro oporavlja u KB-u Dubrava

Punih devet sati trajala je borba za život hrvatskog veleposlanika u Libiji Petra Ljubičića na zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava 22. lipnja, kojemu je samo dan prije pozlilo u tisućama kilometara udaljenom Tripoliju.

Kako doznajemo, naš veleposlanik, kojem je dijagnosticirana disekcija aortne aneurizme, stabilno je i dobro se oporavlja nakon uspješnih operacija u zagrebačkoj bolnici, no njegovu je spašavanju prethodila dramatična 24-satna međunarodna akcija, na svu sreću, s uspješnim ishodom.

Bolnica s Malte

Taj četvrtak Ljubičiću je pozlilo, a ubrzo mu je u Medicinskom centru u Tripoliju dijagnosticirana srčana aneurizma.

U istom centru uslijedio je i prvi šok: bolnica nema uvjete za komplicirane medicinske zahvate, a usto je i propćeno da su bolnički kardiolozi odsutni jer su na studijskim putovanjima u Europi. Liječnici tamošnjeg centra preporučili su veleposlaniku hitno liječenje izvan libijskih granica jer mu je prijetilo naprsnuće aorte. Ljubičić je morao u rekordnom roku doputovati u Zagreb.

U akciju spašavanja našeg veleposlanika stoga se po hitnom postupku uključilo i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Doznajemo da je prvi izbor brzog prijevoza, od čega se ubrzo odustalo, bio Vladin zrakoplov kojim je relativno blizu, u Jeruzalem, na četvrtu predsjedničku konferenciju i na poziv izraelskog predsjednika, doputovao predsjednik Ivo Josipović. Srećom, uz pomoć veza i poznanstava naših zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova, nekoliko sati nakon što je Ljubičiću pozlilo rješenje se našlo u suradnji s privatnom bolnicom Saint James s Malte, koja ima svoju podružnicu u Libiji.

St. James, naime, poslovno surađuje s jednom zrakoplovnom tvrtkom specijaliziranom za aerotaksi i sanitetske prijevoze. Uslijedila je munjevita akcija.

Malteška strana osigurala je dozvolu slijetanja u Tripoli, pa je sanitetski zrakoplov specijaliziran za prijevoz najviše dva pacijenta u ležećem položaju u samo nekoliko sati poletio iz talijanskog Barija za Libiju.

Ugrađen mu je stent

Usprkos tome što u Libiji vikend počinje već u petak, malteška je ekipa uspjela bez poteškoća doputovati u glavni grad po veleposlanika.

- Naš veleposlanik napad je doživio u četvrtak ujutro i morali smo svi skupa u rekordno kratkom vremenu domisliti način da ga spasimo. Suradnja s Maltom bila je izvrsna, čim su liječničke ekipe stigle, osoblje bolnice u Tripoliju odmah ga je vozilom prebacilo do aviona. Čim je dobiveno zeleno svjetlo za let prema Zagrebu, ekipa je krenula i Ljubičić je brzo hospitaliziran u Dubravi. Najvažnije od svega jest to da je spašen i da se dobro oporavlja - kaže Vojko Senker, otpravnik poslova u Libiji.

Prema našim saznanjima, Ljubičić je morao proći i operaciju srčanog zaliska te mu je ugrađen i stent. Sada je stabilno i dobro se oporavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:54