POVRATAK SEBI

BRITANKA OPISALA SVOJE LJETOVANJE U HRVATSKOJ I DOBILA 2.000 KUNA OD POZNATOG DNEVNIKA 'Taj otok će vam dati nešto što ćete pamtiti'

 
Ilustracija
 Ante Cizmic / HANZA MEDIA

Britanka Sarah Haselwood osvojila je na natječaju The Telegrapha nagradu u iznosu 2.000 kuna za svoju kratku priču o ljetovanju, koja je objavljena pod naslovom 'Lijeni dani, čisti eskapizam i povremeno tulumarenje u Hrvatskoj'.

"Zahvaljujući Svjetskom prvenstvu, Hrvatska je privukla globalnu pozornost. No za mene, primamljivost hrvatskog otoka Hvara došla je iz potrebe da pobjegnem od svoje djece na nekoliko dana. Komplicirani paradoks uživanja u slobodi, dok mi istodobno nedostaje obitelj, činio se pojačan u ovom nezaboravnom mjestu", započela je Sarah nagrađeni opis svog ljetovanja na Hvaru, koji opisuje kao dekadetnu avanturu "svijeta ispunjenog mirisima lavande i maslina obljubljenih suncem".

"Hvar je prekrasan i gostoljubiv, bez trunke neprijateljstva. Luka se hvali flotom superjahti, ali ljudi dolazi iz utješnog asortimana porijekla, nacionalnosti i dobnih skupina. Srednjovjekovna utvrda sjedi veličanstveno iznad luke, a trg ispod stvara talijanski osjećaj, sa štandovima i restoranima prožetim historijskom elegancijom."

Sara opisuje kako joj se život na ljetovanju pretežito vrtio oko drijemanja, čitanja i kupanja u moru, dok je popodneva provodila u Hula Hula baru ili ležeći na plaži. "Nisam bila ni 'mamica' niti na bilo koji način etiketirana, nisam više bila skamenjena, ukočena ili zgrožena time što tulumarim u zrelim godinama. To jednostavno nije bilo važno. Osuđivanje nije bilo dio te računice."

Navečer smo se odvažili brodom do obližnjeg otoka Stipanska plesati pod zvijezdama u Carpe Diemu, nedavno proglašenim jednim od najboljih beach klubova na svijetu. Priznajem, mučila sam se s glazbom, naviknuta na mekše ritmove soundtracka 'Najvećeg šoumena', zahvaljujući mojoj djeci. Međutim, bilo je to vrijedno iskustvo. Gdje drugdje bih mogla odbaciti oprez, s predivnim morem u pozadini i sitnim pijeskom pod stopalima?"

Priznaje krivnju jer nije istraživala povijesne spomenike Hvara, ali zaključuje kako se, kao majka dvoje djece mlađe od pet godina i sa samo tri dana na raspolaganju, vratila sebi kakva je nekada bila, uživajući u lijenim danima, čistom eskapizmu i povremenom partijanju. "Kakav god bio vaš status ili razlog da odete tamo, Hvar će vam dati nešto što ćete pamtiti. Ja samo želim znati kad ću se vratiti", zaključila je Sarah Haselwood svoju priču objavljenu u Telegraphu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:20