USKORO VIŠE CIJENE

Čačić: Struja će poskupjeti više od 13,5 posto. Mrsić: To jest udar na standard, ali drugačije ne ide

Vlada Jadranke Kosor odlučila se proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj. Tu vrstu gluposti da Vlada određuje cijene napustili smo devedesetih, kazao je Čačić
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana.

Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u međuvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla nema nikakve dvojbe da će cijena struje poskupjeti, o čemu se, rekao je, rade izračuni.

"Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili", rekao je Čačić novinarima prije početka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5 posto.

Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit će od Ministarstva gospodarstva i vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a očekuje da će Vlada odobriti poskupljenje od 15 posto.

Čačić pretpostavlja da će do poskupljenja struje doći u okviru sljedećih mjesec i pol dana.

Upitan može li Vlada na neki način ublažiti udar na standard građana, ustvrdio je da ni jedna Vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije.

Dodao je da Ministarstvo gospodarstva do 2009. nije određivalo cijene u energiji, odnosno "da se nije pravilo da ih određuje" te da se nakon toga Vlada Jadranke Kosor odlučila proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj.

Tu vrstu gluposti da Vlada određuje cijene, kazao je Čačić, napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalističko samoupravljanje razumjelo je da Vlada ne može određivati cijene.

Čačić je zaključio da svi mogu suosjećati s građanima zbog rasta cijena, ali da je jedna stvar suosjećanje, a druga "da glumimo da možemo određivati cijene".

Ministar rada i mirovinskog sustava Miradno Mrsić danas je u Koprivnici, komentirajući najavljeno poskupljenje struje, kazao kako jednostavno drugačije ne ide, kako će to biti udar na standard građana, ali i da će socijalno najugroženiji biti zaštićeni.

U ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo stoji, a sve što radimo, radimo kako bi se ono pokrenulo. Kada do toga dođe, doći će i do porasta broja radnih mjesta i u konačnici do pada nezaposlenosti.

Vlada je u proračunu osigurala sredstva koja se tiču socijalnih mjera. Uz sva smanjenja koja smo radili u proračunu, dio koji se odnosi na socijalna davanja, umirovljenike i nezaposlene je povećan. Dakle, predvidjeli smo sredstava koja bi ublažila taj udar, rekao je ministar Mrsić odgovarajući na novinarski upit o najavama nekih medija o 15-postotnom poskupljenju struje.

Konkretne mjere za ublažavanje tog udara na socijalno najugroženije, dodao je, spadaju u resor potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

NHS pisao Milanoviću: Svako poskupljenje struje izazvat će domino efekt

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izrazili su danas zabrinutost zbog najave u medijima o skorom poskupljenju struje, te apelirali na premijera Zorana Milanovića da "ne da zeleno svjetlo poskupljenju električne energije".

Bez obzira što mnogi gospodarski i energetski stručnjaci i analitičari godinama upozoravaju da cijene energenata ne mogu i ne smiju biti socijalna kategorija, NHS ističe kako ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da u Hrvatskoj cijene energenata jesu i trebaju ostati socijalnom kategorijom dok se ne stvore uvjeti za povećanje standarda građana, što bi im olakšalo plaćanje većih računa za energiju.

Cijene goriva već streme prema nebu, a ostaju bez Vladine intervencije, očito je na počeku i poskupljenje plina (za što također očekujemo da ne date odobrenje), sad još i struja… A tu su već i povećane cijene režija, hrane, povećane rate kredita zbog povećane kamate i sl., stoji u pismu NHS-a upućenom Milanoviću.

U vrijeme kada tri četvrtine građana ima problema s pokrićem redovnih mjesečnih troškova i kad je Hrvatska još uvijek u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi, svako poskupljenje struje izazvat će domino efekt, lančanu reakciju poskupljenja roba i usluga, tvrdi NHS.

To će biti udar i na posrnulo gospodarstvo, kojem treba predah i potpora za izlazak iz krize, a ne da ga poskupljenje struje dodatno povuče prema dnu. Osim toga, nakon povećanja PDV-a to je još jedan poticaj za podizanje cijena, jer gospodarstvo više nema unutarnjih rezervi kojima to može amortizirati. A sve to prelit će se na građane koji će takvo povećanje osjetiti i platiti dva puta, kroz povećane cijene roba i usluga, te kroz povećane kućne račune, kaže NHS.

Stoga NHS upozorava Milanovića na pogubne posljedice najavljenog poskupljenja struje, koje će se snažno odraziti na većinu građana, među kojima nezaposlene, umirovljenike, radnike koji ne primaju plaće, radnike koji imaju plaće daleko ispod prosječne, ali i radnike koji imaju prosječna primanja ili nešto viša od prosječnih, kao i na rastući broj ljudi potonulih u siromaštvo. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:46