UBOG KRIZE

Čak 79% Hrvata hranu i piće plaća karticama

Kartice se u Hrvatskoj najviše koriste za plaćanje hrane, pića, odjeće, obuće i goriva, pokazuje istraživanje koje su proveli MasterCard i GfK.

Tijekom posljednje dvije godine u Hrvatskoj je znatno poraslo plaćanje karticama, a “plastikom” se sada plaćaju čak i najosnovnije potrebe.

POS u pekranicama

Tako, primjerice, čak 79 posto korisnika kartice sada koristi za plaćanje hrane i pića, 72 posto za kupnju odjeće i obuće, a 63 posto za kupnju goriva. Građani bi karticama, pokazuje istraživanje, htjeli plaćati i na lokacijama na kojima još nema POS uređaja. To se prije svega odnosi na plaćanje zdravstvenih usluga, komunalija i poreza. Više od petine korisnika koristilo bi kartice čak i u pekarnama kada bi one imale POS uređaje.

Porast ‘peglanja’

Istraživanje pokazuje da čak 91 posto ispitanika, od njih ukupno 1003 koji su sudjelovali u istraživanju, ima barem jednu karticu, dok polovina ispitanika u prosjeku posjeduje tri ili više kartica.

Sve veća upotreba kartica dijelom se može pripisati i dugotrajnoj krizi, koja je znatno smanjila raspoložive dohotke, pa se, u nedostatku gotovine, pribjegava “peglanju” kartica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:46