KARDINAL IZGUBIO ŽIVCE

Bozanića iziritirala strka fotoreportera?

Fotografi kažu da je kardinal izgubio živce kada se pred njim pojavila pankerica s fotoaparatom
Zagreb, 251209.Svecano euharistijsko slavlje svetkovine Bozica iz Zagrebacke katedrale jutros je predvodio kardinal Josip Bozanic, zagrebacki nadbiskup.Na slici: kardinal Josip Bozanic.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Usred propovijedi na božićnoj ponoćki u zagrebačkoj katedrali, kardinal Josip Bozanić zaustavio se i obratio fotoreporterima koji su ga snimali: “Molim vas, budite malo pristojniji. Idite na svoje mjesto”.

Zatim je digao pogled prema televizijskim snimateljima koji su stajali za kamerama na povišenom mjestu u dubini katedrale: “I vi se spustite dolje”.

Snimali ga s dva metra

Iz razgovora s fotoreporterima i snimateljima s ponoćke teško je zaključiti što je inače iznimno tolerantnog kardinala natjeralo na tako neuobičajen istup. Prema televizijskoj snimci, kardinal je bio vidno iziritiran. Marko Miščević, fotoreporter agencije Cropix, objašnjava kako su on i kolega iz 24 sata snimali kardinala s udaljenosti od oko dva metra.

“To jest neugodna blizina, ali snimali smo jako kratko, oko minute. Isto tako sam radio bar deset puta prije i nikad ga prije nije smetalo. To nije ništa izvanredno, što bi ga trebalo nervirati. Ja sam se već počeo udaljavati, kad nam je prigovorio”, kaže Miščević.

Bljeskanje blica je moglo smetati, no fotoreporteri nisu koristili blic, što se također vidi na snimci. Jedino što je kardinala možda moglo zasmetati jest dolazak mlade fotoreporterke u prostor ispred propovjedaonice, s irokez frizurom, brojnim naušnicama i poderanim trapericama.

Zabrana na jutarnjoj misi

Ona se pridružila dvojici fotoreportera neposredno prije kardinalova upozorenja. Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić kaže da snimatelji HTV-a nisu bili povod kardinalove nervoze. Kamere HTV-a bile su fiksirane na uobičajenim mjestima za snimanje. Kardinala su mogli uznemiriti fotoreporteri i neobično odjevena fotoreporterka, dodao je.

Fotoreporteri Cropixa kažu da je problema s fotografiranjem bilo još danas na jutarnjoj misi.

Nije im, kao obično, bio dopušten prilazak ogradi ispred oltara, a kad se kardinal popeo za govornicu, vrlo brzo su zamoljeni da prestanu fotografirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:11