RATOVANJE ISTINAMA

Branitelji položili vijence poginulim ustašama i poručili da je Karlovcu dosta antifašista

Karlovac, 171110.Antifasisticki skup u cast akcije Veceslava Holjevca i partizana u Drugom Svjetskom ratu na kojem je bio nazocan i bivsi hrvatski predsjednik Stjepan Mesic.Na fotografiji: Stipe Mesic.Foto: Mario Pusic / Cropix
 Mario Pušić / CROPIX

KARLOVAC - U Karlovcu se jutros ratovalo istinama iz 1941. godine: Je li Većeslav Holjevac, kada je na današnji dan prije 69 godina u okupirani Karlovac s grupom partizana išao osoboditi skojevca Marijana Čavića Grgu izveo herojski potez, kako smatraju antifašisti, ili je to bila zločinačka akcija, kako smatraju neki branitelji. U spomen na taj potez antifašisti su htjeli na Dom zdravlja postaviti spomen ploču, istovjetnu onoj koja je razbijena 1991. godine, ali nisu dobili dozvolu ravnateljice Jadranke Šutić.

Na mjesto gdje je trebala biti spomen ploča branitelji Mario Mateša i Petar Banić iz Koordinacije braniteljskih udruga pred bolnicu su stavili vijenac s posvetom "Žrtvama četničko-komunističkog terora". Svijeće na kojima je pisalo HVIDR-a zapaljene su su dvojicu ustaša koji su poginuli prilikom akcije Većeslava Holjevca.

- Većeslav Holjevac nije nikakav zaslužni građanin nego je četničko - komunistički terorist rekao je Banić, a njegov kolega Mateša dodao je kako je "dosta bilo antifašista u Karlovcu". Oni smatraju da je zločin počinjen na tome mjestu 1941. godine istovjetan onome počinjen u vukovarskoj bolnici 1991. godine, te da su Državnom odvjetništvu prijavili akciju kako bi ispitalo je li akcija bila zločinačka.

- Dosta je bilo budala. Šteta što se za budalaštine ne može suditi, ali i budalaština je ustavno pravo - komentirao je bivši predsjednik Stjepan Mesić izjave Petra Banića. On se s antifašistima okupio u Parku narodnih heroja gdje su, kraj biste Veceslava Holjevca odrzali skup.

- Bezumni i iracionalni otpori postavljanju spomen ploče na zgradu bolnice sramota su za ovaj grad, za ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Sve to nas mora motivirati da upremo sve snage da se slome otpori i demaskiraju oni koji se predstavljaju kao borci za hrvatsku sutrašnjicu tako da negiraju hrvatsko jučer - rekao je Mesić. Naglasio je da ne može biti kompromisa i pogađanja o karakteru nacizma i ustaštva s jedne, te antifašizma s druge strane.

- Antifašisti su se u Drugom svjetskom ratu borili protiv najvećeg zla i pobijedili. To moraju znati političke nakaze koje ništa ne razumiju - smatra Mesić. Skup je podržalo više od 100 antifašiste, a pridružili su im se i Joža Boljkovac, bivši ministar unutarnjih poslova RH, te Tatjana Boljkovac, kćerka narodnog heroja Veceslava koja je vezu svoje obitelji s četnicima komentirala: Jedinu vezu moja obitelj s četnicima ima tako što su upravo oni ranili moju majku. Optužbe dijela branitelja nazvala je smiješnima.

Od Petra Banića i njegove Koordinacije proistekle iz Domovinskog rata ogradio se Zbor ratnih udruga iz Domovinskog rata Karlovačke županije koji okuplja 15 tisuća branitelja. Samo sat nakon Banićevog istupa predsjednik Zbora Vlado Benko rekao je kako ne podržavaju Banićeve akcije i izjave, naglasivši da Koordinacija ne predstavlja branitelje.

- Istina je da su članice te Koordinacije samo socijalno-interesne udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, udruge HVIDR-a, udovica i obitelji poginulih branitelja te razno interesno-rekreacijske grupe branitelja koje se vode kao braniteljske udruge - piše u Benkovom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:02