CJEPIVO U BUNKERU

Capak: Nadam se da je ovo privremeno i da će nam stići 100.000 doza Johnson & Johnsona

Odluka kompanije Johnson&Johnson da cjepivo ne šalje u EU te sve veće nepovjerenje u AstraZenecu utječe na hrvatski plan cijepljenja

 
 Damir Krajač/Cropix

Odluka kompanije Johnson&Johnson da do daljnjega cjepivo ne šalje u EU te sve veće nepovjerenje u AstraZenecu utječe na hrvatski plan cijepljenja

Komplikacije s cjepivom i cijepljenjem u EU se nastavljaju. Ne samo da su količine koje stižu od dijela proizvođača manje od dogovorenih za prvo i drugo tromjesečje, nego nema ni zajedničkog stava oko primjene cjepiva AstraZenece. Dok Danska potpuno odbacuje to cjepivo, njemački građani mlađi od 60 godina dobit će drugu dozu Pfizerova cjepiva.

Iz Johnson & Johnsona, pak, odlučili su prekinuti isporuku EU nakon prvih inicijalnih doza koje su stigle u srijedu, a koje će do daljnjeg ostati neutrošene. Tako je u HZJZ-u od danas uskladišteno 7000 doza tog cjepiva dok se ne odluči kako dalje. Naime, i Američka agencija za hranu i lijekove i Europska agencija za lijekove istražuju pojavu krvnih ugrušaka kod mlađih žena nakon cijepljenja Johnson & Johnsonom.

"Vjerujem da je riječ samo o predostrožnosti te da će cjepivo Johnson & Johnson biti u uporabi i da će se distribucija nastaviti. Mi bismo do kraja lipnja trebali dobiti 100.000 doza, od čega najviše u svibnju i lipnju, što bi podiglo broj cijepljenih s obzirom na to da je potrebna samo jedna doza", rekao je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Dodao je da je dodatni problem situacija s AstraZenecinim cjepivom koje mnogi trenutačno odbijaju.

Brži tempo

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestila je da se ubrzava dinamika cijepljenja te da je dostignuta brojka od 100 milijuna iskorištenih doza cjepiva na teritoriju EU, od ukupno 126 milijuna koliko ih je dosad dostavljeno.

"Ovo je velik korak zbog kojega možemo biti ponosni. Od 100 milijuna cijepljenja, više od četvrtine odnosi se na drugu dozu, što znači da je u ovom trenutku više od 27 milijuna građana u potpunosti cijepljeno", rekla je Ursula von der Leyen.

Druga dobra vijest koju je predsjednica Europske komisije obznanila jest da je s Pfizerom postignut dogovor o ubrzanju isporuke cjepiva, što znači da će u ovom kvartalu, od travnja do lipnja, stići dodatnih 50 milijuna doza tog cjepiva koje je bilo predviđeno za posljednji kvartal ove godine. S ovih dodatnih 50 milijuna doza ukupno će Pfizer dostaviti EU 250 milijuna doza u drugom kvartalu.

Što to znači za hrvatski plan cijepljenja, pitaju se građani, jer je bilo planirano do kraja lipnja cijepiti barem polovicu odraslog stanovništva od njih 3,2 milijuna starijih od 18 godina. Drugim riječima, planiralo se da će ukupno biti cijepljeno oko 1,6 milijuna ljudi. Optimizma nije nedostajalo, poglavito nakon što je odobreno da se 775.000 doza Pfizera iz četvrtog tromjesečja prebaci na drugo, što znači da će Hrvatska dobiti ukupno do kraja lipnja 1,3 milijuna doza tog proizvođača.

Dodatne pošiljke

Dodatno, od danas Hrvatska može računati i na 450.000 dodatnih doza od 50 milijuna koje će Pfizer isporučiti EU u drugom umjesto u četvrtom kvartalu. No, Hrvatska računa i na barem pola milijuna doza AstraZenece te na barem 200.000 cjepiva Moderne.

Ukupno bi u optimističnoj varijanti do kraja lipnja mogla dobiti oko 2,5 milijuna doza cjepiva. Dosad je dobila ukupno 824.000 doze cjepiva spomenuta tri proizvođača, a jednom je dozom cijepljeno 605.000 osoba. Cijepljenje je završeno za 173.000 osoba, što znači da bi do cilja od 1,6 milijuna cijepljenih do kraja lipnja trebalo cijepiti barem još milijun građana s dvije doze i njih oko 400.000 s još jednom.

Naime, EU je ugovorila dosad gotovo tri milijarde doza cjepiva, i to najviše od Pfizera, 600 milijuna, te 460 milijuna od Moderne. Bilo je dogovoreno i po 400 milijuna AstraZenece i Johnson & Johnsona te 405 milijuna doza CureVaca koji bi odobrenje za uporabu trebao dobiti u svibnju ili lipnju.

Hrvatska je ukupno ugovorila 7,8 milijuna doza cjepiva, i to najviše od Pfizera - 2,9 milijuna i AstraZenece - 2,7 milijuna. Moderna ove godine treba isporučiti milijun doza, Johnson & Johnson trebao je dostaviti 900.000 doza, a CureVac 300.000 doza.

Fokus mora biti na učinkovitosti i na mRNA cjepivima

Govoreći o situaciji s Johnson&Johnsonom, Ursula von der Leyen rekla je da i dalje postoje brojni faktori koji mogu ugroziti planove i rokove isporuka cjepiva.
"Kako bismo se pripremili za budućnost, izvlačimo lekcije iz prve faze našeg odgovora na pandemiju.

Jasno je da za odlučnu pobjedu protiv virusa moramo biti pripremljeni da u određenom trenutku možemo zatrebati dodatne doze kako bismo produljili imunitet.

Pojave li se nove varijante, trebamo proizvesti cjepiva koja će biti usklađena i s novim varijantama, i to u dovoljnim količinama. Zato se moramo fokusirati na tehnologiju koja je dokazana, poput mRNA cjepiva", rekla je predsjednica EK.

Najavila je novi veliki ugovor s Pfizerom i BioNTechom za sljedeće dvije godine, za gotovo dvije milijarde doza. Uz to je dodala da će ti ugovori sadržavati ne samo količinu cjepiva, nego i druge komponente koje će se proizvoditi u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:01