OPET PREOKRET

BURIĆU JOŠ JEDNA ŠANSA Ustavni sud poništio izbore na dva biračka mjesta u Belišću i naredio ponovno glasovanje!

 Damjan Tadić/Cropix

BELIŠĆE - Ustavni sud poništio je, na dva biračka mjesta, izbore za gradonačelnika Belišća nakon što su žalbu na izborne rezultate zaprimili od HDSSB-a, čiji je kandidat Dinko Burić, prema rješenju Županijskog izbornog povjerenstva izgubio izbore od HDZ-ovog Dinka Huisa za jedan glas.

Podsjetimo, nakon prvog prebrojavanja glasova Huis je imao četiri glasa prednosti, na što je HDSSB tražio ponovno brojanje koje je prema rezultatima ukazivalo da za jedan glas pobjeđuje Burić. No, kada je Gradsko izborno povjerenstvo Belišća dostavilo rezultate ŽIP-u, gdje su bila i četiri sporna listića na kojima su brojevi ispred kandidata bili prekriženi, umjesto zaokruženi, ŽIP ih je proglasio važećima čime je Huis dobio glas prednosti.

HDSSB tada ulaže žalbu Ustavnom sudu, koji je djelomično prihvaća te poništava izbore na dva biračka mjesta na kojima su naknadno otkrivena dva listića - na svakome mjestu po jedan, koja u prvom prebrojavanju nisu bila zabilježena. S obzirom da je na oba listića glas dobio Huis, njemu su tako pribrojana dva nova glasa, no Ustavni sud je ocijenio da je u ova dva slučaja pogreške izbornih povjerenstava

"Ustavni sud prvo primjećuje da, s obzirom na malu razliku u broju glasova za jednog odnosno drugog kandidata, činjenica da su se ta dva glasačka listića - prema utvrđenju GIP-a koje ŽIP kasnije nije posebno razmatrao - zapravo "od početka" nalazila u glasačkim kutijama na biračkim mjestima broj 5 i 6 (pa slijedom toga i u kuvertama u kojima su 3. lipnja 2013. bili glasački listići) predstavlja novu pravno relevantnu činjenicu kojoj su i GIP i ŽIP bili dužni pokloniti pažnju i u pisanom obliku obrazložiti sve činjenice i okolnosti s njima u vezi.

BURIĆ IZGUBIO IZBORE ZA SAMO 4 GLASA! HDSSB: 'Tražimo ponovno prebrojavanje glasova'

Nadležna izborna povjerenstva to nisu učinila,“ stoji između ostalog u rješenju Ustavnog suda, koji se nije želio upuštati u još jedno sveobuhvatno prebrojavanje glasova u Belišću jer bi ma izbore „mogla bi biti bačena sjena nevjerodostojnosti, što se imperativno mora izbjeći.“

„U takvim okolnostima i u svjetlu činjenice da je razlika u broju glasova za jednog odnosno drugog kandidata samo jedan glas, a da su sporna dva glasačka listića, Ustavni sud mora uvažiti stroge zahtjeve koji se postavljaju u izbornom pravu te je postupak glasovanja potrebno ponoviti na dva biračka mjesta koja su povezana sa spornim glasačkim listićima,“ odlučio je Ustavni sud, a ponavljanje izbora u OŠ Ivana Kukuljevića i Dječjem vrtiću Maslačak bit će održano u nedjelju 16. lipnja.

HDSSB-ovac Burić poziva Belišćane da izađu na ponovljene izbore

HDSSB-ov kandidat za gradonačelnika Belišća Dinko Burić pozdravio je danas odluku Ustavnog suda o ponavljanju drugog izbornog kruga za gradonačelnika Belišća na dva biračka mjesta, te pozvao Belišćane da izađu na ponovljene zbore 16. lipnja.

"Pozdravljam odluku Ustavnog suda o ponavljanju izbora nakon drugog izbornog kruga", izjavio je Burić za Hinu, pozivajući građane Belišća da izađu na ponovljene izbore, čije će rezultate poštivati.

U prvom izbornom krugu 19. svibnja Burić je osvojio više glasova od HDZ-ovog protukandidata Dinka Huisa, a vodio je i u drugom izbornom krugu sa 67 glasova sve do zadnjeg biračkog mjesta, kada je izgubio s četiri glasa.

Nakon uložene žalbe Županijskom izbornom povjerenstvu i prebrojavanja glasova, Povjerenstvo je utvrdilo da je Burić izgubio mjesto gradonačelnika sa samo jednim glasom manje od svoga protukandidata Huisa.

Županijsko izborno povjerenstvo Burićevu žalbu odbacilo je kao neosnovanu, nakon čega je HDSSB uložio žalbu Ustavnom sudu.

Ustavni sud je žalbu djelomično usvojio i poništio rezultate izbora za gradonačelnika Belišća, te odredio da će se drugi izborni krug na dva sporna biračka mjesta ponoviti 16. lipnja. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:46