ČELNIK MOSTA

BOŽO PETROV PROTIV SMJENE LOZANČIĆA 'Ne mogu reći da sam primijetio bilo što zbog čega on i dalje ne bi mogao biti ravnatelj SOA-e'

 Goran Mehkek / CROPIX

Čelnik Mosta Božo Petrov u četvrtak navečer bio je u SOA-i na razgovoru s ravnateljom Draganom Lozančićem. Petrov je, kako doznajemo od njegova bliskog izvora, sam tražio sastanak sa šefom tajne službe i to zbog najave njegove smjene. Naš izvor kaže da se Petrov želio osobno upoznati sa situacijom o SOA-i i čuti argumente druge strane te kako komentiraju optužbe o propustima i zloupotrebama službe.

Petrov, međutim, nema pozitivan ili negativan stav prema Lozančiću i njegovu radu, ali je na stajalištu da se šefa SOA-e ne smije smjenjivati preko noći, niti smjene u ovakvim institucijama smiju biti politički motivirane.

- Ravnatelj SOA-a je izabran na mandat i ne može ga se tako preko noći smjenjivati - prenosi nam naš sugovornik stav čelnika Mosta. Dodaje kako je Petrov svjestan da je imenovanje pa i razrješenje šefa tajne službe isključivo u ingerenciji premijera i predsjednice, ali jednako tako naglašava da i Vlada kao cjelina ima odgovornost za rad obavještajnog sustava, pa i ovakve poteze treba usuglasiti između koalicijskih partnera i povlačiti ih nakon odluke koja je donesena konsenzusom. To, uostalom, kaže naš sugovornik, proizlazi iz dogovora u suradnji Mosta i Domoljubne koalicije.

Stajalište koja zastupa Petrov na tragu je onog što je na početku ‘afere Lozančić’ iznio HDZ-ov predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman.

- Treba najprije proanalizirati rad SOA-e, a onda donositi odluke u skladu s tim.

PETROV 'Ne vidim razloga za smjenu Lozančića, nadam se da će premijer donijeti najbolju odluku'

Čelnik Mosta je u subotu ujutro gostovao na Hrvatskom radiju te je u emisiji Intervju tjedna otvoreno rekao da ne vidi razloga za Lozančićevu smjenu.

- Mislim da se razrješenje ravnatelja SOA-e može dogoditi jedino ako su dva potpisa, tako da u ovom trenutku Lozančić još uvijek nije razriješen - komentirao je potpredsjednik Vlade.

- S tim da je predsjednica učinila taj korak sa svoje strane. Ja sam obavio razgovor s Lozančićem jer sam htio biti upoznat sa stvarima koje se događaju. I u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod Lozančića bilo koje stvari koje bi me upućivale da postoje razlozi koji bi upućivali zašto on i dalje ne bi mogao biti ravnatelj SOA-e. Naravno, o svemu tome bi trebao odlučiti premijer, za kojeg sam ja vjerujem da ima i više informacija od mene i zato smatram da će on donijeti najbolju odluku sljedeći tjedan.

- Kad sam upoznao premijera Oreškovića, ugodno sam se iznenadio s njegovim kvalitetama. On izuzetno poštuje argumente i neće naglo donijeti odluku. Most će pri ovom sigurno sudjelovati sa svojim prijedlozima. U ovom trenutku ja ne vidim razloga za smjenu. Naravno, ako se to dogodi, trebaju postojati jasni argumenti.

O Ostojiću: 'Još ćemo vidjeti kako će Most glasovati'

Osvrnuo se i na nedavanje podrške SDP-ovom Ranku Ostojiću za čelno mjesto saborskog Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost. Podsjetio je kako je glasovanje u Saboru o njemu odgođeno, te poručio da će Most još vidjeti kako će o njemu glasovati.

"Postoje i dobre i loše strane tog prijedloga, a kako će Most glasovati to ćemo još vidjeti. Dobre strane su da se treba poštivati običaj da to pripada opoziciji i treba se složiti s prijedogom koji da druga strana. No s druge strane, diskurs i komunikacija koja je vođena od strane osobe koja je predložena, po nama ne priliči osobi koja je bila na tom položaju i to je jedini kamen spoticanja koji je postojao kod nas", pojašnjavao je Petrov nedavanje podrške zastupnika Mosta na matičnom saborskom odboru.

Ne želi, kaže, prejudicirati odluku Mosta ali i dodaje kako ne bi "rekao da je ona baš onako izvjesna kao što se sada čini".

O Hasanbegoviću: 'Nema problema u njegovu izjašnjavanju ni stručnosti'

Petrov je komentirao i zahtjeve za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji su, među ostalim, došli i od Centra Simon Wiesethal, rekavši kako ne vidi nikakav velik problem kako se Hasanbegović izjašnjavao. "Mislim da je danas svakom jasna razlika između antifašističkog otpora, antifašizma u cjelini i totalitarizma koji je uslijedio. Sustav koji je bio za vrijeme NDH je bio totalitaran, antifašistički pokret potom mislim da je bio potreban ali i razdoblje iza toga nosi određene posljedice, na žalost koje se prenose i nakon osamostaljenja Republike Hrvatskle", rekao je Petrov.

Upitan o prozivkama o Hasanbegovićevoj navodnoj nekompetentnosti za resor kulture, rekao je kako se ne bi usudio kvalificirati ministra Hasanbegovića kao osobu koja nije stručna za taj resor.

Mišljenja je i kako se financiranje neprofitnih medija ne treba u potpunosti ukinuti no ističe kako je velik problem države deficit i financije koje treba konsolidirati te se zbog toga "u određenim stvarima mora biti rigorozan što nije dobro za različite resore".

O lustraciji: 'Nije potrebna'

Upitan što je za njega lustracija o kojoj se sve više priča u javnosti, Petrov je poručio kako se uvijek borio protiv podjela te kako se lov na vještice ne treba raditi. "Smatram da nam podjele nisu potrebne i dovodim u pitanje kakve bi posljedice lustracije mogle biti. Ne bih volio da krene bilo kakva lustracija osim lustracije pretvorbe koja se događala na početku, nakon osamostaljenja.

Komentirajući ankete po kojima Most gubi na popularnosti Petrov je poručio kako se rezultati zbrajaju na kraju. (JL, H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:55