VIŠEMJESEČNI SUKOB

'RAZBOJSTVO I HAJDUČIJA!' Dinko Burić isključio Valpovu dotok pitke vode, građani razvalili šahtove

 CROPIX

VALPOVO - Danilo Vukčević jedan je od novih heroja Valpova. Upravo je on naime bio taj koji je kliještima otvorio zatvorene ventile nakon čega je potekla voda cjevovodom i dospjela u kućanstva Valpova, Narda i Šaga, ali i dijela Belišća koje graniči s Valpovom i čiji su građani također ostali bez vode nakon što je Hidrobel odlučio obustaviti isporuku ne poštujući sudsku odluku.

- Napokon smo uspjeli i uz puno napora pustili vodu. Iako su s cjevovoda bila uklonjeni koturi mi smo s našim alatom uspjeli odvrnuti ventile. Zadovoljili smo pravdu i nadam se da ćemo ostvariti i konačnu pobjedu u ovom besmislenom slučaju. To što su nam napravili bio je čisti bezobrazluk, a ako netko misli da sam ja učinio nešto što nisam smio neka dođu po mene i neka me sankcioniraju. Radio sam za dobrobit djece, za građane koje su ostali bez vode i neka sa mnom rade što hoće - rekao je Vukčević, koji se gotovo pola sata borio s ventilima, nakon što su građani Valpova odlučili samoinicijativno odvariti zavarene šahtove u Belišću i ponovno pustiti vodu da poteče iz njihovih slavina u Valpovu. Ono što im nije osigurala država putem svojih institucija učinili su oni sami.

Oko 20,20 sati voda je potekla iz slavina, a pola sata kasnije „oslobođen“ je i drugi šaht, koje su Valpovčani potom i sami zavarili kako ne bi bilo nove obustave. Svoje sugrađane došao je podržati i saborski zastupnik Tomislav Ivić (HDZ), koji je rekao da je „postupak Hidrobela po nalogu gradonačenika Burića čisto razbojstvo i hajdučija.“

- Vezano za problem s vodom postoji sudski spor između Belišća i Valpova, ali postoji i presuda Trgovačkog suda i privremena mjera Općinskog suda kojom se zabranjuje obustava isporuke vode. No, očito je da zakonite odluke ne vrijede i za lokalnog šerifa i hajduka. Pozdravljam ovo što su građani napravili i razvalili šaht, jer se nije smijelo dopustiti čekanje sporog birokratskog aparata do ponedjeljka, a da 10 tisuća ljudi bude bez vode - rekao je Ivić, kazavši da je ovo nezapamćen čin podsjetivši da je za vrijeme Domovinskog rata Dubrovnik dobivao vodu iz Trebinja, dok se od Valpova struja isporučivala u tada okupiranu Baranju.

O cijelom slučaju progovorio je i gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

- Naše crpilište dobiva uskoro novog vlasnika iz Engleske, a oni su izrazili želju za čistim računima. Belišće i Marijanci su sve svoje troškove uredno podmirili, što ne vrijedi za Valpovo koje se ponaša kao da su na Divljem zapadu i ne žele platiti dug. E, ako će Valpovo biti Divlji zapad, onda ću ja biti Wyatt Earp. Nismo mi u Belišću kreteni i neću dopustiti da svi zbog troškova koje Grad Valpovo ne želi platiti na kraju ostanemo bez vode - rekao je Burić uz dodatak:

- Valpovu ćemo pustiti vodu u subotu.

No, to neće morati činiti, jer su Valpovčani to sami odradili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 08:13