RASPRAVA U SABORU

Branko Bačić (HDZ): Vlada je u proteklih godinu dana vukla dobre poteze

ističe kako je Hrvatska u proteklih osam godina izvukla 44 milijarde kuna više nego je participirala u zajedničkoj blagajni
Branko Bačić
 Damjan Tadić/Cropix

Suprotno oporbi, saborski HDZ hvalio je u srijedu poteze koje je Vlada u proteklih godinu dana poduzimala u borbi s pandemijom covida, u očuvanju gospodarstva, obnovi.

U trećem kvartalu ove godine rasli smo 16,1 posto, na kraju godine rast BDP-a premašit će osam posto, imamo 50 tisuća zaposlenih više nego lani, osigurali smo sredstva za bržu obnovu od potresa, pobrojao je Branko Bačić (HDZ).

Smatra da su stvoreni uvjeti da desetljeće pred nama bude uistinu razvojno, ističe kako je Hrvatska u proteklih osam godina, tj. od ulaska u EU, izvukla 44 milijarde kuna više nego je participirala u zajedničkoj blagajni.

Zahvaljujući sredstvima Unije ulazimo u ozbiljne investicijske cikluse u prometu i energetici, kazao je, spominjući Pelješki most, koridor Vc, most na Svilaji, izgradnju 13 velikih luka, LNG terminal.

Bačić odbacuje oporbene tvrdnje da premijer ne iznosi točne, nego podatke koji nisu realni, da uljepšava stvarnost.

Ivana Kekin (ZLB) ustrajava da je premijerovo Godišnje izvješće o radu Vlade „odvojeno od realiteta“.

Podsjetio me na izjavu ministra Aladrovića da je Hrvatska fenomenalno mjesto za život, jedini je problem što se s njima ne bi složio velik dio građana, kazala je Kekin koja tvrdi da Vlada nije provela ni jednu reformu, da su njeni potezi okrenuti dobrom rejtingu.

Jedina reforma na kojoj Vlada radi je reforma zdrave pameti hrvatskih građana, izjavila je.

„Vaše nasljeđe će biti da ste se u najtežim trenucima igrali skrivača iza Martine Dalić, Vanđelića i Beroša“, poručila je premijeru Sandra Benčić (ZLB) navodeći da će se političko nasljeđe njegove vlade mjeriti kroz odgovor na tri ključne krize: Agrokor, covid pandemiju i potresa.

To je sigurno najveći grijeh ove vlade, ocijenila je dodavši kako je teško zamisliti da bi se u nekom glavnom gradu tek godinu i pol nakon potresa počele donositi prve odluke o uklanjanju zgrada, da bi premijer dozvolio da mu ljudi budu u kontejnerima, a dobio je pet milijardi kuna samo za Zagreb i okolicu.

Ante Prkačin (DP) ocijenio je da nismo dovoljno energični prema državi Srbiji, da se ne traži glasno ratna odšteta, nismo uporni u otkrivanju nestalih, griješimo jer međunarodnoj zajednici nismo točno pokazali destruktivno djelovanje srpske politike, predvođeno Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Što se tiče pomoći hrvatskim građanima, ako ne uđete u trošarine i PDV - bit će ih teško zaštiti u ovom trenutku, poručio je premijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:28