UPOZORENJE

BOŽINOVIĆ NAKON POTRESA U ZAGREBU 'Sada se nosimo s dvije ozbiljne krize. Pazite na udaljenost, za koronavirus potres nije važan, on se i dalje širi'

Davor Božinović
 Ronald Goršić / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da se jutros dogodio zemljortres u Zagrebu, no istovremeno je upozorio ljude koji su zbog toga izašli van, da i dalje paze na udaljenost zbog širenja koronavirusa.

'Prvi potres se dogodio u 6:24. Nakon toga se dogodio još jedan nešto manje magnitude 5.0, bio je i treći znatno manji. U ovom trenutku nemamo dojava o nekim većim urušavanjima, ima šteta na objektima posebno u centru Zagreba, međutim, tri su osbe lakše ozlijeđene. Kad su zemljotresi u pitanju teško je raditi procjene. Seizmolozi i mi se nadamo da su ovo bili najjači ali ne možemo isključiti da bude još neki zemljotres jače magnitude. U svakom sluačju, sve snage sustava civilne zaštite su na terenu, utvrđuje se šteta, zbrinut ćemo ako ima još ozlijeđenih. Vatrogasci su intervenirali na nekoliko mjesta s obzirom na dojave o manjim incidentima, bilo je manjih požara. Ono što je u ovom trenutku najvažnije, građani su izašli na ulice. To je suprotno od svega što smo govorili sve ove dane, ali ne možemo reći i sugerirati da se vrate u stanove jer tek treba vidjeti kako ćese razvijati situacija sa zemljotresom', rekao je Božinović, a građanima koji su izašli van poručio da i dalje paze na udaljenost.

'Građani koji su vani trebaju se držati maksimalno udaljeni jedni od drugih. Najbolje da i dvije osobe nisu jedna uz drugu već da se 2-3 metra ljudi drže na udaljenosti kako se ne bi nastavilo širenje koronavirusa jer za virus zemljotres nema važnost, on se širi svojom logikom. Zagreb je epicentar, udaljite se jedni od drugih. Znam da je sada biti skupa solidarnost i oslonac za najbliže, prijatelje i obitelj, ali udaljite se jedni od drugih jer time ugrožavate zdravlje sebe i svojih obitelji. Držite distancu, nemojte se grupirati jer se sada nosimo paralelno s dvije ozlbilje krize, i zemljotres i epidemija', poručio je Božinović.

Sve insitucije će brzo početi kontinuirano zasjedanje i o tome ćemo izvijestiti javnost, dodao je.

Građani centra koji su vani trebaju se udaljiti od zgrada, znamo da je centar Zagreba dosta starijih zgrada koje su građene po nekim ranijim standardima. U ostalom dijelu Zagreba situacija je puno bolja. Mi smo tražili i od seizmologa i građevinski stručnjaci će brzo napraviti procjenu koje su zgrade sigurnije, koje su manje sigurne. Podutzet ćemo sve kako bismo napravili najbolju procjenu što u ovom trenutku treba raditi. Postoje protokoli kad je u pitanju zemljotres, ali kad je istovremeno globalna pandemija, to je puno složenija situacija tako da tu moramo dobro promisliti i donositi prave odluke na dobrobit svih nas', zaključio je ministar unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:53