POROK MLADIH

Čak 63% ‘prvaša’ pijano za volanom

Zabrinjava podatak da je 63 posto ‘prvaša’ vozilo u alkoholiziranom stanju

DUBROVNIK - Gotovo četvrtina dubrovačkih maturanata prekomjerno konzumira alkohol, i to u mjeri koja bi se mogla smatrati alkoholizmom - rekla je u ponedjeljak dr. Matija Čale Mratović, iznoseći podatke programa BUBA u četirima osnovnim školama u Dubrovniku.

Zabrinjavajući podaci

Program “Bistrog uma bez alkohola”, kao prevencija ovisnosti, provodi se u Dubrovniku već drugu godinu zaredom, a ovaj put obuhvaća učenike petih i šestih razreda dubrovačkih osmoljetki. U prvom razredu srednje škole učestalo se opija svaki 20-i učenik, a u završnom već svaki 10-i maturant, pokazao je program BUBA. Posebno zabrinjava podatak da je čak 63 mladih u toj dobi vozilo u alkoholiziranom stanju, a 36 posto srednjoškolaca priznalo je da se povremeno ne sjećaju što su radili dok su bili pripiti. Istraživanja pokazuju da mladi počinju piti u sve ranijoj dobi, već oko 13-e godine, zbog čega nesprestano raste i broj alkoholičara među odraslima. Kako bi se početak konzumiranja alkohola među mladima odgodio što je dulje moguće i smanjio broj konzumenata, i Dubrovnik se poput Splita uključio u projekt prevencije BUBA koji je razvila Škola javnog zdravlja Sveučilišta u američkoj Minnesoti.

Predstavljanje programa

Provedbu u Dubrovniku financijski su potpomogli Grad, Dubrovačko-neretvanska županija te ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Predstavljanju programa koji se odvijao u sklopu obilježavanja međunarodne borbe protiv ovisnosti nazočila je i zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, koja je ravnateljima osnovnih škola “Antun Masle”, “Lapad”, “Marina Držića” i “Marina Getaldića” te ostalima koji su angažirani u programu koji se nastavlja i dogodine uručila zahvalnice Grada Dubrovnika. (Anet Marunić Lisičić/EPEHA)

Nema jače prevencije od BUBA-e

DUBROVNIK - U sklopu obilježavanja međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti Grad Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Udruga “Dubrovnik - zdravi grad” organizirali su u Gradskoj vijećnici predstavljanje dosadašnjih rezultata provođenja programa BUBA, koji se provodi u dubrovačkim osnovnim školama.

Program je razvijen u Školi javnog zdravlja pri Sveučilištu u Minnesoti (SAD) i predstavlja najjači i najveći preventivni program uporabe alkohola kod djece koji je ikada financirao Državni institut za alkoholizam i zloporabu alkohola u SAD-u. Prije uvođenja, program je testiran i procijenjenja je njegova uspješnost, a na temelju rezultata promijenjen je ili prilagođen.

Program je u Hrvatskoj od 2002. godine kao rezultat suradnje Hrvatske mreže zdravih gradova sa zdravim gradovima u Americi. Djeca su ga nazvala BUBA, kao kraticu od Bistrog uma bez alkohola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58