KAPTOL PROTIV VLADE

BOZANIĆ 'Zdravstveni odgoj je opasan, razara čovjeka' STAZIĆ 'To je nedopustivo zadiranje u svjetovnu stvar'

Zagreb, 011111.Crkva Krista Kralja, Mirogoj.Kardinal Josip Bozanic, nadbiskup zagrebacki, pred okupljenim vjernicima predvodi euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju povodom obiljezavanja Dana svih svetih.Na slici: Josip Bozanic - kardinal, nadbiskup zagrebacki.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je odgovarajući na upite novinara o pitanju spolnoga odgoja izjavio kako o nekim stvarima ne odlučuje Crkva nego ona, ukoliko se radi o važnim pitanjima, potiče potrebu građanskoga konsenzusa, poštovanje procedure te poziva na javnu raspravu, što u pitanju uvođenja zdrvastvenoga odgoja do sad nije poštovano.

- Zagovaramo poštovanje demokratske procedure i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati - rekao je Bozanić ustvrdivši kako je "ovakav zdravstveni odgoj opasan jer u nekim dijelovima razara čovjeka".

- Mislim da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje. I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. U zemljopisu se uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina big bangom, a na vjeronauku da ga je Bog stvorio u sedam dana. U biologiji se i danas u školu uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku da je nastao na drugi način, pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište crkve i stajalište znanosti - odgovorio je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Međutim, saborska oporba, HDZ i HDSSB u potpunosti se slažu sa svim stavovima Crkve po pitanju zdravstvenog odgoja.

- Zdravstveni odgoj zapravo dira u samu privatnost obitelji. To bi vam bilo isto kao da je HDZ, dok je bio na vlasti, uveo zdravstveni odgoj i govorio u negativnom smislu o - recimo - legalizaciji gay brakova i seksualnim alternativnim ponašanjima. Niti je provedena opširna rasprava u vezi tog prijedloga, odnosno zakona, a s druge strane moramo dopustiti roditeljima i ne uzimati u tu privatnost da odgajaju djecu u onom svjetonazoru u kojem žive i kako se ponašaju - rekao je bivši ministar zdravstva Darko Milinović (HDZ) te ustvrdio kako mu je najproblematičniji četvrti modul, jer on, kao što je rekao i nadbiskup Bozanić, dira u privatnost obitelji i to je nedopustivo.

- Zdravstveni odgoj trebao bi biti izborni predmet u školama i roditelji bi trebali imati mogućnost odluke, kao i na vjeronauku, da li da djeca idu na taj zdravstveni odgoj ili ne. Ja svoje dijete ne bih poslao na takav način zdravstvenog odgoja - rekao je MIlinović.

Upitan kako komentira stav vladajućih koji smatraju da se Crkva previše miješa u svjetovni život, Milinović je ustvrdio da vladajući to rade kad im ne paše ono što Crkva govori.

- Kad im paše, kada je Crkva govorila o grijehu struktura, onda je tadašnjoj oporbi, a današnjoj vladajućoj koaliciji to pasalo. Crkva ima pravo, a na neki način i obvezu očitovati se o svim pojavnostima u hrvatskom društvu - zaključio je MIlinović koji je naglasio da mu je zdravstveni odgoj sporan i kao liječniku.

Jasen Mesić (HDZ) ustvrdio je kako je problem zdravstvenog odgoja u tome što se "njime uvodi jedan potpuno novi svjetonazor, jedna ideologija i nameće se većini hrvatskog društva koji razmišlja drugačije.

- Problem je i što su roditelji isključeni iz odgoja svoje djece. Nemaju više prava na izbor, pogotovo kad se to tiče onih tema koje roditelji svojoj djeci žele ugraditi u njihovu svijest na drugačiji način - rekao je Mesić te najavio da će oporba, odnosno HDZ, po pitanju zdravstvenog odgoja biti glasnija kad prijedlog zdravstvenog odgoja dođe u saborsku proceduru.

Mesić je ustvrdio i kako bi se zbog zadravstvenog odgoja mogli dogoditi i porblemi s Vatikanom, jer ugovori sa Svetom stolicom tretiraju određenu mogućnost crkve vezano uz odgoj i obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:12