PRAVOMOĆNA ODLUKA

BUJANEC OSUĐEN ZBOG 'OSTOJE RANKOVIĆA' Zbog klevetanja bivšeg ministra unutarnjih poslova mora platiti 22.500 kuna

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Velimir Bujanec morat će u državni proračun uplatiti 22.500 kuna, što je konačni epilog sudskog postupka u kojem ga je za klevetu tužio bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Bujanec je, podsjetimo, u lipnju 2017. na Općinskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na plaćanje 22.500 kuna te dodatnih 14.500 kuna troškova Ostojićeva odvjetnika, danas pokojnog, Radana Kovača, odnosno 1000 kuna sudskih troškova, a prije mjesec dana takvu presudu osječkog suca Ivana Sajtera potvrdio je Županijski sud u Velikoj Gorici.

Tamo su, naime, utvrdili da u prvostupanjskom postupku nije bilo niti jedne bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje se Bujanec žalio te da je Sajter u prvostupanjski postupak pravilno vodio i okončao. Podsjetimo, Ostojić je Bujanca tužio jer ga je u svojoj emisiji "Bujica", emitiranoj 25. 11. 2015. na Osječkoj televiziji, a u kojoj se bavio smrću Darka Pajičića, hrvatskog branitelja iz Vukovara, okarakterizirao "beskrupuloznim ministrom" nazvavši ga pri tome "Ostojom Rankovićem", pri čemu ga i neizravno prozvao odgovornim za Pajičićevu smrt. Bujanec je u uvodu emisije rekao: "Nakon laži koje je javno iznio beskrupulozni ministar Ostoja Ranković, sveta dužnost je danas u Bujici odgovoriti i demantirati".

Podsjetimo, Pajičić je u studenome 2013. postao simbolom hrvatske desnice nakon što je nastradao u pokušaju razbijanja ćirilične ploče na zgradi policije u Vukovaru. U želji da razbije ploču, Pajičića, koji je tada imao 2,7 promila alkohola, spriječio je policajac Saša Sabadoš, a u tom sukobu Pajičić je zadobio teške ozljede glave od kojih se dugo oporavljao.

No, dvije godine poslije Pajičić je preminuo, za što je dio pripadnika desnog političkog i braniteljskog miljea izravno optuživalo Ostojića, smatrajući da je, između ostalog, zaštitio i policajca Sabadoša. Tvrdili su da je smrt nastupila upravo zbog tog prvog pada, no obdukcija je pokazala da se njegova smrt ne može povezati s događajem iz studenoga 2013., jer je i nakon njega imao sličnih problema i padova na glavu.

"Nedvojbeno proizlazi da je optuženik u predmetnoj emisiji iznio i pronio činjenice koje upućuju na plasiranje tvrdnje kako je tužitelj kao ministar unutarnjih poslova odgovaran za smrt Darka Pajičića. Također, namjera optuženika bila je uvjeriti javnost da je ministar Srbin koji je dao nalog policajcu da primijeni nezakonita sredstva prisile prema prosvjednicima Hrvatima u Vukovaru uslijed čega je došlo do teške tjelesne ozljede D. Pajičića...", stoji u pravomoćnoj presudi kojom se potvrđuje da je Sajter pravilno ocijenio kako je Bujanec takvim tvrdnjama "svjesno iznio laži".

"Okrivljenik kao novinar nije morao vjerovati obdukcijskim i vještačkim nalazima, izvještajima PU... Novinar ima pravo sumnjati u sve i sva, poduzimati vlastita istraživanja i propitkivati 'službenu istinu', a sve u cilju prava javnosti na istinitu informaciju od javnog značaja. Međutim, postavlja se pitanje na čemu je to okrivljenik bazirao svoje inkriminirajuće navode, ako ne na službenim dokumentima i izvještajima? Na temelju kojih je to vlastitih investigativnih metoda došao do zaključka o krimenu privatnog tužitelja, kojega je onda i javno prokazao u TV emisiji? Čini se samo na temelju tračeva i politikantskih glasina. Nitko nema pravo na laž!...

Iako se okrivljenik ne bavi klasičnim novinarstvom, to ne znači da ne mora poštovati jasna pravila struke i novinarske uzuse. Svaki novinar mora se voditi načelom provjeravanja informacija te saslušanja i druge strane... Okrivljenik ništa od toga nije učinio", napisao je, između ostaloga, Sajter u obrazloženju presude. Viši sud zaključio je i da je Sajter pravilno utvrdio da je Bujanec nazvavši Ostojića beskrupuloznim te Ostojom Rankovićem "postupao u namjeri da ga uvrijedi".

Zagreb, 070219.
Kuca Europe, ulica Augusta Cesarca 4.
Medjunarodna konferencija Prijetnje demokraciji na internetu  izbori za Europski parlament 2019 u organizaciji GONG-a.
Na fotografiji: Ranko Ostojic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

"Optuženik je privatnog tužitelja oslovljavao kao Aleksandra Rankovića u namjeri da negira njegovu nacionalnost... oslovljavajući ga imenom Ostoja Ranković aludirao je na to da je vršio funkciju na način kao što je to činio Aleksandar Ranković koji je u FNRJ kao ministar unutarnjih poslova provodio masovna uhićenja, zbog čega je omražen u RH."

Bujanec kaznu mora platiti u roku od šest mjeseci, a ako to ne učini, prijeti mi kazna radom za opće dobro u trajanju od 90 dana ili kao konačna kazna 45 dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:19