INTERVJU ZA DNEVNIK NOVE TV

BOŽINOVIĆ 'Vjerujem da će se slučaj svastike na Poljudu riješiti uskoro. Odnosi u vladajućoj koaliciji? Da se slažemo u svemu, HNS bi bio dio HDZ-a'

 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović po povratku je iz trodnevnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama gostovao u Dnevniku Nove TV. Božinović je tijekom boravka u SAD-u dogovorio suradnju s FBI-jem te je razgovarao o mogućnosti ukidanja viza za Hrvatsku.

- Obostrani je interes da se vize ukinu, a jedini preostali uvjet je da hrvatski aplikanti budu odbijeni u manjoj mjeri nego što je to trenutno slučaj. Trenutno smo na 5 posto odbijenih zahtjeva, a da bi se vize ukinule ta bi brojka trebala pasti ispod 3 posto, rekao je Božinović.

Na pitanje je li zadovoljan kako se hrvatska policija bori s korupcijom, Božinović odgovara kako je korupcija siva zona kriminaliteta.

- Teško ćete naći nekoga tko će prijaviti samog sebe. To spada u djelovanje koje bi trebalo biti proaktivno, a ne reaktivno. Nama je cilj podići razinu korištenja novih tehnologija kako bi se analizom velikog skupa podataka došlo u situaciju da se može detektirati određeno djelo, a da nemate jasnih indikatora na početku, izjavio je.

Božinović je rekao da je zadovoljan suradnjom s Državnim odvjetništvom te podsjetio na nedavne primjere slučaja razbijanja lanca trgovine ljudima te rezultate kriminalističkog istraživanja za raketiranje Banskih dvora.

Ministar je također rekao da je odmah po dolasku na svoje zaduženje u MUP-u tražio da se intenzivira rad na slučaju svastike na Poljudu.

- Vjerujem da će se to riješiti u dogledno, to jest u skoro vrijeme. Znam da je posebna ekipa provela cijeli niz radnji gdje je analizirala sve pa tako i postupanje policije, rekao je.

Božinović je također poručio i kako policija vrlo uspješno rješava slučajeve prijetnji na internetu.

- Vaši kolege mogu tome posvjedočiti, naročito kad su u pitanju prijetnje službenim osobama u koje spadaju i novinari, kazao je ministar.

Ministar se dotaknuo i činjenice da je svojedobno bio predstojnik ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

- Ja sam u svojoj karijeri bio puno toga - i veleposlanik, i ministar obrane i predstojnik ureda. Da nisam radio svoj posao u skladu sa zakonom i nacionalnim interesima, vjerojatno ne bih bio tu, pojasnio je Božinović.

Božinović je uz to i rekao da je normalno da se HDZ i HNS ne slažu po svim pitanjima, pa tako i po pitanju Agrokora, te da je uvjeren da HNS-ov pritisak da se ratificira Istanbulska konvencija neće izazvati krizu vlasti.

- Kad bismo se o svemu slagali, HNS bi bio u HDZ-u, zaključio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:34