DREVNA TRADICIJA

Brodska pruga Jarun i Lanište: Nakon 50 godina Zagreb ima skelu

Prijevoz s lijeve na desnu obalu stajat će 5 kuna, a skelom se neće moći prevoziti motorna vozila
Zagreb, 121010.Zeljko Kelemen i Monika Mikulec izumitelji skele koja ce prevoziti gradjane Zagreba sa jedne obale Save na drugu kod jezera Jarun i s druge strane kod Arene Centra.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Nakon 50 godina Zagrepčani će se preko Save ponovno voziti skelom! Željko Kelemen i Monika Mikulec, veliki entuzijasti i zaljubljenici u Savu, pokrenuli su projekt kojim na užem zagrebačkom području namjeravaju oživjeti tradiciju skele i skelara, a prva takva drvena skela početkom studenog spojit će lijevu i desnu stranu riječne obale na Laništu.

Tako će stanovnici naselja Jarun, Knežija i Srednjaci dobiti jednostavnu i jeftinu vezu sa sportskom dvoranom Arena Zagreb, kao i s budućim trgovačkim i zabavnim sadržajima Arena Centra, dok će stanovnici naselja Lanište, Remetinec, Botinec, Savski Gaj i Trnsko dobiti brzu vezu sa sportsko-rekreacijskim centrom Jarun.

Kako premostiti rijeku

- Uzvodno i nizvodno od Zagreba i dalje postoje skele kojima se i danas služe mještani mnogih sela. Oni žive na jednoj strani rijeke, dok su im polja na drugoj strani. Skela je jedini način da premoste rijeku, što nas je potaknulo na ideju kako bi se jednu takva skela mogli staviti u funkciju i u Zagrebu.

Tako bi se obogatila turistička ponuda grada i oživjela tradicija prelaska rijeke na jednostavan i jeftin način - kaže Željko Kelemen.

Skela neće imati motorni pogon nego će koristiti snagu riječne struje. No, kako bi zadržala svoju putanju, bit će vezana s dva čelična užeta - jedno će zrakom spajati dvije obale, a drugo će uže kliziti po prvome na koloturu i tako zadržavati skelu da ne otplovi niz rijeku. Plovilom će upravljati profesionalni kormilar.

Gradnja nove skele sa svim popratnim sadržajima stajala bi oko pola milijuna kuna, pa su Željko i Monika odlučili da je mnogo jeftinije kupiti i urediti jednu od sačuvanih skela koja je izvan funkcije.

- Prevozit ćemo građane, turiste, bicikliste, šetače pasa, a cijena prijevoza bit će pet kuna. Osim toga, na skelu ćemo postaviti nadstrešnicu od trske kako bi mogla biti u funkciji i za kišovitog vremena, dok će u večernjim i noćnim satima pristup skeli osvjetljavati baklje. Želimo da sve bude kao nekad - kaže Monika.

Ugostiteljski sadržaji

Monika i Zlatko skelu će opremiti i za jednostavne ugostiteljske sadržaje i manje proslave, team building i razne prezentacije.

Planirali su je pustiti u promet još ljetos, ali iz Grada nisu mogli dobiti nikakav odgovor. Nakon pet mjeseci čekanja, napokon su dobili lokacijsku dozvolu u kojoj piše da “postavljanje skele za prijevoz pješaka koincidira s buduće planiranim sadržajima kolno-pješačkog Jarunskog mosta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 03:11