SVE SU OBJASNILE U PISMU

'BRANITELJIMA I NJIHOVIM UDOVICAMA ONA JE PRIJATELJICA I ZAŠTITNICA' Humanitarne udruge iskazale potporu hrvatskoj predsjednici nakon Vučićeva posjeta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2018. u 23:24

Zagreb, 190215. Savska 66.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic u poslijepodnevnim satima posjetila je hrvatske branitelje koji vec 123 dana prosvjeduju ispred Ministarstva u Savskoj ulici.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Članice humanitarnih udruga iz vremena Domovinskog rata uputile su u četvrtak pismo potpore predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović nakon što su njezin poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Hrvatskoj i izjave o "pojedincima s rubova političkog spektra, lijevog i desnog", koji protiv toga prosvjeduju, izazvali nesporazume i prijepore u dijelu hrvatske javnosti.

Hrvatska pozadinska fronta, Centar Apel te nekadašnje članice Bedema ljubavi 1991. poziv predsjednice hrvatske države srbijanskom predsjedniku procjenjuju kao korak ka rješavanju nagomilanih problema između Hrvatske i Srbije, iako, kako ističu, razumiju bol obitelji hrvatskih branitelja i civila čiji su članovi stradali ili nestali tijekom Domovinskog rata i koji su na dan Vučićeva posjeta prosvjedovali.

Među tim nagomilanim problemima izdvajaju pitanje nestalih, položaj Hrvata u Srbiji, protokol Vukovarske ratne bolnice kao i pitanje povrata dokumenata koji su od neizmjerne važnosti za otkrivanje istine o zatočenim hrvatskim braniteljima.

U istupima hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović, u njezinu glasu i licu tijekom Vučićeva posjeta prepoznale su, kažu, brigu i želju da se učini odlučujući korak u rješavanju svih tih problema.

Svjesne su kako predsjednici Republike Hrvatske nije bilo lako pozvati osobu koja je sudjelovala u ratnim zbivanjima 90-ih i koja nosi veliku odgovornost, no ta ista osoba jedina može započeti s rješavanjem tih problema, navodi se u priopćenju.

U pismu su se predstavnice Hrvatske pozadinske fronte, Centra Apel te nekadašnje članice Bedema ljubavi 1991. osvrnule i na prosvjed održan na Trgu bana Josipa Jelačića u vrijeme dolaska srbijanskog predsjednika Vučića, a s kojega su, po njihovoj ocjeni, neke poruke bile neprimjerene i promašene, iako, ističu, treba imati na umu kako su izazvane bolnim osjećajima i još bolnijim sjećanjima na izgubljene živote članova obitelji.

- Trebalo je imati hrabrosti i snage, podmetnuti svoja leđa zbog svih onih nemoćnih i ucviljenih majki koje traže svoje neprežaljene sinove, polako gubeći nadu i vjeru u pravdu - ističu u pismu potpore predsjednici Grabar-Kitarović, uz  želju da hrvatski branitelji i udovice hrvatskih branitelja shvate kako u njoj imaju prijatelja i zaštitnika.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo