NEMIR MEĐU VLADAJUĆIMA

BURNO U HDZ-u NAKON OSTAVKE MARTINE DALIĆ 'Plenkovićeva pozicija je oslabljena! Prijevremeni izbori sada su sve izvjesniji...'

 
Gordan Jandroković i Andrej Plenković
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Ovakav rasplet i ostavka Martine Dalić je očekivana, samo što sam ja očekivao da se to dogodi puno ranije. Ne znam zašto je premijer Andrej Plenković toliko čekao. Umjesto da je to riješio odmah, mi smo šest mjeseci imali problem za koji smo znali kako će na kraju završiti - komentirao je ostavku potpredsjednice Vlade jedan istaknuti član HDZ-a. Kaže kako je sada sve otišlo predaleko i da je Plenković bitno oslabio svoju poziciju.

- Problem je što ostavka nije bila odluka ni Plenkovića, ni Dalić, nego su na taj potez, zapravo, bili primorani što zbog pritiska medija, što zbog pritiska koalicijskih partnera. To se vidi i po tome što je premijer Martinu Dalić branio praktički do zadnjeg trenutka. Tek u nedjelju je počeo mijenjati retoriku kad je vidio da očito dalje tako ne može - rekao je naš sugovornik. Jedan drugi član stranke kaže kako se Plenković sada doveo u situaciju da ga koalicijski partneri mogu sve više ucjenjivati te da će uskoro opet svi nešto tražiti.

- Za to je sam kriv. Zapravo se u većinu problema Plenković sam doveo. Počelo je kada se odlučio riješiti Mosta, a da se o tome uopće nije konzultirao s nama u stranci, nastavilo se s odlukom o ratifikaciji Istanbulske konvencije o čemu nas također nije prije obavijestio, a sada je s odugovlačenjem slučaja Dalić sebe ponovno doveo u nezavidnu situaciju - kaže ovaj član stranke.

Dio HDZ-ovaca jučer nam je rekao kako su očekivali da će to s Plenkovićem “ići bolje i drugačije”, otkako je preuzeo stranku.

- Očekivao sam više od premijera, a sada ne znam što bih rekao. Nekako mi se čini da su prijevremeni izbori sve izvjesniji. Mislio sam i ranije da bi do njih moglo doći u ovoj godini, ali na drugačiji način - da će to biti naša odluka i da ćemo na izbore s pozicije liderstva i učvršćivanja vlasti. Sada se bojim da ćemo na izbore biti prisiljeni - rekao je još jedan od naših sugovornika.

Kaže kako u stranci vlada razočarenje i da će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti atmosfera na Izvještajnom saboru stranke koji bi se trebao održati 26. svibnja u Ciboni. Navodno su osim izaslanika na Sabor pozvani brojni drugi članovi i simpatizeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:40