POD PRITISKOM

Brođanin koji je bio na korona svadbi: Šokirali su me pozivi drugih uzvanika, znate što mi kažu?

‘Zbog vlastite komocije ugrozili bi zdravlje drugih‘, kaže ovaj Slavonac
 Ilustracija/Darko Tomas/CROPIX

Na savjesno ponašanje i odgovornost, kako prema sebi, tako i prema drugima, pozvali su u subotu na konferenciji za medije članovi Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije i stručnjaci na čijim je leđima već tjednima teret borbe s epidemijom.

Upozorili su, pritom, kako im lažni iskazi o kontaktima onemogućavaju pratiti put virusa i detektirati sve koji bi njime mogli biti inficirani, a samim time ga i prenositi dalje. Činjenica da, prvi put od proglašenja izvanrednog stanja borbe protiv virusa COVID-19, virus "slobodno kola" populacijom županije, dovoljno govori o tomu da stvari pomalo izmiču ljudskoj kontroli, piše portal SBplus.

Naime, njima se samoinicijativno javio Brođanin - jedan od gostiju svadbene svečanosti održane 26. lipnja izvan Brodsko-posavske županije, a koja je rezultirala velikim brojem oboljelih diljem Lijepe Naše.

- U samoizolaciji sam i čekam rezultate testiranja. Bilo bi zanimljivo da problematizirate pritisak koji se vrši na ljude koji su potencijalno zaraženi koronavirusom, a dolazi, najčešće, upravo od prijatelja i poznanika. Posljednjih dana, naime, malotko me zove kako bi mi pružio podršku ili pitao kako sam, većina mi šalje poruke tipa 'nismo bili zajedno', 'nisi me vidio', kako ih ne bi naveo kao osobe s kojima sam ostvario bliske kontakte nakon povratka iz svatova.

To je uistinu tužno i krajnje neodgovorno. Zbog vlastite komocije netko je spreman ugroziti zdravlje drugih. Nemam nikakve simptome pa se nadam negativnom nalazu, ali ovaj period svakako će mi ostati u pamćenju po lošemu zbog takvog tuđeg ponašanja - rekao je Brođanin koji je želio ostati anoniman, naglasivši kako nije usamljen u takvom tretmanu bližnjih jer i desetero drugih ljudi koje poznaje, a kojima je zbog istog događaja određena samoizolacija, prolaze isto. Kako je sam potvrdio - "naziva nas se i moli neka ih ne navodimo kao kontakte", piše SBplus.hr.

Očigledno, na savjesti onih koji epidemiološkoj službi osiguravaju takve osobne podatke, ostaje da - ispred dobrih odnosa s prijateljima, poznanicima, radnim kolegama - stave svoju moralnu dužnost i osobnu odgovornost za pružanje preciznih i točnih podataka o ostvarenim bliskim kontaktima. U suprotnome, sav trud zdravstvenih djelatnika i stručnjaka pada u vodu, a koronavirusu su izloženi i oni koji ga, možda, neće uspjeti "prehodati" kao mlađi dio populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:38