MARIO BILAČ

BRANITELJ S LEGENDARNE FOTOGRAFIJE 'Padali smo dok smo s tvrđave skidali zastavu neprijatelja'

 Arhiva / Tom Dubravec / Hanza Media

Mario Bilač bio je jedan od deset predstavnika branitelja koji su sudjelovali u podizanju zastave na kninskoj tvrđavi, čime je započeo službeni ceremonijal proslave 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Ovaj bivši pripadnik 7. gardijske brigade ipak ima jedinstveno iskustvo kada su u pitanju kninski barjaci. On je, naime, sa svojim suborcima, prvi tijekom akcije Oluja došao do tvrđave te odande skinuo zastavu tzv. SAO Krajine.

Dobili ukor

- Nismo mi prvi ušli u Knin, već na tvrđavu. Kolega Ivica Novoselec sitnije je građe pa to nije uspio obaviti sam, uključili smo se Eduard Baltić, Jasmin Hodžić i ja. Bio je to dosta težak posao, padali smo jedan preko drugog, zbilja smo se namučili, ali toj zastavi tamo više nije bilo mjesto. Odmah nam je poslije došao general Ivan Korade i rekao da gore sačekamo predsjednika Tuđmana koji je trebao doći. Nismo izdržali, jer su se naši dečki borili u Vrbniku, pa smo otišli pomoći. To se nije svidjelo generalu pa nas je ukorio - kaže branitelj Bilač.

Kaže da je osjećaj dizanja zastave prekrasan, da mu je drago što to radi zbog poginulih i ranjenih suboraca, a otkrio je i da je večer ranije ispunio obećanje davno dano svojim suborcima.

- Moje kolege Dragan Tomšić i Alan Bračanov stopostotni su invalidi, danas su bili na tvrđavi prvi put u 21 godinu, tamo smo ih odnijeli. To je bilo moje obećanje. To je nešto što će oni pamtiti do kraja života, a i ja ću - otkrio je Bilač.

Arhiva

Knin je danas bio povezan s još jednim gradom koji je obilježio Domovinski rat - Vukovarom. Skupljala su se sredstva za obnovu vodotornja, a jedan od onih koji su pomagali Bilaču sa zastavom bio je još jedna poveznica s gradom na Dunavu - Vukovarac Zoran Maričić, koji je nakon Oluje došao policijski posao raditi u Knin. Rekao je da mu je izuzetna čast slaviti Oluju ovdje, kao i da danas Knin izgleda puno ljepše nego tada.

Državni vrh

Na tvrđavi su se do podneva gotovo dva sata redali uzvanici, državni i vojni vrh. U društvu čelnika HDZ-a bio general Damir Krstičević, u vrijeme Oluje zapovjednik 4. gardijske brigade. Govoreći o akciji oslobađanja Dinare, Krstičević je rekao kako je izazova bilo mnogo.

- Dinaru ne bismo oslobodili bez emocija s kojima su u borbe ulazili naši gardisti i bez potpore hrvatskog naroda. Oluja je simbol junaštva, a tajna te pobjede je u našim ljudima - rekao je. Ratni ministar vanjskih poslova Mate Granić rekao je kako su se nakon Oluje dogodili pojedinačni zločini, paljenja i pljačke, međutim, dodao je, to nije bila državna politika. - Predsjednik Tuđman je bio najoštrije protiv takvih događanja - naglasio je.

Bez greške

Protokolarno, proslava je izvedena bez greške, s himnom tijekom koje je dignuta zastava. Tada su zazvonila crkvena zvona, a događaj se nastavio preletima tri MiG-a, akrobacijama Krila oluje, topovskim plotunima te drugim događanjima koja je pratilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Među njih su se spustili svi s kninske tvrđave u mimohodu Oružanih snaga, MUP-a te ostalih vojnih uzvanika. Nakon obraćanja na Trgu Ante Starčevića predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te branitelja Ivice Glavote, u crkvi Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je misa za domovinu. Ulice su u popodnevnim satima pretvorene u barove, a gotovo sa svake terase treštale su pjesme Thompsona, glavne zvijezde večernjeg programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:54