POBUNA

BUNT U KARLOVCU ZBOG HIDROCENTRALE U CENTRU 'Poražavajuće je da će investitor gradu za ovo godišnje plaćati tek 15.000 kn, a zarađivati milijun i pol'

 Mario Pušić / CROPIX

Karlovac će vjerojatno dobiti mini hidrocentralu na Korani u samom središtu grada.

U toj priči Karlovčanima nije sporan rad turbina za proizvodnju električne energije, jer je ta pozicija na slapu nekad imala takvu namjenu, nego neke naoko sporedne svari koje dolaze u paketu s pogonom.

Četiri kapučina

Na platou iznad slapa, koji je jedna od najljepših gradskih šetnica, odnosno vidikovac, sagradit će se prateći objekt. Koliko će on nagrditi lijevu obalu Korane, građanima su demonstrirali gradski politički i društveni aktivisti koji su na tome mjestu od letvi i najlona “sagradili” maketu te građevine u prirodnoj veličini. U građevini visokoj 4,5 metara trebali bi biti trafostanica, komandna soba i toalet. Glavni inženjer na terenu je bio građevinac, nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić, a pomagali su mu aktivisti udruga Naš Karlovac, Za radnički Karlovac te članovi SDP-a.

Ono što je jednako porazno u ovoj priči, naglašavaju prosvjednici, jest štetan ugovor za Karlovac u ovom poslu jer će godišnje Gradu plaćati naknadu od samo 15-ak tisuća kuna.

- Investitor će imati godišnje troškove 2000 eura Karlovcu, 2000 eura Hrvatskim vodama, oko 35.000 eura amortizacije i oko 8000 eura za ostale troškove, što zajedno iznosi 47.000 eura ili oko 350.000 kuna, a prihode mu garantira država jer za svaki proizvedeni kilovatsat dobiva naknadu od 0,93 kune. To znači da će godišnje za predviđenu proizvodnju od dva milijuna kWh dobivati 1,86 milijuna kuna, odnosno da će mu godišnje ostajati 1,86-0,35=1,51 milijun kuna od gospodarske aktivnosti na gradskom zemljištu i na slapu koji je već sagrađen. Zarada Grada iznosi 0,9 posto u odnosu na čistu dobit investitora - izračunao je Davor Petračić, sudski vještak za građevinu.

SDP-ov Dario Janković, koji radi i kao sudski vještak za financije, ilustrirao je tu računicu praktičnim primjerom pa ispada da će Grad za hidrocentralu dobivati naknadu u vrijednosti od četiri kapučina iz obližnjeg kafića, odnosno 40 kuna dnevno.

Pisani odgovor

Žarko Latković iz inicijative ProbudiKA rekao je da je hidroelektrana neprihvatljiva, kao i sve ostale na karlovačkim rijekama, a Dimitrije Birač iz inicijative Za radnički Karlovac pozvao je građane da “konačno kažu dosta ovakvom načinu vođenja Grada i da to učine na mjesnim izborima iduće godine”.

Smatraju i da je projektom predviđen prekratak rok u kojem turbina ne bi radila, od 1. srpnja do 1. rujna. Vrlo brzo im je odgovorio karlovački gradonačelnik Damir Mandić, ocjenjujući njihove zaključke površnima i politikantskima.

- Procjenu prava služnosti stavili smo na stranu i naručili smo vlastitu. Naš procjenitelj je procijenio kudikamo više, ne 13 tisuća kuna godišnje, nego 40 tisuća kuna godišnje, odnosno 530.000 kuna jednokratno ili 40.000 × 30 godina što iznosi 1,200.000 kuna s uračunatom kamatom. Svakih sedam godina se radi revizija i Grad Karlovac ima pravo tražiti novu procjenu vrijednosti i novu cijenu - izjavio je Mandić.

Investitor se s tom kalkulacijom ne slaže te sada čekaju i njegov pisani odgovor.

- Unapređujete grad povećanjem prihoda s četiri na 11 kapučina dnevno - komentirao je Petračić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:51