RAVNATELJ HZJZ-a

CAPAK O TVRDNJI SPLITSKE DOKTORICE DA JE ZVALA EPIDEMIOLOGE, ALI DA JOJ SE ONI NISU JAVLJALI 'Gledajte, jako je teško provjeriti je li bilo poziva'

Krunoslav Capak
 Ronald Goršić / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak osvrnuo se na slučaj širenja koronavirusa u domu za starije osobe u Splitu. U gostovanju u RTL Direktu odgovorio je na pitanje kako je moguće da su štićenici doma danima imali temperaturu, a da nitko nije reagirao s obzirom na to da se nalazimo u epidemiji koronavirusa.

- Ne znam odgovoriti na to pitanje, to je još uvijek predmet istraživanja i ispitivanja epidemiologa na terenu, da li je to stvarno bila neka temperatura prije deset dana. To će se ustanoviti epidemiološkim intervjuom i dati ocjena. Prva informacija je bila da je samo jedan kat u opasnosti i da njih oko 20 ima temperaturu, ali postoje i na još jednom katu štićenici s temperaturom, uzet im je bris i napravljena je dijagnostika pa ćemo nakon nje znati više, nadamo se da su negativni. Osoblje koje je završilo smjenu u nedjelju, ima pozitivnih, njih četvero. Oni koji su ovaj tjedan preuzeli smjenu, nemaju simptome, izjavio je.

Osvrnuo se i na tvrdnju doktorice koja je brinula o dijelu oboljelih da je zvala epidemiologe, ali da ih nije uspijevala dobiti te da za tu tvrdnju ima i dokaz u vidu ispisa poziva sa svog telefona.

- U ovom trenutku je jako teško provjeriti je li se zvalo epidemiologe, a i oni su rekli da je temperatura blaga pa neka se prati i kasnije nazove, no nitko nije zvao, rekao je Capak navodeći da će sve to biti predmet epidemiološke istrage te da ništa ne može decidirano reći.

Dodao je i da su prije desetak dana napravljene nove upute za starije osobe u domovima, a razmatraju se još strože mjere, kako se u Hrvatskoj ne bi dogodilo ono što se dogodilo u Italiji, Španjolskoj ili Francuskoj.

- Nadam se da ćemo imati malo sreće i da se virus neće širiti na druge katove, rekao je Capak i dodao da više neće govoriti stvari kao prije samo dva dana, kada je rekao da je u domovima za starije dobra situacija. I testiranja će, kaže, biti više.

- Propisat ćemo stroga pravila, koja smo imali i prije kroz kontrolu onih koji su bili u domovima. Ali, još ćemo propisati tko će se testirati, no bit će ih više. Testiramo puno šire, zdravstvene djelatnike na povratku na posao nakon samoizolacije. Radili smo i kontakte onih koji su imali puno sekundarnih kontakata, kako se oni ne bi brinuli. I čitav niz kontakata, gdje je bilo potrebno. To su naši kriteriji i širimo ih. Svakako, povećali smo broj testova, oko 600-700 dnevno ih provodimo, rekao je Capak.

Još je jednom ponovio da je teško reći kada će ova epidemija završiti.

- Više puta smo naglasili da je kritično sljedećih nekoliko tjedana i ako uspijemo smanjiti kontakte, taj "bazen", pa ako ćemo imati duže vrijeme ravnu krivulju ili njezin pad, razmatrat ćemo o blažim mjerama. Ali, govoriti kad će sve završiti se ne može, kaže Capak.

Uoči Uskrsa je upozorio ljude da se suzdrže od većih okupljanja i proslava, kao i od putovanja.

- Nije vrijeme za putovanja i dolaske u Hrvatsku, time štitimo sebe i svoje drage. Važno je ostati u domovima, u krugu najuže obitelji, s kojom živimo. Neka na taj način provedemo Uskrs, poručio je Capak u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:25