SITUACIJA JE POD KONTROLOM

'BRAJO, JEDVA SMO UTEKLI!' Vatrogasci objavili dramatičnu snimku bitke s megapožarom ŠIBENČANI JUTRO POSLIJE 'Bili smo doslovce u vatrenom obruču'

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX, Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

- Onaj tko nije vidio pakao, vidio ga je sinoć. Vatra je bila brža od kanadera - tim riječima je apokaliptične scene požara u Bilicama u subotu navečer i u noći na nedjelju opisao Joško Radnić, pripadnik DVD-a Bilice.

Radnić i njegovi kolege borili su se s vatrom od subote od 16 sati, najprije u Dubravi, a potom i u Bilicama.

Mještani koje smo zatekli kod škole u Bilicama gdje je noćas utočište od požara našlo 49 evakuiranih osoba, kazali su da ovakvog požara u Bilicama nije bilo u zadnjih 20 godina:

- Borili smo se svim mogućim snagama. Vjetar je bio strašan, stalno je mijenjao smjer. Moram zahvaliti svim ljudima koji su nam pomagali. bez obzira radi li se o vatrogascima, civilima, policajcima, pripadnicima Civilne zaštite... - kazao je Željko Mikulandra, zapovjednik DVD-a Bilice.

- Bilo je užasno, katastrofa, nekoliko sati doslovce smo bili u vatrenom obruču. Ne znam što se ovo događa, kao da smo magnet za vatru. U zadnjih pet godina četiri puta gorjelo je u zaselku Mihaljevići. A ovo u subotu bilo je zaista gadno, posebno kad su kanaderi morali otići nakon što je po mrak.

Svaka čast našim vatrogascima, vojsci i svima koji su sudjelovali u obrani kuća. Bili su to nadljudski napori, vjetar čas okrene amo, čas tamo. Trebalo je u jednom trenutku evakuirati ljude, osobito starije. Međutim, većina njih, a tako ni moj tata, nisu htjeli otići iz svojih kuća. I sami smo pomagali u gašenju koliko smo mogli. Kod prijatelja, u druga naselja u Bilicama, koja nisu bila obuhvaćena požarom, ili u Šibenik otišle su žene s malom djecom, a neke je do škole u Bilicama odvezla policija.

Sve se nekako smirilo u nedjelju oko pet sati. Svi smo umorni, neispavani i ljuti na naše općinare jer samo ulažu u naselja uz Prukljan, a nas u zaleđu kao da nema, ne održavaju se ni protupožarni putovi... - rekao je Ante (40) iz Lugovića za Šibenski.hr.

U susjednom zaseoku Mihaljevići zatekli smo mještanina Mirka Mihaljevića. On je imao samo riječi hvale za vatrogasce koji su herojski odradili posao:

- Što da vam kažem, bilo je užasno, bili smo praktički u okruženju, a vatra na domak kuća. Međutim, nismo htjeli nigdje ići od svojih domova. Pomagali smo vatrogascima koliko smo mogli. Tim momcima, ljudima, herojima, ne znam kojim riječima bih ih nazvao mogu samo skinuti kapu do poda... Svaka im čast - da nije bilo njih, tko zna kako bi ovo sve završilo - rekao nam je Marko Mihaljević.

Na terenu smo zatekli i šestoricu vatrogasaca iz DIP-a Zadar:

- Došli smo na ispomoć i ostajemo na terenu sve dok bude potrebe, odnosno dok ne budemo opozvani - rekli su nam Zadrani.

Kako doznajemo, jedini objekt koji je u ovom požaru oštećen je krovište jedne kuće u Lugovićima. Srećom, kuću su vatrogasci spasili. Neslužbeno, radi se o kući Joška Lugovića, nekedašnjeg pjevača ansambla Bonaca.

A dok je vatrena stihija od subote poslijepodne pa sve do nedjelje u zoru "gutala" sve pred sobom na šibenskom području, vatrogasci iz Šibensko-kninske županije, ali i šire, jurili su na teren kako bi spasili mještane i njihovu imovinu.

Kako to zapravo izgleda na intervenciji, najbolje pokazuje snimka izvlačenja vozila DVD Solin u Dubravi kraj Šibenika, koju su na društvenim mrežama objavili sami gasitelji.

- Brajo, jedva smo utekli! - govori u videu vatrogasac dok oko njega divljaju "plameni jezici".

Situacija se, srećom, u nedjelju ujutro stabilizirala - evakuirano stanovništvo polako se počelo vraćati kućama, a pala je i toliko željena kiša.

Dobra vijest stigla je i otoka Hvara, gdje je također gorjelo - naime, i požar u mjestu Zarače stavljen je pod kontrolu i trenutačno se radi na sanaciji rubova, objavili su vatrogasci.

I pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba u nedjelju rano ujutro krenuli su prema Dalmaciji kako bi pomogli kolegama, a na svojoj Facebook stranici prije polaska objavili su i video u kojemu se još jednom podsjeća na važnost stvaranja hitnog koridora na cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36