AKCIJA OLUJA

Brigadir Roko Mijić nije skrivao vojne dokumente

 Željko Huljev

SPLIT - Sutkinja splitskog općinskog suda Ivana Bilušić-Ramljak oslobodila je u četvrtak umirovljenog brigadira Roka Mijića od odgovornosti za otuđivanje arhivskih materijala MORH-a vezanih uz vojno-redarstvenu akciju Oluja.

Obrazlažući presudu, sutkinja je ustvrdila da nema dokaza da su zemljovidi i dokumenti nađeni u stanu nekadašnjeg zapovjednika u 152. brigadi i zamjenika zapovjednika Operativne grupe Sinj Ante Kotromanovića u vrijeme Oluje doista dio arhivske građe.

Mijiću su u stanu doista prošle godine pronađeni kodirani zemljovidi s oznakom Alpina i planovi napada, a potom je optužen temeljem zapovijedi MORH-a iz rujna 1996. po kojoj svi dokumenti takve vrste moraju biti pohranjeni u arhivi ministarstva.

No, nakon svjedočenja nekoliko svjedoka, među kojima i generala Rahima Ademija, sud je utvrdio da je riječ o kopijama među kojima je većina dokumenata bez pečata ili potpisa, pa premda ti dokumenti jesu "registraturno gradivo MORH-a", nije dokazano da bi po svojim osobinama spadali u arhivsku građu.

Tome nije pomogla ni činjenica da je više svjedoka ustvrdilo da se iz tih zemljovida mogao rekonstruirati tijek operacije Oluja, zbog čega se za Mijićevu dokumentaciju bio zainteresirao i haaški tribunal. Ante Kotromanović, pak, tijekom suđenja je izjavljivao da su sporni dokumenti dio Mijićevog diplomskog rada.

- Mislim da presuda nije ni mogla biti drugačija. Ne vjerujem da su ovdje bili toliko bitni topnički dnevnici ili nekakva dva zemljovida, više se željelo pokazati, a tužitelji su na tome i gradili slučaj, da je Hrvatska vojska bila toliko neorganizirana da je svatko mogao kako je htio odnositi dokumente. Također, očito se željelo diskvalificirati linije zapovijedanja, kazao je Mijić nakon presude, ne želeći spekulirati zašto je nekoliko drugih osoba optuženih iz istih razloga pristalo na nagodbu s uvjetnom presudom.

Također, Mijić nije želio komentirati koliko je njegovo suđenje bilo pod pritiskom Haaga, koji je prije nekoliko dana i od EU zatražio dnevnike nekadašnjih promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:10